7.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 4:22

Υπέρ της συμμετοχής της ΕΕ στο Κυπριακό και της ενεργειακής συνεργασίας Κύπρου-Ισραήλ η ισπανική Προεδρία

Η ισπανική Προεδρία της ΕΕ υποστηρίζει την ενεργειακή συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, δήλωσε την Πέμπτη ο Ισπανός Πρέσβης στην Κύπρο Gabriel Ferrán Carrión, κατά την παρουσίαση των προτεραιοτήτων της ισπανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Είπε επίσης ότι η Ισπανία υποστηρίζει την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για συμμετοχή της ΕΕ στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Ξεκινώντας την παρουσίασή του, ο κ. Ferrán Carrión δήλωσε ότι η ισπανική Προεδρία της ΕΕ θα είναι η τελευταία πλήρης προεδρία πριν από τις ευρωεκλογές του επόμενου έτους, με μεγάλο αριθμό φακέλων να πρέπει να ολοκληρωθούν τους επόμενους μήνες πριν από το τέλος της θητείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το πρόγραμμα της ισπανικής προεδρίας πρέπει να είναι ευέλικτο, τόνισε ο Ισπανός πρέσβης, προσθέτοντας ότι η προεδρία θα πρέπει να είναι σε θέση να ανταποκριθεί γρήγορα σε πιθανές κρίσεις, να προβλέψει τις επόμενες προκλήσεις και να δημιουργήσει τους απαραίτητους μηχανισμούς προσαρμογής για την αντιμετώπισή τους, χωρίς να παραμελήσει τους φακέλους προτεραιότητας.

Η Ισπανία θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία με στόχο την επίτευξη ειρήνης και την αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών του πολέμου, δήλωσε ο κ. Ferrán Carrión, προσθέτοντας ότι θα επικαιροποιηθεί έγγραφο της προηγούμενης Προεδρίας σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους.

Σύμφωνα με τον Ισπανό πρέσβη, έχουν καθοριστεί τέσσερις άξονες προτεραιότητας, η επαναβιομηχανοποίηση και η ανοικτή στρατηγική αυτονομία, η πράσινη μετάβαση και η περιβαλλοντική προσαρμογή, η προώθηση της κοινωνικής και οικονομικής δικαιοσύνης και η ενίσχυση της ευρωπαϊκής ενότητας, οι οποίοι εστιάζουν στον άνθρωπο, προσπαθώντας να επιλύσουν κάθε συγκεκριμένη πτυχή της καθημερινότητας των Ευρωπαίων πολιτών.

Σχετικά με τον πρώτο άξονα, είπε ότι 70 χρόνια διεθνούς οικονομικού ανοίγματος ήταν πολύ ωφέλιμα για την ανάπτυξη της ΕΕ, αλλά προκάλεσαν επίσης υπερβολική εξάρτηση από τρίτες χώρες στους τομείς της υγείας, των ψηφιακών τεχνολογιών, της ενέργειας και των τροφίμων λόγω της μεταφοράς στρατηγικών τομέων σε εξωτερικούς φορείς.

«Η ισπανική προεδρία θα προωθήσει φακέλους που θα επιτρέψουν την ανάπτυξη στρατηγικών βιομηχανιών στην Ευρώπη και το στρατηγικό άνοιγμα των αλυσίδων εφοδιασμού μέσω της διαφοροποίησης με εταίρους, όπως η CELAC», δήλωσε ο Ισπανός διπλωμάτης, προσθέτοντας ότι η Ισπανία θα προτείνει επίσης μια εμπροσθοβαρή συνολική στρατηγική για τη διασφάλιση της οικονομικής ασφάλειας και της παγκόσμιας ηγεσίας της ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά τον δεύτερο άξονα προτεραιότητας, ο κ. Ferrán Carrión δήλωσε ότι η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και της υποβάθμισης του περιβάλλοντος δεν αποτελεί μόνο νομική και ηθική υποχρέωση, αλλά δημιουργεί επίσης ευκαιρίες για τη δραστική μείωση των ενεργειακών εξαρτήσεων και τη μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας, καθιστώντας τις ευρωπαϊκές εταιρείες πιο ανταγωνιστικές και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.

