3.8 C
Nicosia
Παρασκευή 10 Ιανουάριος 2025 | 6:31

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ: Αρχίζει ένα νέο πολιτικό πόκερ με πολύ δυνατούς παίκτες

Από αυτή τη γαλάζια φλόγα που ξεπήδησε τον Οκτώβριο του 2011 από το γεωτρύπανο της Noble στο Οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ (ή οικόπεδο «Αφροδίτη» – όπως το ονόμασαν) ξεκίνησαν όλα. Γιατί για τους ειδικούς όσο πιο γαλάζια είναι η φλόγα που βγαίνει από το γεωτρύπανο σε μια γεώτρηση τόσο πιο καλής ποιότητας και αξιοποιήσιμο είναι το φυσικό αέριο. Αυτό πρόσεξαν οι πετρελαϊκοί κολοσσοί και άρχισαν να ζητούν από την κυπριακή κυβέρνηση την άδεια για να ενοικιάσουν θαλάσσια οικόπεδα εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Ο πρώτος που αντιλήφθηκε την αξία αυτής της γαλάζιας φλόγας ήταν ο Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος γνώριζε πολύ καλά ότι χωρίς να μπουν στο παιχνίδι των γεωτρήσεων οι Αμερικανοί τα κοιτάσματα του φυσικού αερίου της Κύπρου κινδύνευαν είτε να μη βγουν ποτέ είτε να τα «κλέψει» η Τουρκία.

Πρότεινε αμέσως στην Exxon Mobil την αδειοδότηση αρκετών οικοπέδων. Οι Αμερικανοί ανταποκρίθηκαν αμέσως και, χωρίς να λογαριάσουν την Τουρκία και τις παράλογες διεκδικήσεις της, αναγνώρισαν αμέσως όλο το εύρος της κυπριακής ΑΟΖ στέλνοντας τα γεωτρύπανά της. Το δόγμα «follow the money» (ή «follow the… gas») των Αμερικανών που θα έσπαζαν την κυριαρχία των Ρώσων στην περιοχή βρήκε αμέσως μιμητές, τους Γάλλους, τους Ιταλούς, ακόμα και τους πιο πιστούς συμμάχους της Τουρκίας, τους Καταριανούς, οι οποίοι προθύμως συνεργάστηκαν με τους Αμερικανούς (και την Exxon Mobil) για την αξιοποίηση του φυσικού αερίου.

Γεωτρήσεις και Rafale

Ετσι άρχισε σιγά σιγά (πριν από μία δεκαετία) να αδειοδοτείται πέραν του Οικοπέδου 12 και το Οικόπεδο 11 (ή «Ονησίφορος»), πάλι από την Exxon Mobil, και αρχίζουν για πρώτη φορά συζητήσεις για τη δημιουργία του αγωγού EastMed, ο οποίος φιλοδοξούσε να συνδέσει Ισραήλ, Κύπρο, Ελλάδα και Ιταλία. Στο μεταξύ σημειώθηκε και η πρώτη ερευνητική γεώτρηση της κοινοπραξίας Exxon Mobil- Qatar Petroleum, στον στόχο «Δελφίνι-1» στο Οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ. Αποτέλεσμα; Το γεωτρύπανο της Exxon Mobil μετακινήθηκε στον στόχο «Γλαύκος-1», στο σημείο όπου πρόκειται σε λίγες ημέρες να αρχίσουν οι γεωτρήσεις. Γεωτρήσεις επιχείρησαν να κάνουν και οι Ιταλοί με την ΕΝΙ, πλην όμως τις ανέβαλαν λόγω της τουρκικής προκλητικότητας. Αντιθέτως, οι Γάλλοι εμφανίζονται αποφασισμένοι να τις συνεχίσουν. Εστειλαν πλοία (ακόμα και το αεροπλανοφόρο «Ντε Γκωλ») στην Κύπρο, έστειλαν Rafale, που πέταξαν σε όλο το μήκος και πλάτος της κυπριακής ΑΟΖ, προκειμένου να δώσουν ένα καλό μάθημα στην Τουρκία να μην κλέβει πόρους από άλλα κράτη με την πολιτική των κανονιοφόρων.

Η στάση της Τουρκίας

Ολο αυτό το διάστημα η Τουρκία απειλούσε, έστελνε τα ερευνητικά της σκάφη (όπως το «Μπαρμπαρός»), τα γεωτρύπανά της (όπως τον «Πορθητή») στην κυπριακή ΑΟΖ, πάντοτε με συνοδεία φρεγατών και drones, προχωρούσε σε τρισδιάστατες έρευνες, πλην όμως δεν ​ανακοίνωνε το αποτέλεσμά τους. Με το πρόσχημα ότι έχουν προσκληθεί από τους Τουρκοκυπρίους (ένα ψευδοκράτος το οποίο δεν αναγνωρίζει κανένας στον πλανήτη πλην της Τουρκίας), προσπάθησαν να νομιμοποιήσουν τις ενέργειές τους στην κυπριακή ΑΟΖ, την οποία με την απίστευτη θεωρία τους περί δήθεν «Γαλάζιας Πατρίδας» επιχείρησαν να εξαφανίσουν και να την προσαρτήσουν στην τουρκική ΑΟΖ.

