18.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 14:43

Τη θέση του περί “λύσης δύο κρατών” επανέλαβε ο Τατάρ

Την θέση του ότι εάν επισήμως επιβεβαιωθεί η “κυριαρχική ισότητα” και το “ίσο διεθνές καθεστώς” των Τ/κ μπορούν να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, επανέλαβε ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, μιλώντας για 25 περίπου λεπτά πριν την έναρξη της παρέλασης στην κατεχόμενη Λευκωσία για την 40η επέτειο παράνομης “ίδρυσης” του ψευδοκράτους.

Ανέφερε πως εξήντα χρόνια διαπραγμάτευσης για ομοσπονδιακή λύση δεν οδήγησαν πουθενά, και πλέον εδώ και τρια χρόνια υπάρχει ένα νέο πολιτικό όραμα της τουρκικής πλευρά, το οποίο ο ίδιος έθεσε στην άτυπη διάσκεψη στην Γενεύη τον Απρίλιο του 2021 με την στήριξη και της Τουρκίας. Οι Τ/κ, συνέχισε, “εδώ και 60 χρόνια αυτοδιοικούνται και έχουν ένα ‘κράτος’ που είναι σήμερα 40 χρόνων. Συνεχίζουμε να φωνάζουμε σε όλο τον κόσμο ότι αν είναι να υπάρξει συμφωνία, αυτή η συμφωνία πρέπει να είναι με τη συνεργασία των ‘δύο κρατών’», σημείωσε.

Ο κ. Τατάρ, ο οποίος κατά την ομιλία του αναφέρθηκε πολλές φορές στην “μητέρα πατρίδα Τουρκία” είπε ότι είναι τυχεροί που αυτή βρίσκεται πίσω τους συνεχώς και υπογράμμισε το μήνυμα του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από διεθνή φόρα για αναγνώριση του ψευδοκράτους και τερματισμό των «εμπάργκο» και της “απομόνωσης”, που «έχει δώσει ώθηση στον αγώνα μας».

Είπε πως έγιναν αποδεκτοί ως παρατηρητές στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών και στην Κοινοβουλευτική Ένωση (του ίδιου Οργανισμού), συνέχισε, καθώς και σε διάφορους άλλους οργανισμούς μέλη έγιναν «θεσμοί» όπως το τ/κ εμπορικό επιμελητήριο, ενώ «υπουργοί» έχουν πάρει μέρος σε διάφορές διασκέψεις. «Όλες αυτές οι προσπάθειες έχουν μείνει στην ιστορία ως σημαντικές για την ανακοίνωση και την αναγνώριση της ύπαρξης της ‘τδβκ’ ως γεγονός σε ολόκληρο τον κόσμο, στο Μπακού, το Ουζμπεκιστάν και σε άλλα κέντρα, σε διεθνείς συναντήσεις που παρακολουθήσαμε», ανέφερε.

«Εμείς, ως ‘λαός’ που υπέφερε σε αυτά τα εδάφη πριν από πολλά χρόνια, γνωρίζουμε πολύ καλά τι συμβαίνει σήμερα στην Παλαιστίνη. Από αυτή την άποψη, η ενεργή και ουσιαστική εγγύηση της μητέρας πατρίδας και η παρουσία των Τούρκων στρατιωτών θα είναι πάντα ζωτικής σημασίας για εμάς. Επομένως, η διακοπή των εγγυήσεων της Τουρκίας, στην οποία επιμένει η άλλη πλευρά, θα έχει ως αποτέλεσμα την αποχώρηση των Τούρκων στρατιωτών από εδώ», επεσήμανε.

Ο κ. Τατάρ απέρριψε την εισήγηση για εγκατάσταση ενός μηχανισμού από την ΕΕ για την εφαρμογή της λύσης «που θα μας φέρει στο σημείο του μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις», λέγοντας ότι μετά τα όσα έγιναν στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, στην Ουκρανία και τώρα στην Παλαιστίνη, «ο τ/κ ‘λαός’ δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί κάτι τέτοιο και να υποκύψει”.

