Οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και στο Κυπριακό βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο της τετραμερούς συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκου Δένδια, της Γαλλίας, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι, και του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Χριστοδουλίδη.
Στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά το πέρας της τετραμερούς, καταγράφονται τρία σημεία κρίσιμης σημασίας, τα οποία είναι:
- Η αναφορά στο ανακοινωθέν της προηγούμενης συνάντησης στο Κάιρο τον Ιανουάριο του 2020, στην οποία υπάρχουν εκτενείς αναφορές στην Ανατολική Μεσόγειο.
- Η σαφής αναφορά στο Διεθνές Δίκαιο και ιδιαίτερα στο Δίκαιο της Θάλασσας.
- Η σύγκληση απόψεων σε όλα τα ζητήματα και η αναφορά στην συνεργασία στον τομέα της ενέργειας.
Κατά τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ξεκαθάρισε ότι δεν αποτελεί μια αντι-τουρκική συνάντηση, ωστόσο σημείωσε πως οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και στην Λιβύη εξακολουθούν να έχουν ως κοινό παρονομαστή την Τουρκία.
Όπως είπε ο κ. Δένδιας, η Τουρκία μεταξύ άλλων, «συνεχίζει να απειλεί με πόλεμο την Ελλάδα και να παραβιάζει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Να κατέχει παράνομα έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας και να παραβιάζει τα δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες της, να εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό και να αποσταθεροποιεί τη Λιβύη με την παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων και μισθοφόρων».
«Θα επιθυμούσαμε να συμπεριληφθεί μια μέρα η Τουρκία στα πολυμερή σχήματα συνεργασίας. Και να συμμετάσχει στην εμπέδωση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην Μεσόγειο. Για την υλοποίηση του οράματος αυτού, θεμελιώδης προϋπόθεση είναι ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο. Η προσχώρηση στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, και της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας θα άνοιγε νέους ορίζοντες. Μπορεί όσα λέω να φαντάζουν ως μακρινό όνειρο. Αλλά έχουμε όλοι το δικαίωμα να έχουμε όνειρα. Είναι προτιμότερο από τους εφιάλτες. Της απειλής πολέμου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών.
«Οι αρχές αυτές αποτυπώνονται στα κοινά ανακοινωθέντα που έχουμε υιοθετήσει τον Ιανουάριο και τον Μάιο του 2020. Είναι δυσάρεστο ότι παρά το ότι έχουμε διανύσει σχεδόν μια διετία από τότε, όσα είπαμε, [δυστυχώς] παραμένουν ακόμη επίκαιρα. Τα κείμενα αυτά θα μπορούσαν να είχαν υιοθετηθεί σήμερα. Δεν θα αλλάζαμε σχεδόν τίποτα», υπέδειξε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.
Χριστοδουλίδης: Κοινό όραμα για εδραίωση συνθηκών ειρήνης
Η σημερινή μας συνάντηση καταδεικνύει τον στρατηγικό προσανατολισμό που προσλαμβάνει η μεταξύ μας συνεργασία, η οποία αναπτύσσεται και ενισχύεται σε όλα τα επίπεδα, είπε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.
Και οι τέσσερις χώρες, υπέδειξε, «συμμετέχουμε ενεργά στους υπό διαμόρφωση ενεργειακούς σχεδιασμούς της Ανατολικής Μεσογείου και μέσα σε αυτό το πλαίσιο είχαμε σήμερα την ευκαιρία να συζητήσουμε ενδελεχώς τις συνέργειες που δημιουργούνται, οι οποίες ως γνωστό επικεντρώνονται σε έργα στρατηγικής υποδομής όπως ο υποθαλάσσιος αγωγός Φυσικού Αερίου μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου, η ηλεκτρική διασύνδεση των χωρών μας που στόχο έχει τη μεταφορά ηλεκτρισμού από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη, όπως και στον κοινό στόχο για ανάδειξη των προοπτικών της περιοχής ως εναλλακτικού ενεργειακού διαδρόμου για την Ευρώπη».
