Προωθείται η εφαρμογή Εθνικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας του Πολίτη και δημιουργία της Εθνικής Τράπεζας Ηλεκτρονικής Υγείας από την Εθνική Αρχή Ηλεκτρονικής Υγείας, δήλωσε την Τρίτη η Υπουργός Υγείας Δρ Πόπη Κανάρη.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, την οποία μεταδίδει το ΓΤΠ, η κ. Κανάρη μιλούσε σε εκδήλωση των Ροταριανών Ομίλων Λευκωσίας με τίτλο «Υγειονομική Περίθαλψη στην Κύπρο: Υφιστάμενη Κατάσταση και Προοπτικές» όπου παρουσίασε τα δεδομένα που αφορούν στην υγειονομική περίθαλψη στη χώρα, την υφιστάμενη κατάσταση στον τομέα της υγείας και τις μελλοντικές προοπτικές.
Αναφερόμενη στην εισαγωγή του Γενικού Συστήματος Υγείας στη χώρα μας η Δρ Κανάρη τόνισε πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας. H μοναδικότητα του, πρόσθεσε, έγκειται στο γεγονός ότι προσφέρει ίση πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, σε όλους τους δικαιούχους, χωρίς περιορισμούς.
Το ΓεΣΥ, αγκαλιάστηκε από τους συμπολίτες μας, σημείωσε, γεγονός που αποτυπώνεται και σε έρευνα την οποία πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, η οποία καταδεικνύει πως τα ποσοστά ικανοποίησης του πληθυσμού για τις προσφερόμενες υπηρεσίες κυμαίνονται από 85-91%. Τόνισε πως ύψιστος στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι η στήριξη και αναβάθμιση του ΓΕΣΥ, όπως και η διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητάς του.
Με την εφαρμογή του ΓεΣΥ, είπε, «ο ρόλος του Υπουργείου Υγείας επικεντρώνεται πλέον στη χάραξη πολιτικών και στη ρύθμιση, εποπτεία και η παρακολούθηση του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης, γεγονός το οποίο απαιτεί την αναδιοργάνωση του Υπουργείου, διαδικασία η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη».
Σε ό,τι αφορά το θέμα των νομοθεσιών, η Υπουργός, σημείωσε πως το Υπουργείο Υγείας προωθεί πολλές και σημαντικές νομοθεσίες, οι οποίες μεταξύ άλλων θα συμβάλουν στην αναβάθμιση του Νομικού Πλαισίου στον τομέα της υγείας. Συνολικά, όπως τόνισε, 10 νομοσχέδια ολοκληρώνονται σε επίπεδο Υπουργείου Υγείας ενώ άλλα επτά βρίσκονται ήδη σε επίπεδο Νομικής Υπηρεσίας για Νομοτεχνικό Έλεγχο για νομοτεχνικό έλεγχο. Η Δρ Κανάρη, επεσήμανε επί τη ευκαιρία, την τεράστια σημασία της θέσπισης το συντομότερο δυνατό νομοθεσίας, για τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία.
Ως προς το θέμα της αναβάθμισης της Ηλεκτρονικής Υγείας και της Προώθησης Σύγχρονων Τεχνολογιών, η Δρ Κανάρη ανέφερε πως προωθείται η εφαρμογή Εθνικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας του Πολίτη και δημιουργία της Εθνικής Τράπεζας Ηλεκτρονικής Υγείας από την Εθνική Αρχή Ηλεκτρονικής Υγείας. Προωθείται παράλληλα, η εφαρμογή υπηρεσιών υγείας σε κινητές συσκευές σε εθνικό επίπεδο για τους Κύπριους πολίτες (myHealth@cy), με στόχο την πρόσβαση και τον έλεγχο του πολίτη στα ιατρικά του δεδομένα.
Η Δρ Κανάρη αναφέρθηκε τέλος στο χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο «Σχεδιασμός Αναγκών και Δυνατοτήτων (Capacity Planning) στον τομέα της υγείας στην Κύπρο».