Το ΓεΣΥ ήρθε για να μείνει, τόνισε τη Δευτέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «σε συνεργασία με τις πολιτικές δυνάμεις και με όλους τους εταίρους που ανέλαβαν την υλοποίηση, αλλά και το σύνολο των πολιτών που συνεισφέρουν, θα πάρουμε εκείνα τα μέτρα για να τελειώσουμε τις στρεβλώσεις, να καταστεί κατά το δυνατό, όχι απλώς βιώσιμο, αλλά να παρέχει τις βέλτιστες δυνατές ιατρικές υπηρεσίες στον κόσμο».
Σε χαιρετισμό του στην εναρκτήρια Σύνοδο του 59ου Συνεδρίου της ΠΑΣΥΔΥ, στο οποίο παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων, η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων και κρατικοί αξιωματούχοι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι το Γενικό Σύστημα Υγείας, το οποίο για δεκαετίες αποτελούσε αντικείμενο μελετών και χωρίς περιεχόμενο δεσμεύσεων, «ήρθε γιατί το χρωστούσε το κράτος στους πολίτες, ήρθε γιατί οφείλουμε να υπηρετήσουμε με ποιοτικές ιατρικές υπηρεσίες τον κάθε πολίτη».
«Θέλω να πιστεύω ότι, συγκρίνοντας και με άλλα συστήματα που από δεκαετίες εφαρμόζονται, είναι ένα εκ των ιδιαιτέρων, εκ των πλέον ορθά λειτουργούντων συστημάτων, χωρίς να παραγνωρίζω αυτά που επισημάνθηκαν και επισημαίνονται», υπογράμμισε.
Αναφέροντας ότι επισημάνθηκαν από τον Γενικό Ελεγκτή και από άλλους «μια τάση από κάποιους να καταχρώνται», ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «δεν είναι στο μόνο σύστημα που υπάρχουν καταχρήσεις», αλλά «είναι και σε πολλά άλλα».
«Όμως, σε συνεργασία και με τις πολιτικές δυνάμεις, σε συνεργασία με όλους τους εταίρους που ανέλαβαν την υλοποίηση, αλλά και το σύνολο των πολιτών που συνεισφέρουν, θα πάρουμε εκείνα τα μέτρα για να τελειώσουμε τις στρεβλώσεις, να καταστεί κατά το δυνατό, όχι απλώς βιώσιμο, αλλά να παρέχει τις βέλτιστες δυνατές ιατρικές υπηρεσίες στον κόσμο», ανέφερε και πρόσθεσε πως «αυτό χρωστούμε αυτό θα πράξουμε».
Αναφερόμενος στο αίτημα της ΠΑΣΥΔΥ για μονιμοποίηση των αορίστου χρόνου υπαλλήλων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε ότι θα εξεταστεί «πώς μέσα από νόμους μπορεί να επιτευχθεί τρόπος σταδιακής μονιμοποίησης των αορίστου χρόνου υπαλλήλων».
«Για αυτό και θέλω να σας βεβαιώσω πως μη παραγνωρίζοντας και εκεί όπου τα οικονομικά του κράτους ή ιδιαίτερα οι νομικοί όροι μας επιτρέπουν και βεβαίως το απλούστερο είναι μια διοικητική πράξη διότι τα οφέλη πλην των προαγωγών είναι τα ίδια με των μονίμων μελών της Δημόσιας Υπηρεσίας», πρόσθεσε.
Ανέφερε ότι το πρόβλημα είναι ότι δεν ακολουθήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες με βάση των περί Δημόσιας Υπηρεσίας Νόμο ώστε να προσληφθούν, με αποτέλεσμα, όπως σημείωσε, «η οποιαδήποτε νομοθετική πράξη να μπορούσε να μετατρέψει τους αορίστου σε μόνιμους να είχε τον κίνδυνο της αντισυνταγματικότητας όπως έγινε στο παρελθόν με κάποιες κατ΄ εξαίρεση προσλήψεις ειδικών κατηγοριών».
Έκανε λόγο για σταδιακή επαναφορά επαναφορά δικαιωμάτων των δημοσίων υπαλλήλων «που είναι πλήρως συνυφασμένη με τον απεριόριστο και διαχρονικό σεβασμό της Πολιτείας έναντι των δημοσίων υπαλλήλων και της ανάγκης πλήρους αποκατάστασης των ωφελημάτων που προκύπτουν μέσα από τα σχέδια υπηρεσίας».