Άλλωστε, πρόσθεσε, «και οι τέσσερις χώρες είναι ιδρυτικά μέλη του Ενεργειακού Φόρουμ του Καΐρου, η εγκαθίδρυση και λειτουργία του οποίου το 2020 αποτελεί μια κορυφαίας σημασίας εξέλιξη για την ευρύτερη περιοχή και όχι μόνο, και που δείχνει το δρόμο για την υλοποίηση του κοινού μας οράματος, που βασίζεται στην ενίσχυση του διαλόγου και την θεσμοθέτηση της περιφερειακής συνεργασίας με στόχο την εδραίωση συνθηκών ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας και ευημερίας».
«Σήμερα είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που άπτονται των περιφερειακών εξελίξεων. Συνεχάρην ασφαλώς τον φίλο Υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας για την επιτυχή διοργάνωση της πρόσφατης Διάσκεψης των Παρισίων για τη Λιβύη, κατά την οποία λήφθηκαν συγκεκριμένα και δεσμευτικά για τους συμμετέχοντες αποτελέσματα, όπως η ταυτόχρονη διεξαγωγή Προεδρικών και Βουλευτικών Εκλογών τον Δεκέμβριο και η άμεση αποχώρηση όλων των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων, μισθοφόρων και μαχητών από τη χώρα. Πέραν της αυτονόητης σημασίας που θα έχει για ολόκληρη την περιοχή η επιστροφής της Λιβύης στην ομαλότητα — πρωτίστως βέβαια για τον Λιβυκό λαό — προσεγγίζουμε το εν λόγω θέμα και υπό τη γεωστρατηγική θεώρηση».
Σε ότι αφορά, τέλος, το Κυπριακό,ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως, «ενημέρωσα σήμερα τους συναδέλφους μου για τις τελευταίες εξελίξεις. Ευχαρίστησα για τη σταθερή υποστήριξή τους, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη όπως η διεθνής κοινότητα στο σύνολο της, αποστείλει τα απαραίτητα μηνύματα προς την Τουρκική πλευρά ως προς την ανάγκη άμεσης επανέναρξης των συνομιλιών στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου. Ο ρόλος της Γαλλίας σε αυτή την προσπάθεια — ως του μοναδικού ΚΜ της ΕΕ που είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και της Αιγύπτου εντός του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας και στον Αραβικό Σύνδεσμο — είναι ιδιαίτερα σημαντικός και θα ήθελα να εκφράσω προς τους αγαπητούς συναδέλφους την ειλικρινή εκτίμηση και τις ευχαριστίες μας για αυτό».
«Ανταλλάξαμε επίσης απόψεις για το μεταναστευτικό, ένα μείζον ζήτημα της ευρύτερης περιοχής και της Ευρώπης, που μας απασχολεί όλους. Όπως ίσως γνωρίζετε, η Κύπρος, εξαιτίας και των ιδιαιτεροτήτων της ως ημικατεχόμενο Κράτος με νησιωτικό χαρακτήρα, αποτελεί για πέμπτη συνεχή χρονιά το Κράτος Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δέχεται τις περισσότερες αιτήσεις ασύλου κατ’ αναλογία πληθυσμού, γεγονός που έχει ανεβάσει το ποσοστό των αιτητών ασύλου και δικαιούχων διεθνούς προστασίας στο 4% του πληθυσμού, πολύ ψηλότερο από το αντίστοιχο στα υπόλοιπα Κράτη Μέλη της ΕΕ, με εξαίρεση την Ελλάδα», συνέχισε.
«Θα ήθελα με την ευκαιρία που μου δίδεται σήμερα, να εκθειάσω και δημόσια τον υπεύθυνο τρόπο με τον οποίο η Αίγυπτος διαχειρίζεται τις τεράστιες πιέσεις που δέχεται από διερχόμενες μεταναστευτικές ροές, σε αντίθεση με άλλες χώρες της περιοχής που επιλέγουν συστηματικά να εργαλειοποιούν τον ανθρώπινο πόνο με στόχο να εκμαιεύσουν πολιτικά και άλλα οφέλη ή ανταλλάγματα», είπε μεταξύ άλλων ο ΥΠΕΞ.