Την πλήρη υποστήριξη της βρετανικής κυβέρνησης στην πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού, εξέφρασε την Παρασκευή ο Ύπατος Αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο Ιρφάν Σιντίκ, μετά την πρώτη του συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη στο Προεδρικό Μέγαρο.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο κ. Σιντίκ είπε ότι συνεχάρη τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για την ανάληψη των καθηκόντων του και ότι ανυπομονεί, όπως κι ολόκληρη η βρετανική κυβέρνηση, να συνεχίσει να εργάζεται μαζί του για την ανάπτυξη εποικοδομητικών σχέσεων.
Ο Ύπατος Αρμοστής ανέφερε ότι μίλησαν για τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών που είναι πολύ ισχυρές και αναπτυσσόμενες, καθώς και για το ενδιαφέρον και την επιθυμία τους να τις δουν να αναπτύσσονται ακόμη περισσότερο. Μίλησαν επίσης, όπως σημείωσε, για την ανάγκη μετάβασης από τη Συμφωνία Στρατηγικής Συνεργασίας που υπέγραψαν οι δύο χώρες τον περασμένο Νοέμβριο, σε πιο πρακτικούς τρόπους βελτίωσης της σχέσης τους.
Πρόσθεσε ότι μίλησαν επίσης αρκετή ώρα για το Κυπριακό και την επιθυμία του Προέδρου Χριστοδουλίδη για επανέναρξη, επειγόντως των διαπραγματεύσεων, για να επανέλθουν στο τραπέζι και να συμφωνήσουν για επίλυση του Κυπριακού.
«Εξέφρασα την πλήρη υποστήριξη της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για την πρωτοβουλία του και συμφωνήσαμε να εργαστούμε μαζί για να προσπαθήσουμε να σημειώσουμε πρόοδο σε αυτό και να εργαστούμε για να φέρουμε την άλλη πλευρά, την τουρκοκυπριακή πλευρά, την Τουρκία, πίσω στο τραπέζι, για τον κοινό μας στόχο για μια διευθέτηση στη βάση όλων των παραμέτρων του ΟΗΕ, μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πλήρη πολιτική ισότητα», είπε.
Ο κ. Σιντίκ εξέφρασε την άποψη ότι κάτι τέτοιο «θα είναι λίγο δύσκολο, γιατί η άλλη πλευρά βρίσκεται σε διαφορετικό μέρος», ωστόσο είπε ότι «είμαστε όλοι πεπεισμένοι ότι μπορούμε να εργαστούμε μαζί με δημιουργικό και ενεργητικό τρόπο για να προσπαθήσουμε να φέρουμε την άλλη πλευρά πίσω στο τραπέζι και να σημειώσουμε πρόοδο σε αυτό το ζωτικής σημασίας ζήτημα».
Ερωτηθείς εάν το Ηνωμένο Βασίλειο θα αναλάβει κάποια συγκεκριμένη πρωτοβουλία προς τον στόχο της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, ο Ύπατος Αρμοστής είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να υποστηρίξει τις προσπάθειες των μερών και τις προσπάθειες του Προέδρου στο θέμα αυτό.
Πρόσθεσε ότι δεν πιστεύει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να υπαγορεύει, να επιβάλλει ή να προτείνει πράγματα που δεν είναι αυτά που θέλουν τα μέρη και ότι θα κάνουν ό,τι μπορούν για να υποστηρίξουν τις πρωτοβουλίες του Προέδρου Χριστοδουλίδη.