Τις θέσεις του για τη διαπραγμάτευση λύσης στο κυπριακό, μακριά από το μοντέλο της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ), καθώς και τις θέσεις του για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και πολιτικής διαπλοκής, παρουσίασε σήμαρα ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, Γιώργος Κολοκασίδης, σε διάσκεψη Τύπου.
Ο κ. Κολοκασίδης, κάλεσε τους πολίτες να τον στηρίξουν, δίνοντάς του «καθαρή εντολή», στη βάση των θέσεων που παρουσίασε.
Συγκεκριμένα, όσον αφορά το Κυπριακό ανέφερε ότι υποστηρίζει «αλλαγή της βάσης της διαπραγμάτευσης μακριά από την ΔΔΟ», εξηγώντας ότι η Κύπρος στην οποία στοχεύει, δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσα από αυτό το μοντέλο. Όπως είπε, στοχεύει σε μία Κύπρο κάτω από μια ενωμένη, ισχυρή πολιτεία που να την οδηγήσει στην ευημερία, χωρίς στρατό κατοχής, χωρίς εποίκους, χωρίς εγγυητικά δικαιώματα, που να κατοχυρώνει τα δικαιώματα των προσφύγων, τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των κατοίκων της και να διοικείται και να ελέγχεται μόνο από τους κατοίκους της (Έλληνες, Τούρκους, Μαρωνίτες, Αρμένιους, Λατίνους).
«Γι’ αυτό πρέπει να ενημερώσουμε τη διεθνή κοινότητα, να αλλάξουμε τη βάση λύσης και, επιτέλους, να αγωνιστούμε για την ελευθερία και τα ανθρώπινα μας δικαιώματα», κατέληξε.
Όσον αφορά την αντιμετώπιση της διαφθοράς, παρουσίασε επτά προτάσεις, τονίζοντας ότι «η Κύπρος και ο λαός της δεν αντέχουν άλλο αυτή τη διαφθορά και τη διαπλοκή, δεν αντέχουν άλλο την κομματοκρατία, η οποία ρουφά τον κόπο των πολιτών και οδηγεί την Κύπρο στην καταστροφή».
Γι’ αυτό προτείνει διορισμό ποινικών ανακριτών για την ποινική διερεύνηση των σκανδάλων της κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος, του Συνεργατισμού, των Κυπριακών Αερογραμμών και των χρυσών διαβατηρίων, καθώς και τη διαμόρφωση μιας πραγματικής Αρχής κατά της Διαφθοράς με ανακριτικές εξουσίες. Ζητά, επίσης, εξονυχιστικό έλεγχο των δηλώσεων Πόθεν Εσχες των πολιτικών, όπως επίσης και τροποποίηση του περί κομμάτων νόμου, «ώστε να υπάρχει πλήρης διαφάνεια και έλεγχος στα οικονομικά των κομμάτων όπως και απόλυτη λογοδοσία για παραβιάσεις των νόμων από τα κόμματα», όπως αναφέρει.
Κάνει λόγο, επίσης, για «πραγματική ανεξαρτητοποίηση των ανεξάρτητων αξιωματούχων ώστε να ελέγχεται η εξουσία», καθιέρωση του θεσμού των δημοψηφισμάτων και της ψηφιακής διακυβέρνησης για την πιο άμεση εμπλοκή των πολιτών, όπως επίσης και διακοπή της χορηγίας προς τα κόμματα για τις προεδρικές εκλογές, αναφέροντας ότι «τα κόμματα θα λάβουν περί τα ευρώ 2 εκατομμύρια για τις προεδρικές εκλογές».
Εξάλλου, με την ευκαιρία της παρουσίασης των προτάσεών του, ο κ. Κολοκασίδης απευθύνεται προς τους πολίτες, ζητώντας την οικονομική τους στήριξη, αφού, όπως εξηγεί, ο ίδιος δεν λαμβάνει κάποια επιχορήγηση στο πλαίσιο της διεκδίκησης του αξιώματος.
«Εγώ και όσοι άνθρωποι μοιράζονται τις θέσεις που πρεσβεύω ξεκινήσαμε μια ειρηνική επανάσταση – μια ρήξη με τη διαφθορά του παρελθόντος, επιδιώκουμε όχι απλώς να τη μειώσουμε θέλουμε να την εκριζώσουμε», αναφέρει στη συνέχεια, ενώ καταλήγει απευθυνόμενος προς όσους έχουν απογοητευθεί από προηγούμενες διακυβερνήσεις, ανεξαρτήτως πολιτικού και κομματικού προσανατολισμού.