10.8 C
Nicosia
Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2025 | 22:05

ΥΠΕΣ: Καθοριστικός ο Σεπτέμβρης για μεταρρύθμιση ΤΑ

Ο Σεπτέμβριος θα είναι καθοριστικός μήνας για τη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης εκτιμά ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, υπογραμμίζοντας πως τώρα είναι “η ώρα των κοινοβουλευτικών κομμάτων”.

Ο κ. Νουρής, ο οποίος συζήτησε το πρωί το θέμα της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλο, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν στα γραφεία του ΔΗΚΟ, επεσήμανε πως η πρόταση της Κυβέρνησης είναι ενώπιον των κομμάτων. “Θα έχουμε την ευκαιρία στις 9 του Σεπτέμβρη να συζητήσουμε στη Βουλή όμως θεώρησα σωστό και πρέπον να ανταλλάξω κάποιες συγκεκριμένες θέσεις με τα κοινοβουλευτικά κόμματα ακριβώς για να είμαστε όλοι έτοιμοι γιατί θεωρώ ότι ο Σεπτέμβρης θα πρέπει να είναι μήνας καθοριστικός για τη λήψη των συγκεκριμένων αποφάσεων”. σημείωσε.

Ο ΥΠΕΣ είπε πως η Κυβέρνηση σέβεται απόλυτα τις όποιες επιμέρους διαφορετικές θέσεις των κομμάτων, εκφράζοντας την πεποίθηση πως «είναι απόλυτα εφικτό να γεφυρωθούν οι όποιες επιμέρους διαφορές σε συγκεκριμένα θέματα».

“Ένας διάλογος που έφτασε πλέον να είναι στον εντέκατο χρόνο για το θέμα της μεταρρύθμισης θεωρώ ότι έχει καταπιαστεί και έχει επιλύσει πλείστα των όσων ζητημάτων”, ανέφερε.

“Επομένως θα ολοκληρώσουμε τον κύκλο των επαφών με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα και θέλω να ελπίζω ότι θα είναι εφικτό με την έναρξη της διαδικασίας σε κοινοβουλευτικό επίπεδο να βρούμε την κοινή συνισταμένη για να δώσουμε στους πολίτες αυτό που πραγματικά περιμένουν εδώ και χρόνια: καλύτερη τοπική αυτοδιοίκηση, αποφάσεις πιο κοντά στον πολίτη, ποιοτικότερες υπηρεσίες στο χαμηλότερο δυνατό κόστος”, υπογράμμισε ο ΥΠΕΣ.

Υπενθύμισε εξάλλου πως οι δεσμεύσεις της Κύπρου έναντι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφορούν την ολοκλήρωση και την εφαρμογή της μεταρρύθμισης για την τοπική αυτοδιοίκηση, που ιεραρχείται, όπως είπε, πάρα πολύ ψηλά από πλευράς ΕΕ, μέχρι το τέλος Μαΐου 2024, για να σημειώσει πως αυτό εξυπακούει ότι χρειάζεται μια μεταβατική περίοδος, η οποία θα πρέπει να αρχίσει από τώρα.

Ο κ. Νουρής είπε πως σκοπός αυτού του κύκλου των επαφών του με το σύνολο των κοινοβουλευτικών κομμάτων “δεν είναι να αναλωθούμε από την αρχή σε μια συζήτηση των προνοιών και της αναγκαιότητας για τη μεταρρύθμιση” και πως “οι θέσεις για τον τελικό στόχο είναι κοινές μεταξύ όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων και της Κυβέρνησης”.

Ανέφερε πως δεν τίθεται πλέον στο τραπέζι το ερώτημα εάν υπάρχει αναγκαιότητα για τη μεταρρύθμιση και πως αυτό θεωρείται πλέον δεδομένο και είναι επάναγκες.

“Είναι αδήριτη ανάγκη πλέον η μεταρρύθμιση γιατί πάρα πολύ απλά βιώνουμε όλοι μας καθημερινά τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τοπικές αρχές από την έλλειψη διοικητικής αυτονομίας, οικονομικής αυτοδυναμίας και λειτουργίας τους κατά τρόπο που να βοηθά και στην αναπτυξιακή του δραστηριότητα, είτε ακόμα και σε βασικές υπηρεσίες που οφείλουν να δώσουν προς τους πολίτες και μάλιστα υπηρεσίες που πρέπει να προσφέρονται στο χαμηλότερο δυνατόν κόστος”, είπε ο ΥΠΕΣ.

Επεσήμανε πως αυτά σήμερα στην Κύπρο δεν συμβαίνουν γιατί το υφιστάμενο σύστημα έχει πλέον ολοκληρώσει τον κύκλο ζωής του.

Ο στόχος είναι κοινός και θέλω να χαιρετίσω και τη θέση του ΔΗΚΟ ότι είναι επάναγκες να καταλήξουμε και να φθάσουμε σε αυτό τον κοινό στόχο, πρόσθεσε.

Σημείωσε πως την ίδια ώρα ωστόσο υπάρχουν πλέον κάποια πολύ συγκεκριμένα δεδομένα “τα οποία δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε και για τα οποία έχω ενημερώσει δια ζώσης και γνωστοποίησα και εγγράφως με επιστολή μου στους αρχηγούς των κομμάτων που τους παραδόθηκε χθες”.

