7.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 1:55

Υπουργός Άμυνας: Η ΕΦ εξελίσσεται σε μια σύγχρονη, αποτελεσματική και ευέλικτη δύναμη αποτροπής

Η Εθνική Φρουρά, με την αμέριστη στήριξη του Υπουργείου Άμυνας, εξελίσσεται σε μια σύγχρονη, αποτελεσματική, αποδοτική και ευέλικτη δύναμη αποτροπής, που συνεχώς αλλάζει και προσαρμόζεται στις νέες τεχνολογίες και αξιοποιεί στο μέγιστο βαθμό τους διατιθέμενους πόρους από το κράτος, τόνισε ο Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης, ο οποίος αναφέρθηκε παράλληλα στους έξι πυλώνες πάνω στους οποίους βασίζεται η στρατηγική που υλοποιεί το ΥΠΑΜ.

«Με ψυχραιμία, σοβαρότητα και αποφασιστικότητα, πάντα σε στενή συνεργασία με την ηγεσία της ΕΦ, εργαζόμαστε σκληρά για τη μετεξέλιξη, τον εκσυγχρονισμό αλλά και την αναβάθμιση της ΕΦ και εν γένει τη διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», υπογράμμισε ο κ. Πετρίδης, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο ΥΠΑΜ ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη για το ότι του εμπιστεύτηκε τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου του ΥΠΑΜ και «για την καθοριστική συμβολή του στη μεγάλη προσπάθεια ενίσχυσης της αποτρεπτικής μας ισχύος, τόσο στην εξοπλιστική αναβάθμιση όσο και στην ενίσχυση της αμυντικής διπλωματίας». Επίσης, ευχαρίστησε την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Άμυνας και τα κοινοβουλευτικά κόμματα για την αγαστή συνεργασία που είχε για όλα τα θέματα.

Από την πλευρά του ο Αρχηγός της ΕΦ, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, αφού είπε ότι είναι γνωστή η τουρκική προκλητικότητα, τόνισε πως «η άμυνα και η ασφάλεια θεωρείται ως επένδυση για επίτευξη των στόχων της εθνικής επιβίωσης και ευημερίας του λαού μας», διαβεβαιώνοντας πως η ΕΦ και το ΥΠΑΜ συνεχίζουν να εργάζονται «ακατάπαυστα για την επαύξηση της ετοιμότητας και της μαχητικής ισχύος της ΕΦ, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της πολιτείας για συνεχή αναβάθμιση, εξέλιξη και εκσυγχρονισμό των στρατιωτικών δυνάμεων και των αμυντικών μας δυνατοτήτων».

«Η ΕΦ του 2023 δεν είναι αυτή του 2020 και σίγουρα για τα επόμενα χρόνια έχει γίνει ορθός σχεδιασμός ώστε να συνεχίσουμε να εξελισσόμαστε, παραμένοντας ένα αξιόπιστο μέσο για την υλοποίηση των πολιτικών και στρατηγικών επιδιώξεων της Δημοκρατίας», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στους έξι πυλώνες πάνω στους οποίους βασίζεται η στρατηγική, που υλοποιεί το Υπουργείο Άμυνας, ο κ. Πετρίδης είπε ότι αυτοί είναι η ενίσχυση των σχέσεων Αμυντικής Συνεργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με άλλα κράτη, η ενδυνάμωση της επιχειρησιακής ικανότητας της Εθνικής Φρουράς, η εφαρμογή καινοτόμων και μεταρρυθμιστικών δράσεων, η βελτίωση του νομοθετικού και κανονιστικού Πλαισίου που διέπει τον στρατό της Κυπριακής Δημοκρατίας και την Εθνική Φρουρά, η αποδοτική διαχείριση των οικονομικών πόρων και η εφαρμογή περιβαλλοντικής και ενεργειακής πολιτικής.

