7.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 2:08

Χ. Γεωργιάδης: Η Τουρκία εν δυνάμει μέρος ενός δικτύου φιλίας στην Αν. Μεσόγειο

Η Τουρκία μπορεί να αποτελέσει μέρος ενός δικτύου φιλίας στην Ανατολική Μεσόγειο, είπε την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής, Χάρης Γεωργιάδης, ύστερα από συνάντηση της Επιτροπής με αντιπροσωπεία της Ομάδας Φιλίας για τις σχέσεις με Μάλτα και Κύπρο του γερμανικού Κοινοβουλίου, προσθέτοντας πως για την ώρα απέχουμε πολύ από μια τέτοια προοπτική.

Στις δηλώσεις του, μετά το πέρας τη συνάντησης, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως οι δύο πλευρές συζήτησαν εκτενώς για το Κυπριακό και την Τουρκία, προσθέτοντας ότι θέση της Κύπρου είναι πως πρέπει και η Τουρκία να συμπεριφερθεί ως ένας καλός γείτονας, να επιδείξει σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και να συμβάλει στην ειρηνική επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.

Συμπλήρωσε πως ζητήθηκε η βοήθεια των Γερμανών βουλευτών και τόνισε ότι η Τουρκία μπορεί να αποτελέσει μέρος ενός δικτύου φιλίας και συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, και πως η Κύπρος επιθυμεί τη συμμετοχή της Τουρκίας σε αυτό το δίκτυο κρατών, τα οποία θα συνεργάζονται σε ένα ειρηνικό πλαίσιο, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, πως για την ώρα απέχουμε πολύ από μια τέτοια προοπτική και αυτό θα πρέπει να μας απασχολήσει.

Εξάλλου, κατά τη συνάντηση συζητήθηκε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, μεταξύ των οποίων και το ζήτημα της ρωσικής εισβολής που κυριαρχεί στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή, συνέχισε ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας πως οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι τις λύσεις στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη θα πρέπει να ιδωθούν από κοινού και όχι από κάθε κράτος μέλος ξεχωριστά.

Στις δικές της δηλώσεις, η Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Derya Türk-Nachbaur είπε πως οι γερμανο-κυπριακές σχέσεις βρίσκονται και πάλι στο προσκήνιο, καθώς μόλις την προηγούμενη εβδομάδα έλαβε χώρα η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, και του Υπουργού Εξωτερικών, Κωνσταντίνου Κόμπου στο Βερολίνο, κατά την οποία υπήρξαν ιδιαίτερα εποικοδομητικές συνομιλίες.

Πρόσθεσε πως Γερμανία και Κύπρος συνδέονται από μια μακροχρόνια φιλία και εταιρική συνεργασία, βασιζόμενη στις κοινές αξίες και τα κοινά ενδιαφέροντα, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες διαπιστώθηκε, πέραν τούτων, μια εντυπωσιακή εκδήλωση αυτής της στενής σχέσης, η οποία δίνει έναν λόγο παραπάνω, ώστε να τονιστεί αυτή η εξαιρετική υποστήριξη από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η κ. Türk-Nachbaur εξέφρασε επίσης θερμές ευχαριστίες προς την κυπριακή κυβέρνηση για τη βοήθεια που παρείχε σχετικά με την εκκένωση Γερμανών πολιτών από το Σουδάν, προσθέτοντας πως οι πτήσεις από το νησί οργανώθηκαν με πολύ γρήγορες διαδικασίες, παρέχοντας πολύ μεγάλη βοήθεια σε ανθρώπους που είχαν ανάγκη, μία ακόμα απόδειξη της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών σχέσεων, όπως είπε.

Σύμφωνα με την Πρόεδρο της ομάδας φιλίας, η Κύπρος ως κράτος μέλος της ΕΕ διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, αποτελώντας έναν αξιόπιστο εταίρο στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, και αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην Ανατολική Μεσόγειο χάρη στη γεωγραφική της θέση, τον πλούσιο πολιτισμό της και τις δυνατότητες μιας δυναμικής οικονομίας, ενώ στάθηκε στη δέσμευση της Κύπρου για προαγωγή κοινών αξιών και ενίσχυση της ΕΕ.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι οι γερμανο-κυπριακές σχέσεις θα ενισχυθούν περαιτέρω και θα βασιστούν σε κοινές αξίες, όπως η φιλία, η συνεργασία και η αλληλεγγύη», τόνισε η κ. Türk-Nachbaur, προσθέτοντας ότι οι δύο χώρες σε στενή συνεργασία θα προωθήσουν τομείς όπως η οικονομία, το εμπόριο, η παιδεία και ο πολιτισμός, ενώ από πλευράς Γερμανών βουλευτών αναδείχθηκε η ενίσχυση της εκμάθησης της γερμανικής γλώσσας στην Κύπρο, αλλά και η προώθηση της Γερμανίας ως προορισμού σπουδών για Κύπριους φοιτητές.

«Από τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών θα επωφεληθεί ολόκληρη η ΕΕ, είμαστε πεπεισμένοι ότι η ακόμη πιο στενή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στους τομείς της ενέργειας και της προστασίας του κλίματος είναι εξαιρετικής σημασίας, ενώ η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών θα ωφελήσουν τους τομείς της καινοτομίας και της προστασίας του περιβάλλοντος», τόνισε η κ. Türk-Nachbaur.

Είπε, επίσης, πως πολύ σημαντική είναι και η συνεργασία στους τομείς ασφάλειας και άμυνας ,προκειμένου να μπορέσουν να αντιμετωπιστούν οι κοινές προκλήσεις, ενώ ως προς το ζήτημα του μεταναστευτικού ανέφερε πως η Γερμανία δείχνει αλληλεγγύη προς το κράτος μέλος της ΕΕ που θίγεται περισσότερο, εκφράζοντας την ελπίδα να ολοκληρωθεί σύντομα η μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου.

Η Γερμανίδα βουλευτής είπε πως το Κυπριακό αποτελεί αναμφίβολα πρωταρχικό ζήτημα καθώς επηρεάζει εδώ και σχεδόν πενήντα χρόνια τους κατοίκους του νησιού, προσθέτοντας πως η βάση για τη λύση του προβλήματος θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη και τις δύο κοινότητες, πάντοτε υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, με στόχο την ίδρυση μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, με μία κεντρική κυβέρνηση και θεσμούς που να διασφαλίζουν την ενότητα του κράτους.

«Η Γερμανία σας υποστηρίζει σε αυτή τη διαδικασία και μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων είναι σημαντικά για τον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις για μία βιώσιμη και δίκαιη λύση», κατέληξε η κ. Τουρκ-Ναχμπάουρ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!