Ανέφερε ότι είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που άκουσε με πόση υπευθυνότητα ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΔΥ ανέφερε ότι προέχων είναι τουλάχιστον ωφελήματα που δεν έχουν κόστος, διότι αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες, όπως σημείωσε, «που το κράτος περνά, είτε ως αποτέλεσμα της πανδημίας είτε δυστυχώς ως αποτέλεσμα ενός καταστροφικού πολέμου που παρακολουθούμε και χωρίς αμφιβολία επηρεάζει το σύνολο των κρατών, όχι μόνο των ευρωπαϊκών, αλλά παγκόσμια».
Αναφέρθηκε επίσης στο υψηλό αίσθημα ευθύνης που επέδειξαν «οι δημόσιοι υπάλληλοι κατά τη διάρκεια των δοκιμασιών που προκάλεσε η πανδημία, διατηρώντας την εύρυθμη λειτουργία του δημόσιου τομέα, παρά τα όποια προβλήματα που αναπόφευκτα παρουσιάστηκαν.
«Η Δημόσια Υπηρεσία, παρά τις δεδομένες ελλείψεις και αδυναμίες, υπήρξε ανέκαθεν αντάξια των προσδοκιών της Πολιτείας, της κοινωνίας και των πολιτών», υπογράμμισε.
Επιπλέον, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απεύθυνε έκκληση «προς όλους και ιδιαίτερα στα πολιτικά κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους, παρά τις όποιες διαφορετικές προσεγγίσεις ή/και διαφωνίες, οι οποίες είναι απολύτως σεβαστές, από κοινού να στηρίξουμε το σχέδιο «Κύπρος το αύριο» για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικότερα τις νέες ανάγκες της σύγχρονης εποχής».
«Διότι ένα βελτιωμένο, σύγχρονο κράτος δεν αφορά μόνο την παρούσα Κυβέρνηση, αλλά το κληροδότημα που θα αφήσουμε στα παιδιά μας και τις επόμενες των γενεών», υπογράμμισε.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι με την ανάληψη της εξουσίας έθεσε ως έναν από τους πλέον σημαντικούς στόχους την μεταρρύθμιση και μετεξέλιξη της Δημόσιας Υπηρεσίας σε ένα πιο ευέλικτο, πιο αποδοτικό και πιο αποτελεσματικό μηχανισμό.
«Έναν μηχανισμό που θα εκσυγχρονίζει τους μηχανισμούς λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης, θα αξιοποιεί τη σύγχρονη τεχνολογία, θα αξιολογεί και θα επιβραβεύει τους υπαλλήλους βάσει μετρήσιμων κριτηρίων, βέλτιστων πρακτικών, παραγνωρίζοντας την κομματική προέλευση», τόνισε.
Αναφερόμενος στη σειρά νομοσχεδίων που ψηφίστηκαν και τα οποία «βελτιώνουν σημαντικά το καθεστώς λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού», ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «με τα εν λόγω νομοσχέδια, όχι μόνο ενισχύεται η διοικητική ικανότητα της Δημοσίας Υπηρεσίας, αλλά, και το πλέον σημαντικό, ενισχύεται το κίνητρο των υπαλλήλων να προσφέρουν και να υπηρετήσουν τον τόπο, αφού θα αισθάνονται πως διασφαλίζονται οι γνώσεις, ο επαγγελματισμός, η σκληρή και φιλότιμη εργασία και προσφορά».
«Η μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική και φιλοσοφία της Κυβέρνησης για τη δημιουργία ενός σύγχρονου Κράτους που θα παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες, που να εξυπηρετούν την οικονομία, αλλά και θα ανταποκρίνεται στις αυξημένες απαιτήσεις της σημερινής κοινωνίας των πολιτών», υπογράμμισε.
Αναφερόμενος σε άλλες σημαντικές μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές που άπτονται των δομών του Κράτους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε ενδεικτικά στην τροποποίηση του Συντάγματος, ώστε οι πενταετείς θητείες του εκάστοτε Προέδρου της Δημοκρατίας να περιορίζονται στις δύο, προσθέτοντας ότι «με βάση αυτή τη συνταγματική αλλαγή ίσως είναι και η τελευταία παρουσία μου σε συνέδριο της ΠΑΣΥΔΥ υπό την ιδιότητα μου ως Πρόεδρος».
Αναφέρθηκε επίσης στην δημιουργία Υφυπουργείων στους νευραλγικούς τομείς του Τουρισμού, της Ναυτιλίας, της Κοινωνικής Πρόνοιας, της Έρευνας και Καινοτομίας και του Πολιτισμού και στην μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθιστώντας πλέον τις τοπικές οντότητες, όπως σημείωσε, «διοικητικά και οικονομικά αυτοτελείς, ενισχύοντας την ικανότητα και δυνατότητα τους να βελτιώσουν και να διευρύνουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες, απαλλάσσοντας τη Δημόσια Υπηρεσία από καθήκοντα τα οποία μεταφέρονται σε άλλους».
