Οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ απέρριψαν τη λύση των δύο κρατών στην Κύπρο και ο Ύπατος Εκπρόσωπος Μπορέλ επανέλαβε την έκκληση προς τις τουρκικές αρχές να μην δημιουργήσουν μια κατάσταση που θα μπορούσε να είναι αντίθετη με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών στα Βαρώσια, μετά το πέρας του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Συγκεκριμένα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος μιλώντας στον Τύπο μετά το ΣΕΥ δήλωσε: “Ανησυχούμε για την κατάσταση στην περιοχή των Βαρωσίων. Η ΕΕ μέσω της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επιβεβαίωσε επανειλημμένα το καθεστώς των Βαρωσίων και ζήτησε από τις τουρκικές αρχές, να μην δημιουργήσουν μια κατάσταση που θα μπορούσε να είναι αντίθετη με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών”.
Όπως τόνισε “το καθεστώς των Βαρωσίων ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Και είναι σημαντικό, καθώς οι δύο πρόεδροι έχουν απευθυνθεί απευθείας στο ανώτατο επίπεδο στις αρχές της Τουρκίας, να αποφύγουν προκλητικές ενέργειες”.
“Προτεραιότητά μας είναι να επικεντρωθούμε στην πραγματοποίηση συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού”, είπε.
“Εργαζόμαστε προσπαθώντας να αποφύγουμε κάθε είδους προβλήματα, προσπαθώντας να αποφύγουμε να παγιδευτούμε ξανά σε μια αρνητική δίνη”.
“Επιθυμία μας είναι να εργαστούμε για την επίλυση του Κυπριακού”.
“Οι Υπουργοί σήμερα απέρριψαν επίσης τη λύση των δύο κρατών στην Κύπρο και σε αυτό είμαστε σταθερά ενωμένοι”, δήλωσε ο Μπορέλ.
“Ας ελπίσουμε ότι τις επόμενες μέρες δεν θα έχουμε λόγο για την σύγκληση έκτακτου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων”, κατέληξε.
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος ανακοίνωσε ακόμα ότι η στρατηγική πυξίδα της ΕΕ θα παρουσιαστεί τον Νοέμβριο του 2021 και θα υιοθετηθεί τον Μάρτιο 2022, και ότι το ΣΕΥ είχε την πρώτη σχετική συζήτηση πριν από το Gymnich (τέλη Αυγούστου).
Επιπλέον το ΣΕΥ αποφάσισε τη σύσταση (σε χρόνο ρεκόρ) νέας αποστολής στρατιωτικής εκπαίδευσης της ΕΕ (EUTM) στη Μοζαμβίκη, για να εκπαιδεύσει τις τοπικές ένοπλες δυνάμεις για την καλύτερη προστασία των αμάχων και να βοηθήσει στις προσπάθειές τους να αποκαταστήσουν την ασφάλεια στο Cabo Delgado.
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος ενημέρωσε τον Τύπο και για τις συζητήσεις με τον Ισραηλινό Υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος απεδέχθη την πρόταση του πρώτου να παραστεί στο ΣΕΥ. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος εξήγησε ότι η ΕΕ συνεχίζει να υποστηρίζει αφενός την ασφάλεια του Ισραήλ, που όπως τόνισε είναι αδιαπραγμάτευτη, αφετέρου μια ουσιαστική διαδικασία πολιτικού διαλόγου για το παλαιστινιακό.
Οι Υπουργοί εξέτασαν αναλυτικά και την κατάσταση στην Αιθιοπία, την επιδείνωση των ανθρωπιστικών αναγκών στο Τιγκρέι και την καταστροφή των μεταφορικών υποδομών, που δημιουργούν συνθήκες υποσιτισμού για τον πληθυσμό. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ κάλεσε τα κράτη – μέλη να παρέχουν δωρεές ανθρωπιστικού υλικού και τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να είναι έτοιμη να επιβάλει κυρώσεις αν οι παραβιάσεις του ανθρωπιστικού δικαίου δεν αναστραφούν.
Σύμφωνα με τον Ύπατο Εκπρόσωπο, ο 27 ομόφωνα κάλεσαν τους Ταλιμπάν σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις και τα κράτη της περιοχής να αρχίσουν να υποστηρίζουν τη διαδικασία ειρήνευσης στην περιοχή.
“Μου φαίνεται ότι οι Ευρωπαίοι ενδιαφέρονται περισσότερο για την εξεύρεση πολιτικής λύσης παρά οι ίδιοι οι Λιβανέζοι”, τόνισε ο Ζ.Μπορρέλ, παρουσιάζοντας την ομόφωνη κατανόηση των Υπουργών για την ανάγκη να ετοιμαστεί ένα καθεστώς κυρώσεων για όσους είναι υπεύθυνοι για τη σημερινή κατάσταση, πριν από το τέλος του μήνα.
