8.8 C
Nicosia
Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2025 | 1:05

Υπ.Παιδείας: Στόχος να μην εκφοβίζεται και να μην περιθωριοποιείται κανένα παιδί

Η εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης της βίας, αλλά και ενδυνάμωσης των παιδιών από την προσχολική ηλικία είναι προτεραιότητα του Υπουργείου Παιδείας, είπε η αρμόδια Υπουργός, Αθηνά Μιχαηλίδου. Αναφέρθηκε στις πολιτικές που προωθούνται για την προστασία των παιδιών από κάθε μορφής βία, αλλά και για ενίσχυση του αλληλοσεβασμού ούτως ώστε «όλοι και όλες να απολαμβάνουν το αγαθό της παιδείας, χωρίς διακρίσεις και εκφοβισμό». «Καταβάλλουμε προσπάθειες ώστε κανένα παιδί να μην στοχοποιείται, να μην εκφοβίζεται και να μην περιθωριοποιείται», σημείωσε.

Η Υπουργός μιλούσε κατά την επίσημη έναρξη του εκπαιδευτικού προγράμματος «Σχολικός Εκφοβισμός και Αποδοχή της Διαφορετικότητας», που ανακοίνωσαν την Τρίτη, σε διάσκεψη Τύπου στο Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, ο ανθρωπιστικός οργανισμός «Hope For Children» CRC Policy Center και το φιλανθρωπικό Ίδρυμα «Χριστίνα Α. Αποστόλου»

Όπως αναφέρθηκε στη διάσκεψη πρόκειται για μια ολοκληρωμένη και στοχευμένη δράση που απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες ηλικίας 4-18 ετών και πρόκειται να εφαρμοστεί στα σχολεία Παγκύπρια, μετά και την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας.

Σύμφωνα με το«Hope For Children» CRC Policy Center, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Σχολικός Εκφοβισμός και Αποδοχή της Διαφορετικότητας» αποτελεί μια καινοτόμα και πρωτοπόρα δράση που χρησιμοποιεί τεχνικές και εργαλεία κριτικής ανάλυσης της τέχνης του κινηματογράφου, και έχει διαμορφωθεί σε συνεργασία με το «Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας», που εφαρμόζει ήδη αντίστοιχη εκστρατεία και στην Ελλάδα.

Μέσω του προγράμματος, τα παιδιά και οι έφηβοι ως ενεργοί θεατές, θα μάθουν να διαβάζουν ανάμεσα στις γραμμές, να διαχωρίζουν τα ψεύτικα από τα πραγματικά γεγονότα και να απορρίπτουν τη χειραγώγηση, ενισχύοντας παράλληλα την κριτική τους σκέψη. Παράλληλα, μέσω της δράσης αυτής, ο κινηματογράφος μπορεί να εκπαιδεύσει, να ευαισθητοποιήσει και να αφυπνίσει τα παιδιά με τον πιο δημιουργικό τρόπο, απέναντι στην αποδοχή της διαφορετικότητας.

Με άξονα τη γενική θεματική «Σχολικός Εκφοβισμός και Αποδοχή της Διαφορετικότητας», οι ταινίες που θα χρησιμοποιηθούν για το εν λόγω πρόγραμμα έχουν επιλεχθεί προσεκτικά από το εξειδικευμένο προσωπικό του Hope For Children σε συνεργασία με το «Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας».

Οι ταινίες μικρού μήκους είναι ιδανικό μέσο για τους μαθητές όλων των βαθμίδων. Σε συνδυασμό με τη προβολή των ταινιών, οι εκπαιδευτές του Hope For Children θα διεξάγουν βιωματικές και διαδραστικές δραστηριότητες μη τυπικής εκπαίδευσης.

Σε χαιρετισμό της στη διάσκεψη Τύπου, η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Αθηνά Μιχαηλίδου είπε ότι η συνεργασία με φορείς όπως το ίδρυμα «Χριστίνα Α. Αποστόλου» και το «Hope for Children – CRC Policy Center» ενδυναμώνει το στόχο του Υπουργείου για προαγωγή ενός ασφαλούς περιβάλλοντος μάθησης για τους μαθητές και τις μαθήτριες.

Όπως είπε, η μη αποδοχή της διαφορετικότητας και ο σχολικός εκφοβισμός καταστρατηγούν δικαιώματα όπως η προστασία και η φροντίδα, η εκπαίδευση, o σεβασμός στην ιδιωτικότητα, η συμμετοχικότητα και η ελευθερία της έκφρασης.