Επίσης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον εκσυγχρονισμό του συστήματος διορισμού των εκπαιδευτικών και στην σύσταση νέων δικαστηρίων και «κατάθεση σειράς νομοσχεδίων που άπτονται όχι μόνο της ευελιξίας, αποτελεσματικότητας και ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης, αλλά και της καταπολέμησης της διαφθοράς, με την πρόσφατη σύσταση, μεταξύ άλλων, της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς».
Σε σχέση με το Εθνικό Σχέδιο «Κύπρος – το αύριο», το οποίο περιλαμβάνει 58 κρίσιμες και αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και 76 επενδυτικές δράσεις προστιθέμενης αξίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι αυτές αποτελούν τη μεγαλύτερη μεταρρυθμιστική και αναπτυξιακή παρέμβαση από εγκαθιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας.
«Ο οικονομικός αντίκτυπος του Σχεδίου «Κύπρος – το αύριο», χωρίς να υπολογίζονται οι δαπάνες των ετησίων προϋπολογισμών, ανέρχεται στα 4,4 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ η υλοποίηση του Σχεδίου αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος κατά 7%, με τη δημιουργία 11 χιλιάδων θέσεων εργασίας», τόνισε.
Στην εισηγητική του ομιλία ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ Στρατής Ματθαίου είπε ότι «το ΓεΣΥ παρά τις όποιες ελλείψεις και αδυναμίες του, έδωσε τη δυνατότητα της άμεσης πρόσβασης σε ποιοτική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλο τον λαό».
«Αν δεν παραδεχθούμε ότι υπάρχουν προβλήματα δεν θα μπορέσουμε να τα επιλύσουμε. Συνεπώς, στηρίζουμε το ΓεΣΥ και αγωνιζόμαστε, παράλληλα, για τη συνεχή βελτίωση του», υπογράμμισε.
Όσον αφορά τα δημόσια νοσηλευτήρια, ο κ. Ματθαίου εξέφρασε την ανάγκη διασφάλισης της βιωσιμότητας και της ανταγωνιστικότητάς τους, για να συνεχίσουν να αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
«Αν ανέδειξε και κάτι θετικό η πανδημία είναι η αναγκαιότητα της ύπαρξης και ο ζωτικός ρόλος των δημόσιων νοσηλευτηρίων», σημείωσε.
Επιπλέον, ο κ. Ματθαίου είπε ότι οι ανακατατάξεις στον παγκόσμιο γεωπολιτικό χάρτη και ο αντίκτυπος των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ, έχουν ήδη επιφέρει αλυσιδωτές επιπτώσεις στις οικονομίες των πλείστων Ευρωπαϊκών χωρών, περιλαμβανομένης και της Κύπρου και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «η δημόσια υπηρεσία και οι κρατικοί λειτουργοί που εμπλέκονται, θα υπερβάλουν εαυτόν για την επιτυχή αντιμετώπιση και αυτής της κρίσης, όπως έχει επισυμβεί και σε ανάλογες κρίσιμες περιόδους στο πρόσφατο και απώτερο παρελθόν».
Αναφορικά με την μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ είπε ότι η ΠΑΣΥΔΥ είναι υπέρ της Μεταρρύθμισης και επιδιώκει τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας υπηρεσίας σε όλο το φάσμα των διαδικασιών και λειτουργιών της
Ανέφερε ότι με την επίτευξη της συμφωνίας για την μεταρρύθμιση υλοποιήθηκε ανάμεσα σε άλλα και το πάγιο αίτημά μας για αλλαγή του συστήματος αξιολόγησης, με στόχο αφενός την ανάπτυξη του προσωπικού, και αφετέρου τη μέγιστη δυνατή διασφάλιση της αξιοκρατίας στις προαγωγές και πρόσθεσε ότι «βασική μας επιδίωξη είναι να προάγονται οι καλύτεροι».
«Θέλουμε και στηρίζουμε την αξιοκρατία και τη διαφάνεια, γι’ αυτό και θα εργαστούμε συνειδητά για την επίτευξη των στόχων αυτών», τόνισε.
Αναφέροντας ότι παραμένει σε εκκρεμότητα το θέμα των Εργοδοτουμένων Αορίστου Χρόνου, ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ είπε πως θεωρεί «απαράδεκτο να υπάρχουν συνάδελφοι με υπηρεσία 10, 15 και 20 χρόνων, καθηλωμένοι και μετέωροι χωρίς καμιά προοπτική ανέλιξης».