Όπως σημείωσε «έχουμε συγκεκριμένες πλέον δεσμεύσεις, πέραν από τις ανάγκες, απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το πρόγραμμα στήριξης για το οποίο οι δεσμεύσεις μας αφορούν την ολοκλήρωση και την εφαρμογή της μεταρρύθμισης για την τοπική αυτοδιοίκηση που ιεραρχείται πάρα πολύ ψηλά από πλευράς ΕΕ μέχρι το τέλος Μαϊου 2024».

Είπε πως “για να συμβεί κάτι τέτοιο και να υλοποιήσουμε τη μεταρρύθμιση και να μην αποτελέσει τροχοπέδη στην περαιτέρω υλοποίηση του προγράμματος, αλλά και την εκταμίευση των πολύ σημαντικών πόρων που μας παρέχονται θα πρέπει έγκαιρα να γίνουν όλες οι διεργασίες, ούτως ώστε να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε τον Μάιο του 2024 αυτή τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια”.

Και αυτό εξυπακούει και σημαίνει ότι χρειάζεται μια μεταβατική περίοδος, η οποία θα πρέπει να αρχίσει από τώρα, ανέφερε.

Πρόσθεσε πως η Κυβέρνηση έχει συγκεκριμένη πρόταση η οποία ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων “αφού είναι μέρος της πρότασής μας που περιλαμβάνεται στα τρία νομοσχέδια που είναι κατατεθειμένα και μιλά ιδιαίτερα για το θέμα των εκλογών, επέκταση της θητείας των υφιστάμενων δημοτικών και κοινοτικών συμβουλίων μέχρι τον Μάιο του 2024”.

Επεσήμανε πως αυτοί οι τοπικοί άρχοντες είναι οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης που είναι γνώστες της μεταρρύθμισης, “με τους οποίους έχουμε συζητήσει τα τελευταία χρόνια εξαντλητικά το θέμα και έχουμε επιλύσει προβλήματα”.

Σημείωσε ακόμα πως η Ένωση Δήμων με συνεδριακές αποφάσεις της τοποθετείται θετικά υπέρ αυτής της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης και πως παρά τις επιμέρους διαφωνίες και η Ένωση Κοινοτήτων συμφωνεί στη μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση.

“Με αυτούς λοιπόν τους φορείς θεωρούμε ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε και να ολοκληρώσουμε αυτή την προσπάθεια που ξεκίνησε εδώ και πάρα πολλά χρόνια”, ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο κ. Παπαδόπουλος επανέλαβε τη θέση του ΔΗΚΟ πως η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης πρέπει να προχωρήσει.

Σίγουρα, ανέφερε, “υπάρχουν επιμέρους διαφωνίες αλλά κατά την άποψή μας αυτές οι διαφωνίες δεν είναι ανυπέρβλητες. Μπορούν να βρεθούν λύσεις έτσι ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε άμεσα στην απαραίτητη αυτή μεταρρύθμιση, η οποία θα αναβαθμίσει άμεσα την ποιότητα ζωής των δημοτών, των Κυπρίων πολιτών”.

Πρόσθεσε πως σε ό,τι αφορά τα πρακτικά προβλήματα που προκύπτουν από την ανάγκη εφαρμογής και υλοποίησης αυτής της μεταρρύθμισης “είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε εναλλακτικές επιλογές”.

Για το ζήτημα της επέκτασης της θητείας των υφιστάμενων δημοτικών συμβουλίων, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως αυτό είναι πολύπλοκο και πως το ΔΗΚΟ θα πάρει αποφάσεις για αυτό εάν έλθει επίσημη κυβερνητική πρόταση.

Σημείωσε πως εγείρονται ζητήματα πρακτικής εφαρμογής και υλοποίησης της μεταρρύθμισης για τα οποία θα χρειαστεί προετοιμασία και χρόνος.

“Κατανοούμε τα επιχειρήματα που προβάλλονται για την υποστήριξη του αιτήματος επέκτασης της θητείας, αλλά από την άλλη οφείλουμε να σημειώσουμε την καθοριστική απόφαση του εκλογικού σώματος σε ό,τι αφορά την πενταετή θητεία στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές”, σημείωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ.

Ανέφερε πως “επειδή αυτά είναι πολύπλοκα ζητήματα πιστεύουμε ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί ένας διάλογος σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα για να καταλήξουμε ως κοινοβουλευτικά κόμματα σε τελικές αποφάσεις”.

Επανέλαβε την ετοιμότητα του ΔΗΚΟ μέσα από μια εποικοδομητική προσέγγιση και μέσα από διάλογο «να καταλήξουμε σε λύσεις έτσι ώστε το συντομότερο δυνατό να προωθηθεί η απαραίτητη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, για να μπορούν οι δήμοι και οι κοινότητες της Κύπρου να είναι βιώσιμες και από την άλλη να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες που είναι απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία των δήμων και των κοινοτήτων για να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των πολιτών».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!