Μεστή και παραγωγική από πλευράς ουσίας, περιεχομένου και αποτελεσμάτων χαρακτήρισε τη σημερινή του συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογο του, ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης.
Στις δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι η Ελλάδα παραμένει σταθερό και διαχρονικό στήριγμα της Κύπρου στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τις ευρωπαϊκές αξίες.
«Ανταλλάξαμε απόψεις για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων από το Κυπριακό, τις τριμερείς συνεργασίες, και την συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα αλλά και για περιφερειακά, ευρωπαϊκά, διεθνή ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος», είπε ο κ. Κασουλίδης προσθέτοντας ότι «Κύπρος και Ελλάδα διατηρούν έναν αυτόματο μηχανισμό συντονισμού και διαβούλευσης για τα θέματα που μας απασχολούν».
Παράλληλα, ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι Αθήνα και Λευκωσία παραμένουν σταθεροί πυλώνες ασφαλείας και σταθερότητας στην περιοχή της Μεσογείου και πρόσθεσε ότι με τον Έλληνα ομόλογο του συζήτησαν τρόπους αντιμετώπισης της της τουρκικής προκλητικότητας. «Οι συνεχείς τουρκικές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου διαμορφώνουν δυσχερές περιβάλλον που πρέπει να αντιμετωπίσουμε», είπε ο κ. Κασουλίδης τονίζοντας ότι οι δύο χώρες παραμένουν σταθερές σε έναν δρόμο ορθολογισμού, ο οποίος όπως είπε, «είναι ο δρόμος του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, του δικαίου της θάλασσας και των ευρωπαϊκών αξιών».
«Ο στόχος της Κυπριακής Δημοκρατίας παραμένει σταθερά η βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ» κατέληξε ο κ. Κασουλίδης.
Από την πλευρά του, ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα συνεχίζει την αμέριστη στήριξη για βιώσιμη και δίκαιη λύση του Κυπριακού με Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία και με βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα ιδιαίτερης σημασίας για τη χώρα καθώς έφτασαν τα πρώτα μαχητικά αεροσκάφη Ραφάλ τα οποία, όπως είπε, «θα συνεισφέρουν στην προστασία και στην άμυνα του ελληνισμού».
Αναφερόμενος στις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις και παραβιάσεις, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι αυτές συνοδεύονται πλέον και με έξαρση της επιθετικής ρητορικής, ακόμα και κατά συγκεκριμένων προσώπων και τόνισε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να θέτει τα συγκεκριμένα ζητήματα και στην ΕΕ και σε διεθνή φόρα. «Από την πλευρά μας επαναλαμβάνουμε την πρόθεση μας για ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο με σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας», σημείωσε.
Παράλληλα, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι η συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου δεν είναι μονοθεματική αλλά αφορά μια μεγάλη γκάμα. «Κοινός μας στόχος μας είναι επίσης να εμπεδώσουμε και εί δυνατόν να ενισχύσουμε τις τριμερείς και πολυμερείς συνεργασίες. Η συνεργασία μας με άλλες χώρες της περιοχής, αρχής γενομένης από την Αίγυπτο και το Ισραήλ, έχει επεκταθεί και καλύπτει πλέον ένα ευρύτατο γεωγραφικό φάσμα. Θέλω να αναφερθώ επίσης στην συνεργασία 3+1 μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτή η συνεργασία αποτελεί ορόσημο της πολυμέρειας στην περιοχή, δεδομένου ότι συμμετέχει ο στρατηγικός μας εταίρος, οι ΗΠΑ. Τα πολυμερή σχήματα ξεκίνησαν με την ανταλλαγή απόψεων επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, όμως έχουν εξελιχθεί σε ένα πλαίσιο λειτουργίας στρατηγικών σχέσεων. Καλύπτουν την ενέργεια, τις μεταφορές, την πολιτική προστασία, τον τουρισμό και βεβαίως τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου», τόνισε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών.
«Τέλος, μιλήσαμε για την συνεργασία εντός του ΟΗΕ. Όπως είναι γνωστό, η Ελλάδα έχει υποβάλει την υποψηφιότητα της για μια θέση στο Συμβούλιο για την περίοδο 2025-26. Σκοπός μας είναι να προωθήσουμε μια θετική ατζέντα, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε κοινές προκλήσεις, όπως οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και το μεταναστευτικό-προσφυγικό. Γνώμονας στην προσπάθεια αυτή είναι η προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο, η προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας και ο πλήρης σεβασμός στις διατάξεις του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», κατέληξε ο Νίκος Δένδιας.