9.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 | 20:54

Τουρκία: Έπιασε δουλειά το Αμπντούλ Xαμίντ Χαν – Θα «τρυπήσει» εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας

Στα όρια του Κόλπου της Αττάλειας, εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας και στο κοίτασμα Yorukler-1, «πιάνει» σήμερα δουλειά το νέο τουρκικό γεωτρύπανο «Αμπντουλ Xαμίντ Χαν».

Πρόκειται για ένα από τα συγκρατημένα σενάρια από εκείνα που εξέταζε η Αθήνα, «απογοητεύοντας» όσους εκτιμούσαν ότι η Τουρκία θα στοχεύσει στην «καρδιά» της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Κάποιοι βεβαίως κρατάνε ακόμα επιφυλακτική στάση, δεδομένου της επιθετικής ρητορικής της Τουρκίας τις προηγούμενες μέρες.

Συγκεκριμένα, χτες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την ανάπτυξη του πλωτού γεωτρύπανου σε περιοχή 29 ναυτικά μίλια (περίπου 55 χιλιόμετρα) από το Γκαζίμπασα. 

Αντιδράσεις από την… Τουρκία

Ο εμπνευστής και θεωρητικός της «Γαλάζιας Πατρίδας» Τζιχάτ Γιαϊτζί, άφησε ευθέως αιχμές για την απόφαση Ερντογάν να «τρυπήσει» το «Αμπντουλ Xαμίντ Χαν» εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

«Οι φόβοι μας έγιναν πραγματικότητα! Ο πρώτος σταθμός υπηρεσίας του γεωτρύπανου Αμπντούλ Χαμίντ Χαν είναι η γεώτρηση Yörükler-1, 55 χιλιόμετρα ανοικτά της Γκαζί Πασά. Δηλαδή, εντός του χάρτη της Σεβίλλης, που μας παγιδεύει μέσα στον κόλπο της Αττάλειας… Δεν ξέρουμε τι να πούμε» ήταν το πρώτο σχόλιο που αναρτήθηκε στον επίσημο λογαριασμό του «Τουρκικού Κέντρου Θαλάσσιας και Παγκόσμιας Στρατηγικής», μιας δεξαμενής σκέψης με επικεφαλής τον Γιαϊτζί. 

Είχε προτείνει την απομόνωση και τον αποκλεισμό Μυτιλήνης, Σάμου και Καστελόριζου προκειμένου να ασκηθεί πίεση στην Ελλάδα για την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, αν και δεν έχει τοποθετηθεί ευθέως για τις εξελίξεις, παρ’ όλα αυτά τα όσα δημόσια σχολιάστηκαν από τις αναρτήσεις του «Τουρκικού Κέντρου Θαλάσσιας και Παγκόσμιας Στρατηγικής», αντιπροσωπεύουν απόλυτα τις θέσεις και τις σκέψεις του.

Ο θόρυβος και η θέση στο χάρτη

Ωστόσο ο Ερντογάν έδειξε να μετράει περισσότερο τις κινήσεις του από ότι θα ήθελαν κάποιοι στο εσωτερικό της Τουρκίας. Ακόμα και αν τους χρησιμοποίησε και εξακολουθεί να τους χρησιμοποιεί.

Ο τούρκος πρόεδρος γνωρίζει καλά το παζάρι καθώς και το διπλωματικό παιχνίδι και έχει αποδείξει ότι μπορεί να τα συνδυάζει.

Ο στόχος του θεωρητικά επετεύχθη, αφού προκάλεσε δυσανάλογο θόρυβο σε Αθήνα και Άγκυρα, με τα ΜΜΕ να στρέφουν επί σειρά ημερών την προσοχή τους στο γεωτρύπανο και τα σενάρια που θα ακολουθήσει, με την Τουρκία να θεωρεί ότι είναι «κερδισμένη».

Επιμονή στις διεκδικήσεις

Την ίδια στιγμή δεν λείπουν οι προκλητικές αναφορές στελεχών της κυβέρνησης . «Υπάρχει το ζήτημα του Καστελλόριζου. Το νησί αυτό, το Καστελλόριζο, απέχει 580 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική χώρα της Ελλάδας. Ενώ από εμάς απέχει μόλις 1.950 μέτρα», είπε ενδεικτικά ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, επαναλαμβάνοντας την καινοφανή τουρκική θεωρία η οποία συνδέει την κυριαρχία με την… απόσταση από την ηπειρωτική χώρα.

«Είναι σε απόσταση κολύμβησης των σπουδαστών των στρατιωτικών μας σχολών. Τις προάλλες ένας Έλληνας υπουργός δήλωσε, “αν επιθυμούν ας έρθουν, αν μπορούν να κολυμπήσουν”, κι εμείς απαντήσαμε, “αν θέλει ο Θεός μια ημέρα μπορεί να συμβεί κι αυτό”». Ο κ. Ακάρ αναφέρθηκε ξανά στα περί αποστρατιωτικοποίησης με βάση τη Συνθήκη της Λοζάνης και τη Συνθήκη των Παρισίων και επανέλαβε ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη για συνομιλίες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!