Ανέφερε, επίσης, ότι η συστηματική εφαρμογή της πολιτικής για μηδενική ανοχή τόσο του ρατσισμού όσο και του εκφοβισμού, συνδράμει στη δημιουργία ενός σχολικού περιβάλλοντος στο οποίο κάθε παιδί νιώθει ασφάλεια, ανεξαρτήτως των χαρακτηριστικών του.

«Μέσω των δομών του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου, παρέχουμε στήριξη στις σχολικές μονάδες για εφαρμογή προληπτικών προγραμμάτων, πολιτικών και δράσεων που στοχεύουν στη μείωση και αντιμετώπιση των φαινομένων του ρατσισμού, του εκφοβισμού και της σχολικής βίας γενικότερα», σημείωσε.

Στο πιο πάνω πλαίσιο, συνέχισε η Υπουργός Παιδείας, υποστηρίζουν το έργο μη κυβερνητικών φορέων και οργανισμών που συντάσσονται μαζί τους σε αυτή την προσπάθεια.

Επιπρόσθετα, η κα. Μιχαηλίδου χαιρέτισε την πρωτοβουλία του ιδρύματος «Χριστίνα Α. Αποστόλου» και του Οργανισμού «Hope for Children – CRC Policy Center» για τη διεξαγωγή του εκπαιδευτικού προγράμματος πρόληψης «Σχολικός εκφοβισμός και αποδοχή της διαφορετικότητας».

Όπως είπε, σκοπός των βιωματικών εργαστηρίων που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα είναι η δημιουργία κουλτούρας αποδοχής της διαφορετικότητας, με απώτερο σκοπό τη μείωση και εξάλειψη του εκφοβισμού.

«Ιδιαίτερα χρήσιμο είναι το εργαλείο της κινηματογραφικής εκπαίδευσης που αξιοποιείται στα πιο πάνω εργαστήρια. Με αφετηρία ταινίες μικρού μήκους που καταπιάνονται με την εν λόγω θεματική, καθώς και σχέδια μαθήματος που τις συνοδεύουν, τα παιδιά εκπαιδεύονται βιωματικά ώστε να αποκτήσουν τις κατάλληλες κοινωνικές δεξιότητες για δημιουργία και βελτίωση του κοινωνικού εαυτού, για ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων και σχέσεων και για αποδοχή και διαχείριση της διαφορετικότητας και διαπολιτισμικότητας, σύμφωνα με το Αναλυτικό Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας. Μέσω της δράσης αυτής, ο κινηματογράφος αποδεικνύει πως μπορεί να εκπαιδεύσει, να ευαισθητοποιήσει και να αφυπνίσει τα παιδιά με δημιουργικό τρόπο», πρόσθεσε.

Η κ. Μιχαηλίδου συνεχάρη θερμά όσους και όσες συνέβαλαν στον σχεδιασμό του εν λόγω Προγράμματος και ευχήθηκε κάθε επιτυχία στην υλοποίηση του.

Το πρόγραμμα, εκ μέρους του «Hope For Children» CRC Policy Center, παρουσίασε η Εκτελεστική Διευθύντρια του Οργανισμού, Άντρια Νεοκλέους, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι τα τελευταία 15 χρόνια λειτουργίας του οργανισμού, έχουν συμβάλει στην υλοποίηση δεκάδων εκπαιδευτικών προγραμμάτων στα σχολεία, με τη συνεχή στήριξη και συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας, επιδιώκοντας την ουσιαστική ενημέρωση των παιδιών σχετικά με το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού, αλλά και την έγκαιρη διαχείριση σοβαρών περιστατικών.

«Λαμβάνοντας υπόψη τα περιστατικά βίας και σχολικού εκφοβισμού που εντοπίζονται στα σχολεία, τέτοιου είδους δράσεις όπως αυτή που ανακοινώνουμε σήμερα με τη συνεργασία του ιδρύματος Χριστίνα Α. Αποστόλου, είναι επιτακτικής ανάγκης και ευχαριστούμε το Υπουργείο και ιδιαίτερα την Υπουργό Παιδείας που θέτει τα θέματα αυτά ως προτεραιότητα», σημείωσε.

Εκ μέρους του Ιδρύματος «Χριστίνα Α. Αποστόλου», ο Αντρέας Αποστόλου είπε ότι «για εμάς στο Ίδρυμα Χριστίνα Α. Αποστόλου αποτελεί βασική υποχρέωση να προβαίνουμε σε δράσεις που ενδυναμώνουν και στηρίζουν τα παιδιά μας».

