6.8 C
Nicosia
Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2025 | 22:58

Τσαβούσογλου: Εξηγήσαμε “με ωραίο τρόπο” στην Λουτ ότι πρέπει να διαπραγματευτούμε για δύο κράτη

Στην Κύπρο πλέον πρέπει να διαπραγματευτούμε για λύση δύο κρατών, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου λέγοντας ότι χθες το εξήγησαν στην ειδική απεσταλμένη του ΓΓ Τζέην Χολ Λουτ ‘με ωραίο τρόπο’. Για τη διάσκεψη για την ανατολική Μεσόγειο που προτείνει η Τουρκία, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι αν θα συμμετάσχουν και οι Ε/Κ τότε θα συμμετάσχουν και οι Τ/Κ. “Ή και οι δύο ή κανένας”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, είπε ότι πρέπει να αποφασίσει εάν θέλει διάλογο ή θέλει να κρύβεται πίσω από την ΕΕ, προσθέτοντας πως το ίδιο ισχύει και για τους Ε/Κ. Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι “τώρα οι εργασίες του (Ορούτς Ρέις) έχουν ολοκληρωθεί. Η Ελλάδα ποια δικαιολογία θα βρει τώρα;”.

Σε συνέντευξή του στο Κανάλ 24, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι “η απόφαση που έλαβαν οι ΗΠΑ για κυρώσεις είναι μια λάθος απόφαση, και νομικά και πολιτικά είναι μια λάθος απόφαση. Αν το δούμε από νομικής πλευράς είναι μια μονομερής απόφαση που πήρε μια χώρα. Είναι επίθεση μιας άλλης χώρας ενάντια στα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας”.Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει στο θέμα των S400. “Aν θα γινόταν υποχώρηση, μέχρι τώρα θα είχε γίνει. Γιατί εμείς μείναμε εκτεθειμένοι στις κυρώσεις; Οι κυρώσεις είναι άδικες. Σωστά. Κάποιοι λένε είναι οι πιο ήπιες. Επέλεξαν πέντε ήπιες. Δεν είναι σημαντικό αν αυτές οι κυρώσεις είναι βαριές ή ήπιες. Οι κυρώσεις από μόνες τους είναι λάθος. Εμείς τώρα μελετούμε τις επιδράσεις των κυρώσεις. Η αμυντική βιομηχανία, το υπουργείο Άμυνας, το Υπουργείο Εξωτερικών, το υπουργείο Δικαιοσύνης. Και θα κάνουμε ασφαλώς τα βήματά μας”, ανέφερε. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Τσαβούσογλου υποστήριξε πως αυτές οι κυρώσεις δεν θα επιφέρουν μεγάλο κόστος και πως δεν χτυπούν την Τουρκία.

Ερωτηθείς για τις προσδοκίες της Τουρκίας από τον Τζον Μπάιντεν που θα αναλάβει Πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι “ο Μπάιντεν γνωρίζει πολύ καλά τις προσδοκίες της Τουρκίας από τον Μπάιντεν. Επειδή τα θέματα που επηρεάζουν αρνητικά τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία δεν ξεκίνησαν επί Τραμπ. Ξεκίνησαν επί Ομπάμα και τότε ο κ. Μπάιντεν ήταν αντιπρόεδρος”.
Ο Τούρκος Υπουργός ρωτήθηκε και για την ΕΕ και ανέφερε ότι “η αντίληψη της αλληλεγγύης εντός των μελών της ή λόγω της ομοφωνίας που χρειάζεται για να ληφθούν αποφάσεις με αποτέλεσμα ένα μέλος να μπορεί να μπλοκάρει όλο το σύστημα δυσκολεύει την ΕΕ να λάβει αποφάσεις. Ήμερικές φορές είναι λόγος για να ληφθούν αποφάσεις. Για να ικανοποιήσουν τα κράτη μέλη”.

