Ακόμη δεν έχουν δοθεί τα στοιχεία από τους Αμερικανούς και τους Άγγλους σε σχέση με τις επιβληθείσες κυρώσεις τα οποία και αναμένονται μάλλον εντός Μαΐου και ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος αναμένει με ενδιαφέρον να δει «ποιες είναι οι κατ’ ισχυρισμό παραβιάσεις, αν υπάρχουν, οι οποίες έγιναν, της κυπριακής νομοθεσίας η οποία εδράζεται βεβαίως στο ευρωπαϊκό δίκαιο και στις ευρωπαϊκές κυρώσεις», δήλωσε την Τρίτη ο Πρόεδρος του Συλλόγου Χρήστος Κληρίδης, μετά την ευρεία σύσκεψη στο Προεδρικό για το θέμα.
Ο κ. Κληρίδης σημείωσε ότι ο ίδιος τόνισε στην σύσκεψη τη σημασία της αρχής ότι «ο καθένας τεκμαίρεται αθώος μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Να τελειώνουμε μια και καλή με το συγκεκριμένο θέμα, λέει ο ΠτΔ για τις κυρώσεις
Είπε πως δίνεται η εσφαλμένη εικόνα και εντύπωση ότι η Κύπρος είναι μια χώρα η οποία βρίθει από άτομα ή επαγγελματίες οι οποίοι παραβιάζουν τις κυρώσεις και ότι «ζητήσαμε από τον Πρόεδρο να τονίζει και προς τους ξένους ότι θα πρέπει να συνοδεύεται η οποιαδήποτε δήλωσή τους πάντοτε με δήλωση ότι στην πλειοψηφία τους, στην συντριπτική πλειοψηφία, οι επαγγελματίες στην Κύπρο τηρούν κατά γράμμα τις κυρώσεις και μόνο ενδεχόμενα κάποιες εξαιρέσεις να υπάρχουν. Να μην δίνεται η εικόνα η αντίθετη, η λανθασμένη. Συνεπώς δεν θα πρέπει να αμαυρώνεται το όνομα της Κύπρου με ψύλλου πήδημα».
Ερωτηθείς αν τα μέλη του δικηγορικού συλλόγου τα ονόματα των οποίων έχουν εμπλακεί, ελέγχονται για τις κυρώσεις της ΕΕ, ή είναι κάτι εντελώς διαφορετικό απάντησε ότι στην Κύπρο έχουμε κράτος δικαίου και σημαίνει ότι όλοι είναι υποχρεωμένοι να συμμορφώνονται με τις διατάξεις που ισχύουν στην Κύπρο.
Ο κ. Κληρίδης διευκρίνισε ότι οποιεσδήποτε διατάξεις δεν ισχύουν στην Κύπρο, μπορεί για σκοπούς καλής εικόνας στο εξωτερικό να υπάρχει μια προσπάθεια συμμόρφωσης προς αυτές, «αλλά δεν δημιουργείται οποιοδήποτε αποτέλεσμα παράβασης οποιουδήποτε νόμου ο οποίος δεν ισχύει στην Κύπρο».
Σημείωσε πως η έμφαση είναι στις ευρωπαϊκές κυρώσεις και πρόσθεσε ότι η ΕΕ δεν επιβάλλει παρά μόνο σε πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις , κυρώσεις σε άτομα διότι θεωρεί ότι επιβάλλονται κυρώσεις, ένα πλαίσιο κυρώσεων και είναι ευθύνη του κράτους και των εποπτικών αρχών να διαπιστώνουν ότι τηρούνται οι κυρώσεις οι οποίες έχουν επιβληθεί.
«Δεν θα δείτε ευρωπαϊκές κυρώσεις εναντίον πχ δικηγόρων στην Ευρωπαϊκή ‘Ένωση. Αυτό είναι πολύ σπάνιο φαινόμενο, συνεπώς εμείς αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον και ζητήσαμε από τον Πρόεδρο να ζητήσει την επίσπευση της παροχής των πληροφοριών σε σχέση με τις συγκεκριμένες περιπτώσεις», ανέφερε.
Ο κ. Κληρίδης επανέλαβε ότι παγκύπριος δικηγορικός σύλλογος ασκεί αυστηρό εποπτικό έλεγχο και ήδη τους τελευταίους μήνες ασχολείται πλήρως με το θέμα των διαβατηρίων για το οποίο έχει εκδικαστεί μεγάλος αριθμός υποθέσεων με απαλλαγές και καταδίκες.