Τέλος ο Ύπατος Εκπρόσωπος αναφέρθηκε “στην καταστολή από το καθεστώς της Λευκορωσία που συνεχίζεται” αναφερόμενος και στην εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού και των μεταναστών από τον Λουκασένκο, που πλέον τους πιέζει και προς τα σύνορα με την Πολωνία, εκτός από τη Λιθουανία, προαναγγέλλοντας και νέα αντίδραση της ΕΕ.
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Στην ατζέντα του σημερινού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. θα βρεθεί το ζήτημα των Βαρωσίων, στον απόηχο της κριτικής που άσκησε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στον γ.γ. του ΟΗΕ αλλά και λίγες ημέρες πριν από τη «φιέστα» που ετοιμάζει ο Ερντογάν στα Κατεχόμενα με αφορμή τη μαύρη επέτειο της εισβολής του Αττίλα στις 20 Ιουλίου.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστουδουλίδης, θα παράσχει ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό, με ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου (Βαρώσια), εν όψει και της εξαγγελθείσας για τις 20 Ιουλίου, παράνομης επίσκεψης του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, στα Κατεχόμενα. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους στο πλαίσιο του εθνικιστικού «σόου» που ετοιμάζει ο Ερντογάν αναμένεται να προχωρήσει και σε ανακοινώσεις για τις επόμενες κινήσεις του τόσο αναφορικά με τα Βαρώσια όσο και σχετικά με το ενδεχόμενο μόνιμης εγκατάστασης τουρκικών εξοπλισμένων και μη αεροσκαφών drones στην παράνομη στρατιωτική βάση στο κατεχόμενο Λευκόνοικο. Σημειωτέον ότι πριν από το Συμβούλιο θα λάβει χώρα άτυπο πρόγευμα εργασίας, που παραθέτει στο περιθώριο της συνόδου ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών στα μέλη του Συμβουλίου με προσκεκλημένο τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι, όπου αναμένεται να γίνει ανταλλαγή απόψεων για τις τελευταίες εξελίξεις στο Μεσανατολικό, το φράγμα της Αναγέννησης στην Αιθιοπία καθώς και τις σχέσεις Ε.Ε.-Αιγύπτου.
Διασαφηνίσεις
Χθες πάντως ο πρόεδρος της Κύπρου κάλεσε τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να διασαφηνίσει τις θέσεις του για τα Βαρώσια. «Θα ήθελα ο γ.γ. των Η.Ε. να ήταν σαφέστερος όσον αφορά τα θέματα της Αμμοχώστου», είπε ο κ. Αναστασιάδης μετά τις αναφορές του κ. Γκουτέρες σε «ίσα έμφυτα δικαιώματα» των δύο πλευρών. Ερωτηθείς δε σχετικά με τον χρονισμό αυτών των αναφορών από τον γ.γ. του ΟΗΕ, ο κ. Αναστασιάδης σχολίασε: «Βεβαίως δεν είμαι ο εκπρόσωπος Τύπου των Ηνωμένων Εθνών, ενδεχόμενα είναι μια ορθή εκδοχή αυτού που παρερμηνεύοντάς το οι Τουρκοκύπριοι θέλουν να το μετατρέψουν σε κυριαρχική ισότητα».
Στην αυριανή σύνοδο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων θα είναι βέβαια παρών και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος σε χθεσινό μήνυμά του για τα δύο χρόνια διακυβέρνησης της Ν.Δ. έκανε λόγο για «ισχυροποίηση της χώρας στη διεθνή σκηνή». «Ισχυροποιούμε τη θέση της Ελλάδας στη διεθνή σκηνή. Προασπίζουμε αποτελεσματικά τα εθνικά μας συμφέροντα» ανέφερε και υπογράμμισε: «Απαντήσαμε στις προκλήσεις, κινητοποιήσαμε τη διεθνή κοινότητα, υπογράψαμε συμφωνίες που μεγάλωσαν την Ελλάδα, οικοδομήσαμε νέες συμμαχίες» ανέφερε και κατέληξε: «Με αυτοπεποίθηση και εθνική ενότητα προασπίζουμε τα συμφέροντα της χώρας».
Πολιτική προκλήσεων
Η Άγκυρα εμμένει πάντως στην πολιτική των προκλήσεων, όπως επιβεβαίωσαν οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ. «Παρά τη θετική και εποικοδομητική στάση που τηρεί η Τουρκία, η Ελλάδα συνεχίζει την προβοκατόρικη, ανένδοτη στάση της που αυξάνει την ένταση και δεν τηρεί τις συμφωνίες τις οποίες έχει υπογράψει», ισχυρίστηκε ο κ. Ακάρ και καταλόγισε στην Αθήνα ότι κάνει «αρνητικές και προκλητικές δηλώσεις που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα». Προχώρησε μάλιστα και σε απειλές με αφορμή τα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας. «Η Ελλάδα έχει μανία με τους εξοπλισμούς. Όμως αυτή η προσπάθεια είναι μάταια, δεν έχει σχέση με τη μαθηματική λογική. Είναι όνειρο και τη μεγαλύτερη ζημιά θα την πάθει ο ελληνικός λαός», δήλωσε.