“Εμείς από την αρχή, ιδιαίτερα στο θέμα της ανατολικής Μεσογείου και του Κυπριακού λέγαμε ότι δεν πρέπει δύο κράτη να θέσουν υπό ομηρία τις σχέσεις μας (με την ΕΕ). Εμείς ως Τουρκία δείξαμε σε όλους τί μπορούμε να κάνουμε στο θέμα της ανατολικής Μεσογείου και του Κυπριακού. Και διά της διπλωματίας και με τα βήματα που κάναμε στο πεδίο της δράσης”, είπε ο Τούρκος Υπουργός και πρόσθεσε: “Εάν προτιμηθεί η διπλωματία τι μπορούμε να κάνουμε και τι πρέπει να γίνει; Στην Κύπρο δίκαιος διαμοιρασμός των υδρογονανθράκων και μόνιμη λύση την Κύπρο. Πλέον πρέπει να διαπραγματευτούμε για λύση δύο κρατών. Επειδή οι διαπραγματεύσεις για ομοσπονδία έχουν εξαντληθεί στα 50 χρόνια. Δεν ωφελεί. Χθες το εξηγήσαμε στην κ. Λουτ με ωραίο τρόπο, πρώτα εγώ και μετά οι συνεργάτες μου”.

Ο Τσαβούσογλου είπε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν πρότεινε στην ΕΕ Διάσκεψη για την ανατολική Μεσόγειο και ότι με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ προχώρησαν αυτή τη διαδικασία και τώρα σχεδιάζουν μαζί να κάνουν βήμα μαζί με την ΕΕ την περίοδο που ακολουθεί. “Όλοι θα συμμετάσχουν. Ας συμμετάσχουν όλοι στην Μεσόγειο. Αν θα είναι και οι Ε/Κ τότε θα είναι και η “τδβκ’-ψευδοκράτος. Ή και οι δύο ή κανένας. Μάλιστα ας έρθουν και οι χώρες που έχουν εταιρείες στην Μεσόγειο”, είπε .

Ο Τούρκος Υπουργός υποστήριξε ότι αυτές οι εκκλήσεις της Τουρκίας δεν είχαν ανταπόκριση από πλευράς Ελλάδας και Ε/κ πλευράς. “Είναι πολύ δύσκολο η Ε/κ πλευρά να μοιραστεί τους υδρογονάνθρακες με την Τ/κ πλευρά; Στα λόγια το αποδέχονται. Αλλά ας το μετατρέψουμε σε συμφωνία αυτό. Όταν λέμε για ασφάλεια δεν πλησιάζουν”, ανέφερε.

Ο Τούρκος Υπουργός επέκρινε και την Ελλάδα. “Με την Ελλάδα μπορούμε να ξεκινήσουμε διάλογο; Ναι, εμείς πάντοτε ήμασταν υπέρ του διαλόγου. Για τις διερευνητικές συνομιλίες εμείς το λέμε από το 2016 που η Ελλάδα τις διέκοψε. Πρέπει να λύσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν στο τραπέζι. Εμείς αυτό το λέγαμε και όταν το πλοίο Ορούτς Ρέις ήταν στο πεδίο της δράσης. Το Ορούτς Ρέις επέστρεψε επειδή ολοκλήρωσε τις εργασίες του”, ανέφερε. Σύμφωνα με τον Τούρκο Υπουργό το Ορούτς Ρέις δύο φορές προηγουμένως είχε επιστρέψει για συντήρηση, την μία καθυστέρησε να πάει στο πεδίο δράσης επειδή η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ το ζήτησε από τον Τούρκο Πρόεδρος για να δοθεί ευκαιρία στη διπλωματία.

“Τώρα οι εργασίες του (Ορούτς Ρέις) έχουν ολοκληρωθεί. Η Ελλάδα ποια δικαιολογία θα βρει τώρα; Θέλεις διάλογο μαζί μας ως δύο γείτονες; Θέλεις να λύσεις τα προβλήματα με διάλογο ή θα συνεχίσεις να καταφεύγεις πίσω από την ΕΕ; Η Ελλάδα πρέπει να αποφασίσει. Το ίδιο πρέπει να αποφασίσει και ο ‘Ε/κ τομέας’”, ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός. Ο Μεβλουτ Τσαβούσογλου είπε “εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε βήματα για να προστατεύσουμε τόσο τα δικά μας δικαιώματα όσο και των Τ/Κ. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε βήματα. Τότε τί θα γίνει; Τότε θα υπάρξει και πάλι ένταση”.
Για τη Γερμανία είπε ότι “επειδή ήταν στην προεδρία της ΕΕ ανέλαβε ρόλο διαμεσολαβητή. Διατέλεσε τα καθήκοντά της ως διαμεσολαβητής με ειλικρίνεια”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!