Για τον σκοπό αυτό, συνέχισε, η ισπανική Προεδρία θα προωθήσει τη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, με στόχο την επιτάχυνση της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τη μείωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και τη βελτίωση της σταθερότητας του συστήματος. Πρόσθεσε ότι θα δοθεί ιδιαίτερη προτεραιότητα στους νομοθετικούς φακέλους που σχετίζονται με το “Fit for 55”, όπως η δέσμη μέτρων για το φυσικό αέριο και το υδρογόνο και ο κανονισμός για την ενέργεια και την αποδοτικότητα, καθώς και ο οικολογικός σχεδιασμός για τα βιώσιμα προϊόντα, έτσι ώστε η ΕΕ να συνεχίσει να ηγείται της μάχης κατά της κλιματικής αλλαγής, δημιουργώντας πλούτο και ευκαιρίες σε όλη την επικράτειά της.

Όσον αφορά στον τρίτο άξονα προτεραιότητας, ο κ. Ferrán Carrión δήλωσε ότι η ΕΕ χρειάζεται μια πιο ανταγωνιστική οικονομία, αλλά και μια πιο δίκαιη οικονομία, που να νοιάζεται για τους πολίτες, η οποία μπορεί να επιτευχθεί με την ενίσχυση του κράτους πρόνοιας και της φορολογικής δικαιοσύνης, προσθέτοντας ότι η ισπανική Προεδρία θα υποστηρίξει τη θέσπιση ελάχιστων και κοινών προτύπων εταιρικής φορολογίας για όλα τα κράτη μέλη και θα καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών, η οποία κοστίζει στην ΕΕ 1,5 μονάδα ΑΕΠ κάθε χρόνο, ποσό ισοδύναμο με αυτό που δαπανά η Ένωση για τη στέγαση και την προστασία του περιβάλλοντος.

Ιδιαίτερη προτεραιότητα θα δοθεί στην αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2027, στην κατάλληλη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων για την υπέρβαση της λιτότητας, την αύξηση της διαφάνειας και τον συνδυασμό της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών με την κατάλληλη χρηματοδότηση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, σημείωσε, προσθέτοντας ότι η ισπανική Προεδρία θα πιέσει επίσης για την προστασία των ευάλωτων ομάδων, όπως τα παιδιά, οι γυναίκες που υφίστανται βία και τα άτομα με αναπηρία.

Αναφορικά με την προτεραιότητα της ενίσχυσης της ευρωπαϊκής ενότητας, ο Ισπανός πρέσβης δήλωσε ότι η ΕΕ πρέπει να παραμείνει ενωμένη και τα κράτη μέλη πρέπει να συνεχίσουν να αναπτύσσουν εργαλεία που θα τους επιτρέψουν να αντιμετωπίσουν από κοινού τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας.

Πρόσθεσε ότι η συνεχής υποστήριξη προς την Ουκρανία είναι ζωτικής σημασίας στο πλαίσιο των αρχών της ενότητας και της αλληλεγγύης, αλλά και προκειμένου να προσφέρει πραγματική προοπτική σε όσους, όπως η Ουκρανία, θέλουν να ενταχθούν στην ΕΕ.

Είπε επίσης ότι η Ισπανία θα υποστηρίξει την εμβάθυνση της εσωτερικής αγοράς, την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης και τη βελτίωση των κοινών εργαλείων, όπως το NextGenerationEU, τη βελτιστοποίηση των διαδικασιών λήψης αποφάσεων και την αποτελεσματικότερη και συντονισμένη διαχείριση των διαδικασιών μετανάστευσης και ασύλου.

Σχετικά με τις συναντήσεις και τις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια της ισπανικής Προεδρίας, ξεχώρισε τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-CELAC στις Βρυξέλλες στις 17 και 18 Ιουλίου, το Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στη Γρανάδα στις 4 και 5 Οκτωβρίου, καθώς και τη Σύνοδο Κορυφής της Ένωσης για τη Μεσόγειο και τη Νότια Γειτονία.