«Θεωρούμε, συνεπώς, ότι είναι κατ’ εξοχήν ευθύνη της Πολιτείας η εξεύρεση λύσης στο σοβαρό αυτό ζήτημα και αναμένουμε προς τούτο τη δρομολόγηση συγκεκριμένων ενεργειών», πρόσθεσε.
Για το θέμα της σταδιακής αποκατάστασης επιδομάτων και υπερωριών, ο κ. Ματθαίου είπε ότι η ΠΑΣΥΔΥ έχει υποβάλει συγκεκριμένη πρόταση στο Υπουργείο Οικονομικών, για σταδιακή αποκατάστασή τους, «λόγω, όμως, της αβεβαιότητας της οικονομίας υπό τη σκιά των πρόσφατων εξελίξεων στην Ουκρανία, η όλη εξέταση του θέματος αναβλήθηκε».
Είπε ακόμη ότι έχει συμφωνηθεί με το Υπουργείο Οικονομικών η κατάθεση νομοσχεδίου, για τροποποίηση των προνοιών του νόμου, με τις οποίες τίθενται περιορισμοί στη διαδικασία πλήρωσης των κενών θέσεων προαγωγής και πρώτου διορισμού και προαγωγής.
Πρόσθεσε ότι ένα από τα πολύ σοβαρά και σημαντικά θέματα, που επίσης μας απασχολεί, είναι και το ζήτημα των περιορισμένων προοπτικών ανέλιξης των χαμηλόμισθων υπαλλήλων των συνδυασμένων Κλιμάκων Α2-Α5-Α7, θέμα για το οποίο θα πρέπει να προωθηθούν ρυθμίσεις το ταχύτερο δυνατό.
Σε σχέση με το συνταξιοδοτικό, ο κ. Ματθαίου είπε ότι με την ουσιαστική συμβολή του Υπουργού Οικονομικών και του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου και Προέδρου της ΜΕΠ «οδηγηθήκαμε σε συμφωνία για την επιτυχή επίλυση του σημαντικού αυτού θέματος, που βρισκόταν σε εκκρεμότητα για μια δεκαετία και που αφορά χιλιάδες υπαλλήλους στο Δημόσιο και ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, μόνιμων και Εργοδοτουμένων Αορίστου Χρόνου», προσθέτοντας ότι το σχετικό Νομοσχέδιο θα βρίσκεται, σύντομα, ενώπιον της Βουλής για ψήφισή.
Εξάλλου, κηρύσσοντας τις εργασίες του συνεδρίου, ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΔΥ Αντώνης Κουτσούλλης διαβεβαίωσε ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα συνεχίσουν να ανταποκρίνονται στις πολύμορφες και ιδιάζουσες υποχρεώσεις τους γι΄ αυτό και αναμένουμε, όπως σημείωσε, «ότι οι φορείς της εξουσίας θα συμβάλουν στην ρύθμιση προβλημάτων που παρακωλύουν την απρόσκοπτη και αποτελεσματική επιτέλεση του έργου τους».
Ανέφερε ότι η πρόσφατη ψήφιση από τη Βουλή των μεταρρυθμιστικών νομοσχεδίων για τη δημόσια υπηρεσία ως αποτέλεσμα της συμφωνίας που επιτεύχθηκε ανάμεσα στον Υπουργό Οικονομικών και της οργάνωσης «θα συμβάλει ουσιαστικά στον περαιτέρω εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του επιτελικού ρόλου και της διοικητικής ικανότητας του δημόσιου τομέα».
Αναφορικά με τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΔΥ είπε ότι «επιβάλλεται ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός από την Κυβέρνηση και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για επιμέτρηση και συνεκτίμηση όλων των παραμέτρων με στόχο οι κυρώσεις αυτές να μετριαστούν και να αντισταθμιστούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό».
Αναφορικά με το Κυπριακό, ο κ. Κουτσούλλης είπε ότι «παρακολουθούμε με έντονο ενδιαφέρον τις ακούραστες ενεργοποιήσεις σας για τη δημιουργία ευρύτερων συνεργασιών και συμμαχιών για την προώθηση των ενεργειακών μας σχεδιασμών αλλά και τις πολυδιάστατες προσπάθειες σας για την επίτευξη μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης που θα μας απαλλάξει από την κατοχή και θα επανένωσει τον λαό και τον τόπο για να μπορέσουμε να αφοσιωθούμε απερίσπαστοι στο έργο της ανάπτυξης και της προόδου».
«Δυστυχώς, οι άτεγκτες και απαράδεκτες προσεγγίσεις και προκλήσεις της Τουρκίας φαίνεται να παρεμποδίζουν και να δυσχεραίνουν αυτή την προοπτική», κατέληξε.