Αναφορικά με τον πρώτο άξονα του 1ου πυλώνα, ο κ. Πετρίδης είπε ότι αυτός αφορά στην ενίσχυση της εξωστρεφούς αμυντικής πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας με την προώθηση περιφερειακών συνεργασιών, προσθέτοντας ότι «κύριος στόχος μας να διαδραματίσουμε ουσιαστικό ρόλο στις προσπάθειες δημιουργίας συνθηκών ασφαλείας, ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη του στην Ιταλία που βασικός στόχος ήταν να διασφαλιστεί η συχνή ναυτική παρουσία και να τη μετατρέψουμε σε μια μόνιμη παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο, την οποία να αναδείξουμε ως περιοχή ενδιαφέροντος για την ΕΕ.

Σε σχέση με τον δεύτερο άξονα, ο κ. Πετρίδης είπε ότι αφορά τη στήριξη της προσπάθειας για ενιαία αμυντική πολιτική και στρατηγική αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσθέτοντας ότι αξιωματικοί της Εθνικής Φρουράς τοποθετήθηκαν σε θέσεις θεσμών της ΕΕ όπως στο Στρατιωτικό Επιτελείο, στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας και στο Ευρωπαϊκό Κολλέγιο Ασφάλειας και Άμυνας, ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία συμμετέχει σε προγράμματα της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO).

Σε σχέση με τον 3ο άξονα του 1ου πυλώνα, ο ΥΠΑΜ είπε ότι αυτός αφορά στη διατήρηση Σχέσεων καλής γειτονίας μέσω των δράσεων που αφορούν στην Έρευνα και Διάσωση, προσθέτοντας ότι «το ΚΣΕΔ έχει πλέον καθιερωθεί ως ένα από τα πλέον αναγνωρισμένα σύγχρονα κέντρα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου με δυνατότητα να λαμβάνει δορυφορικούς συναγερμούς στην περιοχή του FIR Λευκωσίας ως ανεξάρτητο τμήμα του παγκόσμιου δορυφορικού δικτύου Έρευνας Διάσωσης παρά τις έντονες προσπάθειες της Τουρκίας για το αντίθετο».

Ανέφερε επίσης ότι διενεργούνται ασκήσεις Έρευνας και Διάσωσης και πολυεθνικές ασκήσεις

Αναφερόμενος στον 4ο άξονα, ο κ. Πετρίδης είπε ότι αυτός αφορά στην αναβάθμιση των σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις ΗΠΑ και σημείωσε την πλήρη άρση του εμπάργκο όπλων προς την Δημοκρατία, την τροποποίηση του Κανονισμού ITAR (International Traffic in Arms Regulations), την εκτέλεση κοινών ασκήσεων και εκπαιδεύσεων, την εφαρμογή του ΙΜΕΤ (International Military Education and Training) και τη διμερή συμφωνία Παροχής Υπηρεσιών και Διοικητικής Μέριμνας (ACSA).

Αναφορικά με τον δεύτερο πυλώνα, που αφορά την ενδυνάμωση της επιχειρησιακής ικανότητας της Εθνικής Φρουράς, ο ΥΠΑΜ είπε ότι πρώτος άξονας του πυλώνα αυτού είναι η μέγιστη αξιοποίηση των δυνατοτήτων των υφιστάμενων οπλικών συστημάτων σε συνδυασμό με την προμήθεια τεχνολογικά προηγμένων μέσων τα οποία βελτιώνουν την αποτρεπτική ικανότητα της ΕΦ.

«Υλοποιούμε αθόρυβα το μεσομακροπρόθεσμο πρόγραμμα εξοπλισμών», λαμβάνοντας υπόψη ότι τα κράτη επικεντρώνονται στην απόκτηση έξυπνης ισχύος, πρόσθεσε.