«Αναλαμβάνουμε την Προεδρία του Συμβουλίου με αυτοπεποίθηση και αποφασιστικότητα και θα αφιερώσουμε όλες μας τις προσπάθειες για τη συνέχιση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος», κατέληξε.

Ερωτηθείς για τη θέση της ισπανικής προεδρίας σχετικά με τα πρόσφατα σχέδια ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ της Κύπρου και του Ισραήλ, ο Ισπανός πρέσβης είπε ότι πρόκειται για ένα τεχνικό ζήτημα, αλλά κατ’ αρχήν η Ισπανία το βλέπει θετικά, προσθέτοντας ότι ως μεσογειακή χώρα στην άκρη της ΕΕ η Ισπανία έχει καλές ηλεκτρικές συνδέσεις με το Μαρόκο και την Αλγερία. «Θα ήταν καλό όχι μόνο για την Κύπρο αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη να είναι συνδεδεμένη με τους γείτονές της», σημείωσε, προσθέτοντας ότι θα υπάρξει μια πολιτική γειτονίας που θα καλύπτει όλα αυτά τα θέματα.

Σε άλλη ερώτηση σχετικά με την άποψη της ισπανικής προεδρίας για τον ενεργό ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει η ΕΕ στην αναζωογόνηση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και το ενδεχόμενο διορισμού ενός απεσταλμένου της ΕΕ για διευκόλυνση της διαδικασίας, είπε ότι οι σχετικές παράγραφοι στα πρόσφατα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ήταν πολύ θετικές και η Ισπανία υποστηρίζει τις παραγράφους αυτές και βλέπει θετικά το αίτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας για συμμετοχή της ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά τον απεσταλμένο της ΕΕ, είπε ότι πρόκειται για μια τεχνική λεπτομέρεια, προσθέτοντας ότι η ΕΕ θα πρέπει να έχει έναν συμφωνημένο ρόλο σε αυτό το θέμα. «Ο τρόπος με τον οποίο πρέπει να γίνει αυτό θα πρέπει να συμφωνηθεί όχι μόνο μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ αλλά και με όλους τους παράγοντες που εμπλέκονται στο Κυπριακό», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η ισπανική προεδρία θα δώσει προσοχή στο θέμα αυτό και θα προσπαθήσει να βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί.

Ερωτηθείς εάν οι επερχόμενες βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία στα τέλη του μηνός ενδέχεται να επηρεάσουν τις προτεραιότητες της ισπανικής προεδρίας, ο κ. Ferrán Carrión είπε ότι υπάρχει μεγάλη συναίνεση στη χώρα σχετικά με τις τέσσερις προτεραιότητες και την ευρωπαϊκή πολιτική στο σύνολό της, προσθέτοντας ότι κατά την άποψή του το αποτέλεσμα των εκλογών δεν θα πρέπει να επηρεάσει σημαντικά τις προτεραιότητες της προεδρίας.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν οι οικονομικές σχέσεις και οι συμφωνίες πώλησης όπλων της Ισπανίας με την Τουρκία επηρεάζουν τις σχέσεις της με την Κύπρο και τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού, ο Ισπανός διπλωμάτης είπε ότι δεν πιστεύει ότι τα δύο είναι ασύμβατα, προσθέτοντας ότι αν και οι σχέσεις της Ισπανίας με την Τουρκία βασίζονται σε κοινά προβλήματα και ευαισθησίες ως μεσογειακές χώρες, είναι πολύ σαφές ότι η ΕΕ και η Ισπανία έχουν πρόβλημα με την Τουρκία όσον αφορά το Κυπριακό και ότι η Ισπανία υποστηρίζει μια λύση βασισμένη στα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Πρόσθεσε ότι η Ισπανία έχει ανοικτούς διαύλους με την Άγκυρα και μπορεί να περάσει και έχει πράγματι περάσει αυτό το μήνυμα στο παρελθόν μετά από αίτημα της κυπριακής κυβέρνησης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!