«‘Οσον αφορά τις κυρώσεις υπάρχει ένας αριθμός δικηγορικών γραφείων μεγάλων και γνωστών που είχαν στο παρελθόν σχέσεις με κάποια άτομα τα οποία μπήκαν στις κυρώσεις. Αλλά δεν σημαίνει αυτό ότι παρέβησαν οποιεσδήποτε κυρώσεις, και είναι πολύ σημαντικό να ξεκαθαρίσει αυτό το θέμα το συντομότερο δυνατό γιατί θα έλεγα ότι η ελίτ του δικηγορικού σώματος μπορεί να είχε στο παρελθόν κάποια σχέση με κάποια από αυτά τα πρόσωπα άρα δεν μπορεί να είναι σε αναμονή όλοι με το φόβο των Ιουδαίων ότι μπορεί να επιβληθούν κυρώσεις» , σημείωσε.
Είπε ότι οι κυρώσεις είναι ένα εξαιρετικό μέτρο και είναι κυρώσεις που δεν αφορούν την κυπριακή έννομη τάξη, αφορούν την έννομη τάξη άλλων χωρών, και οπωσδήποτε για να επιβληθούν θα πρέπει να υπάρχουν στοιχεία παραβίασης της εγχώριας νομοθεσίας.
«Συνεπώς παρακαλέσαμε τον Πρόεδρο να ζητήσει την επίσπευση και να τονίσει σε όλους αυτούς τους ξένους ότι όταν μιλούν ότι υπάρχει συνεργασία με τις κυπριακές αρχές και ευχαριστούν για την συνεργασία αυτή να τονίζουν παράλληλα ότι ο επαγγελματικός τομέας λειτουργεί άμεμπτα και δεν έχει κανένα πρόβλημα σε γενικές γραμμές, να μην μένει σκιά ότι επειδή επιβλήθησαν κυρώσεις σε ένα άτομο ότι όλοι είναι μέσα στο ίδιο τσουβάλι», σημείωσε ο κ. Κληρίδης.
Σε άλλη ερώτηση είπε ότι σοφότεροι θεωρεί ότι είναι όλοι από την σημερινή σύσκεψη, γιατί ήταν αναγκαίο να γίνει και δήλωσε πεπεισμένος ότι κάποιες μικρές εξαιρέσεις όπως σε κάθε κανόνα μπορεί να υπάρχουν, αλλά οι εξαιρέσεις αυτές ακριβώς επιβεβαιώνουν το κανόνα «που είναι της πλήρους συμμόρφωσης, και αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να βγει προς τα έξω».
Ανέφερε ότι ενημερώθηκαν για τις διαδικασίες που προηγήθηκαν και πως καταλήξαμε σε αυτή τη κατάσταση των πραγμάτων και ποιος είναι περίπου ο μελλοντικός σχεδιασμός. Σε ερώτηση αν θεωρεί ότι θα χρειαστεί και διαδικασία δικαστικής συνδρομής για συλλογή αυτών των στοιχείων που ζητήθηκαν, απάντησε ότι στο παρόν στάδιο δεν θα χρειαστεί «γιατί υποσχέθηκαν να τα αποστείλουν άρα θα περιμένουμε να δούμε».
Ερωτηθείς αν ο Σύλλογος θα προβεί σε μια προληπτική έρευνα ή έλεγχο στοιχείων απάντησε ότι ήδη ξεκίνησε η έρευνα σε όλα τα δικηγορικά γραφεία τα οποία είχαν δηλώσει ότι είχαν πελάτες «και πολύ περισσότερο στο συγκεκριμένο γραφείο που ζητήσαμε από τις πρώτες μέρες να μας υποβάλει γραπτή έκθεση γεγονότων και δώσαμε προθεσμία ως τις 5 Μαΐου».
Ανέφερε πως ο ισχυρισμός του γραφείου μέχρι στιγμής είναι ότι δεν έχει υποπέσει σε οποιαδήποτε παραβίαση των κυπριακών, ευρωπαϊκών κυρώσεων «αλλά αυτό θα διαπιστωθεί όταν δούμε την έκθεση και αν κριθεί σκόπιμο και επιτόπου θα κάνουμε έρευνα» σημειώνοντας ότι το ίδιο το γραφείο ζήτησε επιτόπια έρευνα «αλλά θα περιμένουμε πρώτα να πάρουμε την έκθεση και αναμένουμε και τα στοιχεία και από το εξωτερικό και ελπίζω να μας δοθούν».