Ο κ. Πετρίδης είπε ότι εθνικός στόχος παραμένει η υλοποίηση του σύγχρονου συστήματος αεράμυνας, προσθέτοντας ότι επιπλέον προχωρεί η αύξηση δυνατοτήτων συλλογής πληροφοριών, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το σύστημα επιτήρησης στην προκεχωρημένη γραμμή άμυνας. Είπε ακόμη ότι προχωρεί η υλοποίηση προγραμμάτων για αντιμετώπιση υβριδικών απειλών, το σύστημα παράκτιας επιτήρησης και η αγορά νέων ελικοπτέρων για αντικατάσταση των ελικοπτέρων Mi-35.

Ανέφερε επίσης ότι προχωρεί η αναβάθμιση των υποδομών, ενώ σε σχέση με τον 3ο άξονα του 2ου πυλώνα,  κ. Πετρίδης είπε ότι η διαχείριση θεμάτων που αφορούν στο προσωπικό, προσθέτοντας ότι ο 4ος άξονας είναι η συνέργεια με λοιπές «Συνιστώσες Εθνικής Ισχύος» με στόχο την ενδυνάμωση της επιχειρησιακής ικανότητας της Εθνικής Φρουράς μέσω της συνέργειας με τις λοιπές συνιστώσες ισχύος του Κράτους.

Είπε ακόμη ότι στο πλαίσιο της ενίσχυσης των σχέσεων της Δημοκρατίας με άλλα κράτη στον τομέα της ασφάλειας, η Εθνική Αρχή Ασφαλείας προχώρησε στη συνομολόγηση και υπογραφή δυο διακρατικών συμφωνιών για την ανταλλαγή και αμοιβαία προστασία Διαβαθμισμένων Πληροφοριών με την Κροατία και την Πορτογαλία.

Αναφορικά με τον 3ο πυλώνα, που είναι η εφαρμογή καινοτόμων και μεταρρυθμιστικών δράσεων, ο κ. Πετρίδης είπε ότι στόχος του 1ου άξονα είναι η Κυπριακή Δημοκρατία να καταστεί σταδιακά σημαντικός κόμβος εκπαίδευσης στα θέματα Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας, Κυβερνοασφάλειας και Διεθνούς Διαχείρισης Κρίσεων, ενώ στόχος του 2ου άξονα είναι η ανάπτυξη δικτύου συνεργασίας μεταξύ Υπουργείου, Ακαδημαϊκής – Ερευνητικής Κοινότητας και Επιχειρήσεων.

Ανέφερε επίσης μεταξύ άλλων στην συμμετοχή του Υπουργείου Άμυνας σε ευρωπαϊκά προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης αμυντικών δυνατοτήτων και τεχνολογίας, σε συνεργασία με άλλα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην εφαρμογή Καινοτόμων Μεταρρυθμιστικών Δράσεων στο πλαίσιο της καθημερινής λειτουργίας Μονάδων.

Αναφορικά με τον 4ο πυλώνα, που είναι η βελτίωση του νομοθετικού και κανονιστικού Πλαισίου που διέπει τον στρατό της Κυπριακής Δημοκρατίας και την Εθνική Φρουρά, ο κ. Πετρίδης είπε ότι αυτός περιλαμβάνει μέτρα για Καταπολέμηση της Φυγοστρατίας και την απλοποίηση Νόμων και Κανονισμών που διέπουν τον Στρατό της Δημοκρατίας και την Εθνική Φρουρά.

Σε σχέση με τον 5ο πυλώνα, που είναι η αποδοτική διαχείριση των οικονομικών πόρων, ο κ. Πετρίδης είπε ότι αυτός είναι ο εξορθολογισμός των διαδικασιών προσφορών, ενώ σε σχέση με τον 6ο πυλώνα που είναι η εφαρμογή περιβαλλοντικής και ενεργειακής πολιτικής, ο Υπουργός είπε ότι είναι η προσαρμογή των δραστηριοτήτων της ΕΦ με την εφαρμογή πολιτικών και δράσεων που να σέβονται και προστατεύουν το περιβάλλον χωρίς να επηρεάζεται η επιχειρησιακή ετοιμότητα της Δύναμης.

