Τέσσερα χρόνια μετά το ναυάγιο του Κραν Μοντανά και με χαμηλές προσδοκίες ξεκίνησε στη Γενεύη η άτυπη πενταμερής διάσκεψη για το Κυπριακό, υπό τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Η διάσκεψη ξεκίνησε με την συνάντηση του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ με τον γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και θα ακολουθήσει αυτή με τον Νίκο Αναστασιάδη στις 18:00 τοπική ώρα (19:00 ώρα Ελλάδας).
Κατά την αναχώρησή του ο Ερσίν Τατάρ είπε: «πάμε να εξηγήσουμε ποιοι είμαστε» και προανήγγειλε ότι θα κάνει δηλώσεις.Νωρίτερα ο Τ/κ ηγέτης μιλώντας από την Άγκυρα σε διαδικτυακή εκπομπή της Κίπρις ποστασί, δήλωσε ότι υπερασπίζεται την λύση δύο κρατών και αυτό είναι «ένα στάδιο, μια ιστορία, ένα ορόσημο», προσθέτοντας ότι έχε ετοιμάσει ομιλία 20 σελίδων.
Από την πλευρά του ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, είναι ρεαλιστής, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός του Στεφάν Ντουζαρίκ.
Απαντώντας σε ερώτηση κατά τη διάρκεια διαδικτυακής ενημέρωσης των δημοσιογράφων στη Γενεύη, ο κ. Ντουζαρίκ είπε πως «ο ΓΓ είναι ρεαλιστής. Αυτό είναι ένα θέμα που γνωρίζει καλά. Έχει συμμετάσχει σε συζητήσεις προηγουμένως, έτσι είναι ρεαλιστής».
Ο κ. Ντουζαρίκ επανέλαβε πως σκοπός της άτυπης διάσκεψης είναι να διαπιστωθεί κατά πόσον υπάρχει κοινό έδαφος ώστε τα μέρη να διαπραγματευτούν για μια διαρκή λύση του Κυπριακού μέσα σε ένα προβλεπτό ορίζοντα.
Ερωτηθείς αν ο ΓΓ επιθυμεί να αναλάβει οποιεσδήποτε πρωτοβουλίες κατά τη διάρκεια της άτυπης διάσκεψης, ο κ. Ντουζαρίκ είπε πως ο ΓΓ θα προχωρήσει με βάση τα αποτελέσματα των άτυπων συνομιλιών.
Στην άτυπη πενταμερή δεν θα υπάρχει παρουσία εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά το βέτο της Τουρκίας, στο οποίο συμφώνησε και η Βρετανία.
Η Λευκωσία και η Αθήνα έχουν καθαρές θέσεις: λύση στην βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με μια κυριαρχία και μια ιθαγένεια, και συγχρόνως κατάργηση εγγυήσεων και απομάκρυνση των κατοχικών δυνάμεων», ενώ από την πλευρά της η Τουρκία θέλει να βάλει στο τραπέζι την λύση δυο κρατών.
Με ρεαλισμό και χαμηλές προσδοκίες προσέρχεται ο Νίκος Δένδιας στην άτυπη Διάσκεψη στη Γενεύη, αλλά και με την ελπίδα ότι η νέα προσπάθεια επανέναρξης διακοινοτικού διαλόγου για το Κυπριακό δεν θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο.
Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν στην ΕΡΤ την σημασία της απουσίας επίσημης εκπροσώπησης της ΕΕ στην άτυπη διάσκεψη για το Κυπριακό. Συγκεκριμένα λένε ότι αυτό το αποτέλεσμα δεν ήταν μόνο επιθυμία της Τουρκίας αλλά και της Τουρκοκυπριακής πλευράς, αλλά διαφαίνεται και από την στάση που κράτησαν και οι Βρετανοί. Η Τουρκία έχει ως στόχο να οδηγηθούν και σε μια δεύτερη άτυπη Διάσκεψη για το Κυπριακό μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου.
Στο περιθώριο της άτυπης διάσκεψης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη γύρω στις 20:00 ώρα Ελλάδας.
Στις 21:45 ώρα Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί δεξίωση στο ξενοδοχείο Intercontinental για τις αντιπροσωπείες των μερών που συμμετέχουν στη διάσκεψη, κάτω από αυστηρά μέτρα λόγω της πανδημίας του κορωνοιού.