«Αντιλαμβανόμαστε πλήρως τον ρόλο μας για αυτό και προχωρήσαμε στη στήριξη του προγράμματος, που στόχο έχει να μεταφέρει σε παιδιά, εκπαιδευτικούς και γονείς τη σημασία της συνεργασίας, έτσι ώστε να μεταδώσουμε τα μηνύματα της αγάπης και της αποδοχής και να καταπολεμήσουμε το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού. Ως Ίδρυμα θα είμαστε σε συνεχή συνεργασία με τους εταίρους μας και την ίδια την Υπουργό Παιδείας κα Αθηνά Μιχαηλίδου, την οποία και ευχαριστούμε θερμά, έτσι ώστε να πετύχουμε τους στόχους του εκπαιδευτικού προγράμματος», πρόσθεσε.

Εξηγώντας τη φιλοσοφία του προγράμματος, η Διευθύντρια στο «Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας», Καλλιόπη Χαραλάμπους, είπε ότι σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η Δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα συνδέονται με την ικανότητα να αναγνωρίζει κανείς την υποκειμενική ματιά του αφηγητή σε μια είδηση, ένα γεγονός, ή οποιοδήποτε οπτικοακουστικό έργο.

«Οι μαθητές, βλέποντας μία ταινία στη διάρκεια της κινηματογραφικής εκπαίδευσης, συναντούν πρωταγωνιστές που έχουν την ίδια ηλικία και τους ίδιους προβληματισμούς. Μέσα από την ανάπτυξη της βιωματικής αυτής σχέσης, οι μαθητές κατανοούν καλύτερα τον εαυτό τους και τον κόσμο γύρω τους. Μπορούν να διευρύνουν δηλαδή την αντίληψή τους για τον κόσμο, να αναπτύξουν τη γλωσσική τους ικανότητα και να βρεθούν σε δημιουργική σχέση με τον εαυτό τους και τους άλλους», ανέφερε.

Ειδικότερα, η κα. Χαραλάμπους είπε ότι στο θέμα του σχολικού εκφοβισμού και της αποδοχής της διαφορετικότητας ο κινηματογράφος – ως το  πιο επιδραστικό μέσο αφήγησης – αποτελεί μια καλή αφορμή για να ανοίξει μια ουσιαστική συζήτηση στην τάξη και κατ’ επέκταση στο σπίτι».

Σε ερώτηση από πότε θα μπει σε εφαρμογή το Πρόγραμμα, η Εκτελεστική Διευθύντρια του «Hope For Children» CRC Policy Center, Άντρια Νεοκλέους, είπε ότι μπορεί να μπει άμεσα σε εφαρμογή τώρα με την έναρξη της σχολικής χρονιάς και αναλόγως και των αιτημάτων που θα δεχθούν από τα σχολεία, θα προχωρούν άμεσα.

Σε παρέμβαση της, η Υπουργός Παιδείας είπε ότι «μετά την εξαγγελία του θα γίνει επιλογή των σχολείων και η εφαρμογή στην πράξη».«Θα γίνει επιλογή στη βάση κάποιων κριτηρίων», πρόσθεσε.

Ερωτηθείσα πως θα γίνεται η αξιολόγηση, η Εκτελεστική Διευθύντρια του «Hope For Children» CRC Policy Center, είπε ότι η πρακτική που ακολουθούν γενικότερα με τις δράσεις τους είναι να δίνονται ερωτηματολόγια πριν στα παιδιά για να αξιολογήσουν τις γνώσεις τους πάνω σε κάποια θέματα και τις αντιλήψεις τους και στην πορεία μετά την ολοκλήρωση των δράσεων δίνουν ξανά τα ερωτηματολόγια, έτσι ώστε να συλλέγουν στοιχεία για να μπορούν να συγκρίνουν το πριν και το μετά.

Απαντώντας σε ερώτηση σε ποια σχολεία θα εστιάσουν, η κα. Μιχαηλίδου είπε ότι αυτό θα γίνει σε σχολεία που έχουν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης τέτοιων φαινομένων, αλλά και σε άλλα σχολεία, καθώς θέλουν να περάσει το μήνυμα «Καμία ανοχή στο ρατσισμό, καμία ανοχή στην βία και την παραβατικότητα σε όλα τα σχολεία».

Σε παρέμβαση τους, η Εκτελεστική Διευθύντρια του «Hope For Children» CRC Policy Center είπε ότι θα εστιάσουν επίσης και σε σχολεία ορεινών περιοχών, που είναι πιο απομακρυσμένα, με λιγότερη πρόσβαση σε υπηρεσίες, ενώ ο Ανδρέας Αποστόλου είπε ότι είναι ήδη σε επικοινωνία και με εκπαιδευτικούς και με γονείς για να βρεθεί τρόπος να γίνουν εκπαιδεύσεις και σε αυτούς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!