Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης δέχθηκε σήμερα τον Ισπανό ομόλογό του Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες Μπουένο, σημειώνοντας το αμοιβαίο όφελος που θα προκύψει από την ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ των δύο ευρωπαϊκών χωρών. Ιδιαίτερη σημασία αποδίδουν διπλωματικές πηγές στην επίσκεψη του Ισπανού ΥΠΕΞ στη Λευκωσία.
«Ήταν χαρά μου να καλωσορίσω τον Ισπανό συνάδελφό μου @jmalbares στην to #Κύπρο, για να συνεχίσουμε τις ειλικρινείς συνομιλίες που είχαμε στην #Ισπανία την προηγούμενη εβδομάδα», έγραψε ο κ. Χριστοδουλίδης στο Twitter.
Ως χώρες του Νότου της Ευρώπης με παρόμοιες απόψεις, πρόσθεσε, «που τις συνδέουν ισχυροί δεσμοί φιλίας και συγκλίνοντα συμφέροντα και από τα οφέλη που θα έχουμε Κύπρος και Ισπανία από την ενδυνάμωση της συνεργασίας».
Σε δική του ανάρτηση στο Twitter το Υπουργείο Εξωτερικών της Ισπανίας αναφέρει ότι ο κ. Αλμπάρες συναντάται με τον Κύπριο ομόλογό του και θα επισκεφθεί επίσης την ΟΥΝΦΙΚΥΠ συνοδευόμενος από τον επικεφαλής της Κόλιν Στιούαρτ.
Στο μεταξύ διπλωματικές πηγές ανέφεραν στο ΚΥΠΕ ότι «η παρουσία Ισπανού Υπουργού Εξωτερικών στην Κύπρο εκτιμάται ότι έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς πραγματοποιείται μια βδομάδα μετά τη συνάντηση των δύο Υπουργών στη Μαδρίτη στο περιθώριο της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου Αναστασιάδη στην Ισπανία και δύο μόλις μέρες μετά την τελευταία συνάντηση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες στην οποία συμμετείχαν οι δύο Υπουργοί, κατά το οποίο συζητήθηκαν και τα επόμενα βήματα της ΕΕ σε αντίδραση προς τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου».
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «το μήνυμα από την πραγματοποίηση της συνάντησης είναι ξεκάθαρο: Λευκωσία και Μαδρίτη θεωρούν ότι υπάρχει κοινό όφελος από την ενδυνάμωση της συνεργασίας και του συντονισμού σε διμερές επίπεδο, κυρίως σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος από την ευρωπαϊκή ατζέντα, όπως είναι μεταξύ άλλων οι σχέσεις ΕΕ με τρίτες χώρες συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, το μεταναστευτικό, η αξιοποίηση του φόρουμ των Med-9, και η συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο στη μετά το Brexit εποχή».
Επεσήμαναν ότι η στάση της Ισπανίας κατά την τελευταία σύνοδο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων «δεν είναι τυχαία και συνδέεται με τις επαφές που βρίσκονται σε εξέλιξη», υποδεικνύοντας παράλληλα ότι ο Ισπανός Υπουργός Εξωτερικών ανέλαβε καθήκοντα τον περασμένο Ιούλιο και το γεγονός ότι έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα θέματα της Μεσογείου και της αλληλεγγύης που επιδεικνύεται από την ΕΕ στα Κράτη Μέλη του Νότου και της Μεσογείου αποτιμάται θετικά στη Λευκωσία.
Όπως πρόσθεσαν, «η πολιτική επιθυμία της Ισπανίας, ενός Κράτους Μέλους της ΕΕ που διατηρεί ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς όπως και πολιτικές και εμπορικές σχέσεις με την Τουρκία, για ενίσχυση του συντονισμού και της συνεργασίας με την Κύπρο τη δεδομένη στιγμή δεν είναι τυχαία και αποδίδεται σε προσπάθεια για διερεύνηση του ενδεχομένου αξιοποίησης των προσβάσεων της Μαδρίτης προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης λύσεων σε σχετικά ζητήματα που τελούν υπό εξέταση αυτό το διάστημα στις Βρυξέλλες, κάτι που βλέπει με θετικό μάτι η Λευκωσία».