Πληροφορίες από τη Γενεύη αναφέρουν ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ κ. Αντ. Γκουτέρες είναι έτοιμος να πάει στο Συμβούλιο Ασφαλείας και να παραδώσει πίσω την εντολή που έχει λάβει για το Κυπριακό, αν υπάρξει αδιέξοδο.
Από την ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου, προκύπτει ότι στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών προκύπτει η αναφορά του Αντόνιο Γκουτέρες πως σε περίπτωση αδιεξόδου μια επιλογή που έχει είναι να πάει στο Συμβούλιο Ασφαλείας για να παραδώσει την εντολή που έχει για το Κυπριακό.
Δεν αποκλείεται ωστόσο η αναφορά αυτή να αποτελούσε και μια κίνηση, προκειμένου να διαπιστώσει το βαθμό ελαστικότητας της ελληνοκυπριακής πλευράς. Γιατί πριν αναφερθεί σε ενδεχόμενο παράδοσης της εντολής, έριξε στο τραπέζι τις θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς και κυρίως την απαίτηση να αναγνωριστεί η κυριαρχία του «τουρκοκυπριακού λαού» πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. Θέλοντας κατ’ αυτό τον τρόπο να θέσει την ελληνοκυπριακή πλευρά προ διλημμάτων.
Σύμφωνα με την ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εμφανίστηκε ενώπιον του Γενικού Γραμματέα ξεκάθαρος, τονίζοντάς του πως δεν υπάρχει περίπτωση να δώσει κυριαρχία στην τουρκοκυπριακή πλευρά, όπως την απαιτεί ο Ερσίν Τατάρ και η Άγκυρα.
Απ’ εκεί και πέρα κατά τη συνάντηση ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέπτυξε τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς οι οποίες συνοψίζονται στα εξής:
- Η λύση θα είναι στη βάση τη διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και χωρίς παρεκκλίσεις από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.
- Το ψήφισμα 1251 που καθορίζει βάση λύσης του ΔΔΟ και αποκλείει αναγνώριση χωριστής κυριαρχίας στο κατοχικό καθεστώς
- Επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη βάση του ανακοινωθέντος του Βερολίνου και του περιγράμματος της 6ης Ιουνίου 2017.
Στη διάρκεια της συνάντησης ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχοντας μπροστά του ένα 8σέλιδο έγγραφο, ανέπτυξες τις θέσεις του και ανέλυσε την πολιτική ισότητα, επισημαίνοντας ότι οι συγκλίσεις που είχαν επιτευχθεί στο παρελθόν διασφαλίζουν τους Τουρκοκυπρίους. Εμφανίστηκε έτοιμος μέσα από ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων να συζητηθούν οι ανησυχίες της άλλης πλευράς.
Ο Νίκος Αναστασιάδης τόνισε στον Αντόνιο Γκουτέρες ότι πρέπει να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις και αντί αδιεξόδου να συνεχιστεί η προσπάθεια. Έφερε ως παράδειγμα συνέχιση της άτυπης πενταμερούς τις αμέσως επόμενες εβδομάδες και σίγουρα πριν από΄το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου.
Υποστήριξε ακόμα ότι θα ήταν χρήσιμο εάν ο ΓΓ ΟΗΕ αναλάμβανε ένα μεσολαβητικό ρόλο