Σημείωσε την εξασφάλιση μέσω του Προγράμματος ΘΑλΕΙΑ, χρηματοδότησης ύψους 19 εκατ. ευρώ, για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων συνολικής δυναμικότητας 12 ΜW.

Απαντώντας σε ερώτηση για την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε παρατήρηση ότι η Ελλάδα παραλαμβάνει σήμερα το 6ο αναβαθμισμένο μαχητικό F16, ο Υπουργός Άμυνας είπε ότι «η τουρκική προκλητικότητα είναι εδώ και θα παραμείνει» και «άρα προσαρμοζόμαστε και εμείς ανάλογα» και πρόσθεσε πως «είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει θετικός αντίκτυπος και στην Κύπρο, από τους εξοπλισμούς στην Ελλάδα,

«Η Κυπριακή Δημοκρατία οφείλει ως ημικατεχόμενη πατρίδα να έχει τους ανάλογους εξοπλισμούς και τεχνολογία για θέματα αποτροπής» και προς αυτό τον σκοπό, όπως είπε, «συνεργαζόμαστε με διάφορες χώρες εντός και εκτός ΕΕ μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ».

Κληθείς να σχολιάσει τις θέσεις αλλά και την άρνηση του Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ να εγκρίνει την πώληση των μαχητικών F16 στην Τουρκία, ο κ. Πετρίδης είπε ότι θεωρεί πολύ σημαντική τη θέση και τις παρεμβάσεις του κ. Μενέντεζ, προσθέτοντας ότι θεωρεί ότι δεν θα επιτρέψει στην Τουρκία «όσο υπάρχει αυτός ο αναθεωρητισμός εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου, να εξοπλιστεί, εφόσον βλέπουμε ότι δεν υπάρχει ο ανάλογος σεβασμός των κυριαρχικών δικαιωμάτων αλλά και τους διεθνούς δικαίου όσο και του δικαίου της θάλασσας».

Μιλώντας στη δημοσιογραφική διάσκεψη, ο Αρχηγός της ΕΦ, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης είπε ότι η ΕΦ έθεσε από την αρχή την υλοποίηση στο πλαίσιο της αμυντικής στρατηγικής, του κυβερνητικού προγράμματος και των προτεραιοτήτων των έξι πυλώνων, τονίζοντας ότι «αδιαπραγμάτευτο στόχο αποτελεί η εξασφάλιση της δυνατότητας ρεαλιστικής αντιμετώπισης των καταστάσεων στην βάση ενός εφικτού επιπέδου φιλοδοξίας με βασική προϋπόθεση την βελτίωση όλων των στατικών μαχητικής ισχύος της ΕΦ».

Προς τούτο, σύμφωνα με τον Αρχηγό της ΕΦ, σε αγαστή συνεργασία με το ΥΠΑΜ και με τη συμμετοχή του συνόλου του προσωπικού επικεντρώθηκαν σε τέσσερις βασικούς άξονες για επίτευξη του στόχου αυτού.

Ο κ. Ζερβάκης είπε ότι ο πρώτος άξονας αφορά στην αξιολόγηση της μετεξέλιξης του μετασχηματισμού της ΕΦ, στην ανάδειξη του διακλαδικού πνεύματος και επιχειρείν και της διακλαδικότητας σε όλα τα επίπεδα.

Σε σχέση με τον δεύτερο άξονα, ο Αρχηγός της ΕΦ είπε ότι αυτός αφορά στην «εξέλιξη και υλοποίηση ενός ορθολογικά μελετημένου εξοπλιστικού προγράμματος ικανού να αξιοποιεί την καινοτομία, την εφικτή επιχειρησιακή σχεδίαση με επιθετικό πνεύμα και με ετοιμότητα αντιμετώπισης των μη αναμενόμενων».

