7.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 4:21

Το ΕΣ θα συζητήσει τυχόν πρόταση για απεσταλμένο ΕΕ για Κυπριακό, λέει ο Σουηδός Πρέσβης

Εάν τεθεί στο τραπέζι πρόταση για τον διορισμό ενός απεσταλμένου της ΕΕ για το Κυπριακό, αυτή θα συζητηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δήλωσε ο Πρέσβης της Σουηδίας στην Κύπρο, Μάρτιν Χάγκστρομ, μιλώντας την Πέμπτη σε διάσκεψη Τύπου, στο Σπίτι της ΕΕ στη Λευκωσία, όπου και παρουσίασε τις προτεραιότητες της τρέχουσας Σουηδικής Προεδρίας της ΕΕ.

Ερωτηθείς κατά πόσον η ΕΕ πρέπει να εμπλακεί περισσότερο στις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού με τον διορισμό ενός απεσταλμένου της για το Κυπριακό, ο Σουηδός Πρέσβης υπογράμμισε τη στήριξη της ΕΕ στην υπό τα Ηνωμένα Έθνη διαδικασία για λύση του Κυπριακού.

Η διαδικασία για την Κύπρο “βρίσκεται υπό τα ΗΕ και έτσι υπάρχει μια πολύ ισχυρή παρουσία εδώ και μια ισχυρή δέσμευση από τον ΓΓ του ΟΗΕ. Έχει εδραιωθεί μια πολιτική της ΕΕ που στηρίζει την υπό τα ΗΕ διαδικασία και αυτό θεωρώ είναι σημαντικό. Ως Προεδρία της ΕΕ θα καθοδηγούμαστε από αυτή την πολιτική που έχει συμφωνηθεί σε αυτό τον τομέα στην ΕΕ. Ενεργούμε προς το συμφέρον και των 27 κρατών μελών της ΕΕ, σύμφωνα με αυτή τη συμφωνημένη πολιτική που υποστηρίζει τα ψηφίσματα του ΣΑ των Ηνωμένων Εθνών, και αυτό είναι το πλαίσιο εντός του οποίου ενεργούμε”.

Ακόμη είπε πως “σε ό,τι αφορά έναν απεσταλμένο θεωρώ πως εάν τεθούν προτάσεις στο τραπέζι θα συζητηθούν στο Συμβούλιο. Αλλά εμείς δεν προεδρεύουμε στον τομέα των εξωτερικών σχέσεων και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και αυτά είναι πιθανόν κυρίως οι χώροι όπου θα συζητηθεί μια τέτοια πρόταση”, σημείωσε.

Ερωτηθείς για τη θέση της Σουηδίας για την τουρκική κατοχή στην Κύπρο, ο κ. Χάγκστρομ είπε πως “έχει εδραιωθεί μια πολιτική της ΕΕ σε αυτό τον τομέα. Υπήρξαν πολυάριθμα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προς υποστήριξη της διαδικασίας υπό τα ΗΕ, προς υποστήριξη μιας συμφωνημένης λύσης με βάση τα πολυάριθμα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ. Και αυτό είναι που μας καθοδηγεί. Ως Προεδρία στηρίζουμε τη συμφωνημένη πολιτική της ΕΕ και ασφαλώς στηρίζουμε το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ”, υπογράμμισε.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις τουρκικές προκλήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ο Πρέσβης της Σουηδίας επανέλαβε πως “έχει εδραιωθεί μια πολιτική της ΕΕ σε αυτούς τους τομείς που έχει συμφωνηθεί στο επίπεδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε διάφορες περιπτώσεις, τόσο για το Κυπριακό όσο και για τις σχέσεις με την Τουρκία, και αυτή η θέση βρίσκεται εκεί, και εμείς ασφαλώς ως Προεδρία στηρίζουμε αυτή τη θέση, και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε εάν χρειαστεί εντός αυτών των παραμέτρων”.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Μυρτώ Ζαμπάρτα, υπενθύμισε πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η Επιτροπή έχουν καταδικάσει μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.

Κύριες προτεραιότητες της Σουηδικής Προεδρίας

—————————————–

Αναφερόμενος στις κύριες προτεραιότητες της Σουηδικής Προεδρίας της ΕΕ, ο κ. Χάγκστρομ είπε πως οι στόχοι της Προεδρίας συνοψίζονται στο να γίνει η ΕΕ πιο πράσινη, πιο ασφαλής και πιο ελεύθερη.

Τόνισε τη σημασία της διατήρησης της ενότητας της ΕΕ, σημειώνοντας πως αυτό αποτελεί την κύρια αποστολή της Προεδρίας: Να εργαστεί προς το συμφέρον και των 27 κρατών μελών της ΕΕ, διατηρώντας την ενότητα για να καταστεί η ΕΕ πιο δυνατή και πιο ασφαλής.

