17.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 | 15:06

Χριστοδουλίδης: Η κρίση στο Ισραήλ είναι σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της περιοχής

Δεν πρόκειται για μια περιφερειακή κρίση περιορισμένης ανησυχίας ή αντίκτυπου, είναι ουσιαστικά ζήτημα διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης στη Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Κάιρο.

Επιπλέον, επεσήμανε ότι η διένεξη αποτελεί επίσης μια σοβαρή απειλή για την εθνική ασφάλεια που δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί και δεν πρέπει να υποτιμηθεί, ιδιαίτερα για τις χώρες της περιοχής μας.

Στην ομιλία του, εξέφρασε τη βαθιά του εκτίμηση προς την Αίγυπτο και τον Πρόεδρο Σίσι, για τη διοργάνωση «αυτής της σημαντικής Διάσκεψης Κορυφής σε αυτήν την κρίσιμη καμπή για την περιοχή μας», σημειώνοντας ότι ο ρόλος της Αιγύπτου για την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή είναι κρίσιμος.

Είπε ότι η Κύπρος συμμετέχει ως χώρα της περιοχής – ως το πλησιέστερο κράτος μέλος της ΕΕ – της οποίας η ασφάλεια επηρεάζεται άμεσα από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. «Η Κύπρος είναι επίσης παρούσα ως γειτονική χώρα με άριστες σχέσεις με όλες τις χώρες της περιοχής, έτοιμη να συμβάλει και να βοηθήσει με κάθε δυνατό τρόπο στην αποκλιμάκωση αυτής της σύγκρουσης και στη διευκόλυνση της μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος είπε ότι το υψηλό επίπεδο εκπροσώπησης στη Διάσκεψη είναι ενδεικτικό της επείγουσας ανάγκης να ξεπεραστεί η κρίση και να διεξαχθεί διάλογος για την εξεύρεση βιώσιμων λύσεων στις περίπλοκες και επαναλαμβανόμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιοχή μας.

Από αυτή την άποψη, συνέχισε, η προσέγγιση της Κύπρου για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κρίσης διέπεται από μια σειρά παραγόντων. Πρώτα ανέφερε ότι η τρομοκρατία είναι μια κοινή απειλή για όλες τις χώρες και δεν υπάρχει ποτέ καμία δικαιολογία. Επομένως, είπε, καταδικάσαμε απερίφραστα την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου. Δεύτερον, είπε, η Χαμάς δεν εκπροσωπεί όλο τον παλαιστινιακό λαό ή την παλαιστινιακή υπόθεση, ενώ ένα άλλο στοιχείο είναι ότι το δικαίωμα στην αυτοάμυνα πρέπει πάντα να ασκείται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, ενώ υπάρχει η ανάγκη για μόνιμη αποκλιμάκωση.

Επιπλέον, μίλησε για τη ζωτική σημασία της προστασίας όλων των αμάχων, λέγοντας ότι η στόχευση αμάχων και υποδομών είναι απαράδεκτη. Ένα άλλο στοιχείο, είπε, είναι η διασφάλιση ότι η ανθρωπιστική βοήθεια φτάνει στη Γάζα, λέγοντας ότι αναγνωρίζουμε πλήρως τον κεντρικό ρόλο της Αιγύπτου, και σε αυτό το θέμα. Για το σκοπό αυτό, επεσήμανε, η Κύπρος είναι έτοιμη να βοηθήσει με κάθε δυνατό τρόπο.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη για άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων και τέλος μίλησε για μια εκ νέου δέσμευση για μια βιώσιμη λύση δύο κρατών, σύμφωνα με τις παραμέτρους στις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αυτή, σημείωσε, μπορεί να είναι η μόνη βιώσιμη λύση στο πρόβλημα, προσθέτοντας ότι «είναι απολύτως σαφές ότι δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την επανέναρξη μιας ουσιαστικής ειρηνευτικής διαδικασίας».

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος είπε ότι η περιοχή μας δεν έχει την πολυτέλεια να συνεχίσει να αντιμετωπίζει τις κρίσεις της κατά τρόπο πυροσβεστικό, σημειώνοντας ότι αυτό που μας δίδαξε αυτή η κρίση, όπως και άλλες πρόσφατες κρίσεις, είναι ότι δεν υπάρχουν παγωμένες συγκρούσεις, ότι ελλείψει βιώσιμης, διαρκούς ειρήνης, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να ξεσπάσει σύγκρουση, με καταστροφικές συνέπειες και αλυσιδωτές επιπτώσεις .

«Στο κενό που δημιουργείται ελλείψει δίκαιων και βιώσιμων πολιτικών λύσεων που αντιμετωπίζουν τις βαθύτερες αιτίες των συγκρούσεων, δεν θα δούμε ένα τέλος στον κύκλο της βίας», προειδοποίησε.

Είπε ότι η υφιστάμενη σύγκρουση αποτελεί επίσης μια σοβαρή απειλή για την εθνική ασφάλεια ιδιαίτερα για τις χώρες της περιοχής. Για παράδειγμα, συνέχισε, η Αίγυπτος και η Ιορδανία, επωμίζονται τεράστιο μεταναστευτικό βάρος και δεν μπορεί να αναμένεται να επωμιστούν πρόσθετο.

Επιπλέον, εξέφρασε κατανόηση για τις ανησυχίες της Αιγύπτου, λέγοντας ότι γνωρίζουμε ότι η Αίγυπτος είναι καταλύτης σταθερότητας στην περιοχή μας και ότι η ασφάλειά της δεν πρέπει και δεν μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο.

“Συμμεριζόμαστε επίσης τον φόβο ότι, όπως είχε γίνει συχνά στο παρελθόν, ότι η γειτονιά μας θα φέρει δυσανάλογο βάρος των συνεπειών αυτής της σύγκρουσης”, τόνισε.

Δεν μπορεί, είπε, να αναμένεται από εμάς να το κάνουμε αυτό μόνοι μας. “Δεν πρόκειται για μια περιφερειακή κρίση περιορισμένης ανησυχίας ή αντίκτυπου. Είναι ουσιαστικά ζήτημα διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας και μια πρόκληση στην οποία πρέπει να ανταποκριθεί το παγκόσμιο σύστημα συλλογικής ασφάλειας”, τόνισε.

Τέλος, είπε ότι πρέπει να δοθεί χρόνος στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να συμβάλει αποφασιστικά στην ειρήνευση στη Μέση Ανατολή και να περιορίσει τις συνέπειες αυτής της κρίσης.

“Η περιοχή μας δεν μπορεί να αντέξει περαιτέρω αστάθεια. Έχει απόλυτη ανάγκη από ειρήνη, σταθερότητα και ασφάλεια”, κατέληξε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!