Συμφωνία στη Νέα Υόρκη

Μπορεί για ένα μεγάλο διάστημα οι γεωτρήσεις να σταμάτησαν (έπαιξε ρόλο και η πανδημία, αλλά και οι τιμές του φυσικού αερίου διεθνώς), ωστόσο Λευκωσία και Αθήνα ποτέ δεν έπαψαν να προετοιμάζονται για τις νέες γεωτρήσεις. Και μάλιστα κάτω από τη μύτη της Τουρκίας, στα «μουλωχτά», όπως λένε στην Κύπρο. Ετσι τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν ο πρόεδρος Αναστασιάδης βρισκόταν στη Νέα Υόρκη (για τη συνεδρίαση του ΟΗΕ) είχε συνάντηση με την ηγεσία της Exxon Mobil. Την ώρα που ο Ερντογάν προσπαθούσε ανεπιτυχώς να συναντηθεί με τον Μπάιντεν στη Νέα Υόρκη, η Κύπρος σφράγισε μια σημαντική συμφωνία. Εκλεινε την αδειοδότηση του θαλασσοτεμαχίου 5 της κυπριακής ΑΟΖ στην κοινοπραξία των Exxon-Qatar Petroleum. Ηταν μια εξέλιξη την οποία ήθελαν τόσο οι Αμερικανοί όσο και οι Καταριανοί (που είχαν και στο παρελθόν κάνει κοινοπραξία με τους Αμερικανούς στην κυπριακή ΑΟΖ). Αλλωστε οι Καταριανοί μια συνεργασία με τους Αμερικανούς την ήθελαν πάση θυσία.

Χθες οι υπογραφές

Κατά τη χθεσινή τελετή υπογραφής της συμφωνίας για το τεμάχιο 5, μάλιστα, η κύπρια υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας  Νατάσα Πηλείδου τόνισε ότι «με αυτή τη συμφωνία η Κυπριακή Δημοκρατία, ασκώντας τα κυριαρχικά της δικαιώματα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, προωθεί περαιτέρω την εξερεύνηση της ΑΟΖ μας και η κοινοπραξία εδραιώνει την παρουσία της στην πολλά υποσχόμενη Ανατολική Μεσόγειο».

Η Λευκωσία βεβαίως αφού έκλεισε τη «δουλειά» δεν πανηγύρισε. Γνώριζε πολύ καλά ότι η εξέλιξη αυτή θα ήταν μια σημαντική επιβεβαίωση του ενεργειακού της προγράμματος, ενισχύοντας έτσι την κυριαρχία της. Η Τουρκία αιφνιδιάστηκε και πέραν των γνωστών απειλών επιχείρησε να συζητήσει με την Αίγυπτο οριοθέτηση ΑΟΖ και να προσφέρει το Οικόπεδο 5 της κυπριακής ΑΟΖ στο… Κάιρο (ως δώρο). Αλλά ούτε αυτό το κόλπο της Αγκυρας έπιασε.

Εναρξη στο Οικόπεδο 10

Οι Αμερικανοί και οι Καταριανοί σε λίγες ημέρες με τα γεωτρύπανά τους θα τρυπούν κοντά στο Οικόπεδο 10 αλλά δεν πρόκειται να επεκταθούν πέρα από αυτό. Με βάση όμως τις σεισμικές έρευνες που έκαναν οι Αμερικανοί, έχει εντοπιστεί κοίτασμα που ξεκινά από το Οικόπεδο 10 και επεκτείνεται στο γειτονικό 5, με σημαντικά ευρήματα.

Αμέσως σειρά παίρνει η γαλλο-ιταλική κοινοπραξία TOTAL-ENI με γεωτρήσεις τους πρώτους μήνες του νέου έτους. Θα ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις αυτές από το τεμάχιο 6, στο οποίο έκανε στο παρελθόν έρευνες η Τουρκία, όχι όμως σε κοντινό σημείο με εκείνο που επέλεξαν οι νομίμως αδειοδοτούμενες από την κυπριακή κυβέρνηση εταιρείες.

Η Τουρκία αναμένεται να αντιδράσει και προσανατολίζεται να προχωρήσει σε γεώτρηση-απάντηση σε εκείνη που θα διενεργήσουν η Exxοn Mobil και η Qatar Petroleum σε περιοχές που κατά τον τουρκικό ισχυρισμό ανήκουν στο… ψευδοκράτος. Σε περιοχές όμως για τις οποίες έχει δοθεί άδεια ερευνών από τη Λευκωσία στην ιταλική ΕΝΙ, όπου συμμετέχει πλέον και η γαλλική TOTAL. Δηλαδή στα οικόπεδα 1, 2, 3, 8, 9, 13. Σε ορισμένα τεμάχια έχουν ήδη γίνει παράνομες τρισδιάστατες έρευνες από τουρκικής πλευράς.

ΠΗΓΗ: in.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!