Παράλληλα, ανέφερε πως εργάζονται για τη διαχειρισιμότητα όλων των οπλικών συστημάτων και «έχουν σε σημαντικό μέρος ήδη δρομολογηθεί, αυξάνοντας σημαντικά την αξιοπιστία της αποτροπής και το κόστος μιας πιθανής εχθρικής ενέργειας».

Αναφορικά με τον τρίτο άξονα, ο κ. Ζερβάκης είπε ότι αυτός αφορά στην αξιοποίηση, επιχειρησιακή εκπαίδευση, ορθολογιστική και αξιοκρατική διαχείριση και ενίσχυση σε συνεργασία με το ΥΠΑΜ του ανθρώπινου δυναμικού, μεταξύ των οποίων εφέδρων, εθνοφυλάκων και πολιτικού προσωπικού, ενώ σε σχέση με τον τέταρτο άξονα, ανέφερε πως αυτός αφορά στην διερεύνηση του πλέγματος διεθνών και πολυμερών στρατιωτικών συνεργασιών.

«Μέσα από τις εν λόγω συνεργασίες αναδεικνύεται ο ρόλος της ΕΦ ως ισχυρού παράγοντα διαχείρισης κρίσεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ταυτόχρονα επιβεβαιώνεται το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, ηθικού, πειθαρχικότητας, ικανότητας και επαγγελματισμού της ΕΦ», υπογράμμισε.

Κληθείς να σχολιάσει τις στρατιωτικές κινήσεις της Τουρκίας στα κατεχόμενα και ερωτηθείς για την αναβάθμιση της ναυτικής βάσης στο Μαρί και πού βρίσκεται το θέμα της ανασύστασης του ενιαίου αμυντικού δόγματος με την Ελλάδα, ο κ. Πετρίδης είπε ότι «με την Ελλάδα υπάρχει ήδη μια άριστη συνεργασία», προσθέτοντας ότι «αυτό που μας ενδιαφέρει είναι στην πράξη τι μπορεί να γίνει».

Είπε ακόμη ότι «με τη Γαλλία υπάρχει μια εξαιρετική συνεργασία» και «προχωράμε αυτόνομα για τον σχεδιασμό της ναυτικής βάσης στο Μαρί», εκφράζοντας την άποψη ότι θα πρέπει να «είναι το πρώτο έργο που θα προχωρήσει με τη νέα Κυβέρνηση για υλοποίηση», λαμβάνοντας υπόψη και το τι γίνεται στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Χρειάζονται οι συνεργασίες και οι πολυμελείς εκπαιδεύσεις στην περιοχή και είναι ένα έργο (της ναυτικής βάσης), το οποίο χρειάζεται να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατό», σημείωσε.

Κληθείς να αναφέρει αν έχει αρχίσει η αξιοποίηση της αεροπορικής βάσης «Ανδρέας Παπανδρέου» από συμμαχικές χώρες, ο κ. Πετρίδης είπε ότι θα γίνει μια αναβάθμιση του διαύλου, ενώ χρησιμοποιείται ήδη από διάφορες χώρες και «γίνεται και χρήση της αεράμυνας» η οποία βρίσκεται σε «πολύ καλό στάδιο υλοποίησης» της αναβάθμισης της.

Απαντώντας σε ερώτηση για συνεργασία του ΥΠΑΜ με τον ιδιωτικό τομέα για ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών, ο κ. Πετρίδης είπε ότι το ΥΠΑΜ συνεργάζεται με τον ιδιωτικό τομέα για να δώσει τη δυνατότητα να αναπτυχθούν αυτές οι τεχνολογίες, οι οποίες στηρίζονται κυρίως στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

«Μέσα από τις συνεργασίες των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, που χρειάζονται τουλάχιστον 3 διαφορετικές χώρες, η Κύπρος συμμετέχει ανάλογα με τον πληθυσμό της και έχει πάρει αρκετά ευρωπαϊκά κονδύλια», πρόσθεσε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!