Ερωτηθείς εξάλλου αν είναι ευχαριστημένος από την επικοινωνιακή και άλλη διαχείριση του ζητήματος από την Κυβέρνηση απάντησε ότι «χρειάζεται νομίζω , και μπορεί να γίνουν ακόμα κάποια άλλα σημεία τα οποία είναι πολύ σημαντικά».
Έφερε ως παράδειγμα ότι θα πρέπει να διαμηνύσουμε στους ξένους, τους Άγγλους και τους Αμερικάνους ότι ‘ναι μεν λέτε ότι υπάρχει άριστη συνεργασία μεταξύ των κυπριακών αρχών των εποπτικών αρχών και άλλων’, αλλά θα πρέπει να προχωρούν και ένα βήμα πιο κάτω και να λένε ότι δεν είναι μόνο ότι υπάρχει αυτή η συνεργασία «αλλά θεωρούμε ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι Κύπριοι επαγγελματίες συμμορφώνονται πλήρως με όλες τις κυρώσεις». Αυτό, σημείωσε, είναι πολύ σημαντικό για να μην δημιουργούνται οι κακές εντυπώσεις άρα είναι προς αυτή την κατεύθυνση που θέλουμε την Κυβέρνηση να βοηθήσει και πιστεύουμε ότι μπορεί να βοηθήσει.
Για το καταπόσον υπάρχει περιθώριο ανάκλησης των κυρώσεων είπε ότι δεν έχει στοιχεία για να μπορέσει να απαντήσει το ερώτημα γιατί δεν γνωρίζει ποιοι είναι οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτές τις κυρώσεις εκτός των πολύ συνοπτικών εκθέσεων που περιλαμβάνονται στις ανακοινώσεις από πλευράς ΗΒ και ΗΠΑ, «που βασικά είναι ο στόχος να πληγούν τα περιουσιακά στοιχεία κάποιων ολιγαρχών τα οποία βασίζονται πάνω σε ένα οικοδόμημα το οποίο δημιουργήθηκε μέσα από υπηρεσίες που προσφέρθηκαν στην Κύπρο».
«Αν υπήρχαν παραβιάσεις σήμερα, μετά τις κυρώσεις, είναι αυτό που περιμένουμε να δούμε γιατί σίγουρα δεν το θεωρώ λογικό κάποιος να καταδικαστεί για παραβίαση κυρώσεων για πράξεις που έγιναν στο παρελθόν όταν δεν υπήρχαν καν κυρώσεις», είπε.
Ο κ. Κληρίδης ερωτηθείς αν διαφωνεί με το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων νομικών ή φυσικών προσώπων επανέλαβε ότι σε αυτό το θέμα θα έπρεπε να υπάρξει μια καλύτερη συνεννόηση μεταξύ του κεντρικού τραπεζίτη, των τραπεζών της Κύπρο και των αντίστοιχων του εξωτερικού «για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα που δημιουργούνται με το πάγωμα στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις και πρόσωπα και νομίζω υπάρχει περιθώριο για μια καλύτερη συνεννόηση».
Σε άλλη ερώτηση για τον αν οι τράπεζες που δεν υιοθετήσουν τις κυρώσεις, θα τους διακοπεί το δικαίωμα να συναλλάσσονται με δολάρια είπε ότι για το θέμα αυτό θα πρέπει να ερωτηθούν οι τραπεζίτες. «Εγώ έχω την εντύπωση ότι είναι όλα θέμα διαπραγμάτευσης και όλα είναι θέματα τα οποία μπορούν να λυθούν αν υπάρξει μια λογική συζήτηση. Δεν υπάρχει νόμος στην Κύπρο που λέει ότι αυτόματα όταν μπεις σε κυρώσεις ξένων κρατών , παγοποιούνται αυτόματα οι λογαριασμοί σου. Είναι θέμα να διαπραγματευθούν οι τράπεζες μαζί με τις αντίστοιχες στο εξωτερικό για να επιλύσουν τα τυχόν ενδεχόμενα προβλήματα που υπάρχουν», ανέφερε.
Πηγή: ΚΥΠΕ