Ο Τ/κ ηγέτης υπενθύμισε τις προτάσεις του για συνεργασία και στο θέμα των φυσικών πόρων, των ΑΠΕ, της ηλεκτρικής ενέργειας, της σύνδεσης μέσω καλωδίου με το δίκτυο της ΕΕ. Δυστυχώς, συνέχισε, η «απέναντι πλευρά δεν θέλει να συνεργαστούμε, λόγω της εγωιστικής και πεισματάρικης στάσης της. Ωστόσο, ο δρόμος της λογικής είναι ένας, υπάρχουν ‘δύο κράτη’ στην Κύπρο, αυτή είναι η πραγματικότητα, και ως εκ τούτου τους υπενθυμίζουμε συνεχώς ότι θετικά έργα για το μέλλον και των δύο λαών μπορούν να επιτευχθούν μέσω της συνεργασίας μεταξύ κρατών». ανέφερε.

Πύλα

Αναφερόμενος στο θέμα της Πύλας είπε ότι είδαν και βίωσαν την νοοτροπία όσων εδώ και χρόνια εναντιώνονται «σε ένα οδικό έργο για ανθρωπιστικούς λόγους» και μίλησε για προσπάθεια και «ύπουλες ίντριγκες» να τερματιστεί η παρουσία των Τ/κ στην Πύλα και να τους μετακινήσουν «εντός των συνόρων μας». Κάκισε και τη στάση των ΗΕ στο ζήτημα.

Αζερμπαϊτζάν

Ο Ερσίν Τατάρ καλωσόρισε τους «φιλοξενούμενούς μας βουλευτές από το Αζερμπαϊτζάν», λέγοντάς ότι το Αζερμπαϊτζάν είναι «αδερφή χώρα». Υπενθύμισε ότι τον Οκτώβριο επισκέφθηκε το Μπακού και συναντήθηκε με τον Αζέρο Πρόεδρο Ιλχάμ Αλίεφ. Η ενίσχυση των σχέσεων και της συνεργασίας με το Αζερμπαϊτζάν, πρόσθεσε, είναι πολύ σημαντική γι’ αυτούς.

Υπενθύμισε δε ότι η στάση της τ/κ πλευράς στο θέμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ ήταν υπέρ του Αζερμπαϊτζάν.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω το έθνος μας για άλλη μια φορά. Χαιρετίζω το μεγάλο τουρκικό έθνος του οποίου είμαστε αναπόσπαστο κι αδιαίρετο κομμάτι. Βροντοφωνάζω ότι η ‘τδβκ’ θα στέκεται για πάντα στην Ανατολική Μεσόγειο ως άσβεστη δάδα του τουρκοκυπριακού ‘λαού’, ως έκφραση της ‘ανεξαρτησίας’, της ελευθερίας και της ‘δημοκρατίας’ μας. Αλλά και για την Γαλάζια Πατρίδα, η ‘τδβκ’ είναι εθνικό ζήτημα για εμάς, η ‘τδβκ’ έχει λόγο στη Γαλάζια Πατρίδα με τα δικά της ‘κυριαρχικά δικαιώματ’α, τη ‘θαλάσσια δικαιοδοσία’, τα ‘χωρικά ύδατα’, ‘δικαίωμα αποκλειστικής οικονομικής ζώνης’. Και είμαστε πολύ πιο δυνατοί στη Γαλάζια Πατρίδα σε συνεργασία και με την Δημοκρατία της Τουρκίας».

Έχουμε την τύχη, την τιμή και την περηφάνια να βαδίζουμε προς το μέλλον πιο δυνατοί μαζί, |ως μητέρα πατρίδα, κόρη πατρίδα και Γαλάζια Πατρίδα”, κατέληξε ο κ. Τατάρ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!