Επιπρόσθετα αναφέρθηκε στις τεράστιες προκλήσεις που βλέπουμε τον τελευταίο χρόνο με την παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με την ενεργειακή κρίση και τις οικονομικές προκλήσεις. “Αυτός ο χρόνος έχει τονίσει την αναγκαιότητα ενότητας της ΕΕ και επίσης πόσο δυνατά είμαστε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ μαζί όταν είμαστε ενωμένα”, υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στην Ουκρανία είπε πως είναι κεντρική προτεραιότητα “να συνεχίσουμε την κοινή μας στήριξη προς την Ουκρανία. Πρόκειται για πολιτική στήριξη, οικονομική στήριξη, ανθρωπιστική στήριξη, στρατιωτική στήριξη και για κυρώσεις (επί της Ρωσίας)”, πρόσθεσε.

Επίσης, είπε πως “χρειάζεται επίσης να ανταποκριθούμε στις συνεχιζόμενες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες στην Ουκρανία, η οποία στοχεύει στην ένταξή της στην ΕΕ”.

Ο Πρέσβης σημείωσε ακόμη την ισχυρή και ενεργό στήριξη της Κύπρου μαζί με όλα τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ σε αυτή την προσπάθεια.

Επίσης είπε πως η Σουηδική Προεδρία στοχεύει να συνεχίσει την επίτευξη προόδου επί του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο της ΕΕ και για άλλα θέματα που αφορούν τη μετανάστευση.

Σε σχέση με την προτεραιότητα του να γίνει η ΕΕ πιο πράσινη είπε πως “θέλουμε να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις για το Fit for 55 που είναι ένα νομοθετικό πακέτο στο τραπέζι του Συμβουλίου, που στοχεύει στη μείωση των εκπομπών άνθρακα τουλάχιστον κατά 55% μέχρι το 2030 για καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και το οποίο συνδέεται με το θέμα της ανταγωνιστικότητας των εταιρειών στην ΕΕ”.

Για τον στόχο του να γίνει η ευρωπαϊκή οικονομία πιο δυνατή σημείωσε πως “θα υπάρξει μια συνεχής επικέντρωση στις προκλήσεις που έχουμε τώρα στο τραπέζι, όπως ο ψηλός πληθωρισμός, οι ψηλές ενεργειακές τιμές, αλλά επίσης θα εστιάσουμε και σε πιο μακροπρόθεσμες προκλήσεις για την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ” και στο να κάνουμε βήματα για να αναπτύξουμε περαιτέρω την εσωτερική αγορά σε θέματα όπως οι υπηρεσίες και η ψηφιακή βιομηχανία.

Ακόμη τόνισε την ανάγκη για αποφυγή επιβλαβών εξαρτήσεων και ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής ανθεκτικότητας. Θα εργαστούμε για μείωση της εξάρτησής μας από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Αυτό θα είναι πολύ σημαντικό για την ΕΕ για να καταστεί πιο δυνατή μακροπρόθεσμα, πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση των αξιών της ΕΕ όπως του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας, ο Πρέσβης της Σουηδίας είπε πως “αυτό θα συμβάλει στο να γίνουμε όλοι μαζί πιο δυνατοί”.

“Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πάντα ότι εμείς είμαστε η ΕΕ και έτσι όταν η ΕΕ είναι επιτυχημένη τότε είμαστε και εμείς επιτυχημένοι. Η ΕΕ δεν είναι κάτι εξωτερικό που κάνει κάτι για εμάς. Είναι εμείς που κάνουμε κάτι για τους εαυτούς μας”, πρόσθεσε.

Ο κ. Χάγκστρομ είπε πως η Σουηδική Προεδρία θα εργαστεί επίσης και για όλα τα άλλα θέματα που βρίσκονται στην ατζέντα του Συμβουλίου. “Θα υπάρξουν κάπου 2000 συναντήσεις που διοργανώνονται από την Προεδρία και υπάρχουν κάπου 350 διαφορετικά θέματα πολιτικής που βρίσκονται στην ατζέντα του Συμβουλίου. Πρόκειται για ένα τεράστιο έργο. Για ορισμένα από αυτά τα θέματα θα κάνουμε επιπλέον προσπάθειες γιατί είναι πολύ πιο επίκαιρα αυτή τη στιγμή”, πρόσθεσε.

Σουηδία – ΝΑΤΟ

——————-

Σε ερώτηση για την αίτηση της Σουηδίας να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, ο κ. Χάγκστρομ είπε πως “μαζί με τη Φινλανδία έχουμε καταλήξει σε ένα τριμερές μνημόνιο με την Τουρκία που να ανοίξει τον δρόμο για την ένταξη και την επικύρωση. Η Σουηδία εφαρμόζει αυτή τη συμφωνία σύμφωνα με τον σουηδικό νόμο και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο”, ανέφερε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!