Η παροχή βοήθειας σε οποιονδήποτε κινδυνεύει εντός του FIR Λευκωσίας, έχει μεγάλη σημασία για τη Κυπριακή Δημοκρατία ανέφεραν την Πέμπτη αρμόδιοι Υπουργοί, σημειώνοντας παράλληλα το έργο που επιτελεί το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) καθώς και τη σημασία της περιφερειακής συνεργασίας της Κύπρου και των γειτονικών της χωρών.
Σε χαιρετισμό του σε συνάντηση, στα πλαίσια της εκπαιδευτικής άσκησης ICAO Search and Rescue Workshop και SAREX, στο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, στη Λάρνακα, ο Υπουργός Άμυνας Μιχάλης Γιωργάλλας καλωσόρισε στην Κύπρο τους συμμετέχοντες στην συνάντηση και σημείωσε πως «εκτιμούμε ιδιαίτερα τον ρόλο του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπλοΐας (ICAO) στην παροχή ενός ασφαλούς παγκόσμιου αεροπορικού περιβάλλοντος. Τα Υπουργεία Άμυνας και Μεταφορών ενεργούν ως συντονιστές του συστήματος Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας» είπε.
Στη συνάντηση, στην οποία μετείχε και ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Αλέξης Βαφεάδης, ο κ. Γιωργάλλας ανέφερε ακόμη ότι «έχουμε καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη συνεχή αναβάθμιση του συστήματος Έρευνας και Διάσωσης, καθώς έχουμε πλήρη επίγνωση του ρόλου μας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ένα αξιόπιστο Σύστημα Έρευνας και Διάσωσης παρέχει ένα ασφαλέστερο, περιβάλλον τόσο για τις δραστηριότητες της αεροπορίας και της ναυτιλίας».
Ταυτόχρονα εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι μέχρι το τέλος της συνάντησης «θα έχουμε επιτύχει ένα ακόμη βήμα προς τη σημαντική αποστολή του Συστήματος Έρευνας και Διάσωσης, το οποίο βρίσκεται σε εγρήγορση για τη διάσωση ανθρώπινων ζωών».
«Ένας κρίσιμος παράγοντας επιτυχίας για τις επιχειρήσεις Ερευνας και Διάσωσης είναι η καθιέρωση αποτελεσματικής και αποδοτικής πολυεθνικής συνεργασίας» είπε και σημείωσε πως «η διοργάνωση εργαστηρίων και ασκήσεων όπως η σημερινή μπορεί να χρησιμεύσει ως πολύτιμο εργαλείο για την επίτευξη υψηλότερων επιπέδων τέτοιας συνεργασίας».
Όπως είπε ο Υπουργός, η παρουσία και συμμετοχή εκπροσώπων από περισσότερες από 34 χώρες, «αναδεικνύει τη σημασία μιας τέτοιας συνεργασίας και τονίζει την ανάγκη για την ανάπτυξη εκείνων των μηχανισμών και διαδικασιών που θα διευκολύνουν τη συνεργασία μας στον τομέα αυτό».
«Έχει μεγάλη σημασία για τη Κυπριακή Δημοκρατία, η παροχή βοήθειας σε οποιονδήποτε κινδυνεύει» εντός του FIR Λευκωσίας, το οποίο καθορίζει τα όρια της περιοχής ευθύνης μας για Έρευνα και Διάσωση, συμπλήρωσε.
«Οι επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης αποτελούν ένα τέλειο παράδειγμα συνεργασίας μεταξύ πολιτών και στρατού» είπε και πρόσθεσε πως «για τον σκοπό αυτό, το Υπουργείο Άμυνας αναθέτει στρατιωτικό προσωπικό, κυρίως από το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία, στο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης».
Ανέφερε ακόμα ότι «αυτό γίνεται με στόχο τη διασφάλιση της αποτελεσματικής και επαρκούς εκπλήρωσης της απαιτητικής αποστολής του Κέντρου».
Ο κ. Γιωργάλλας σημείωσε επίσης ότι «η περιφερειακή συνεργασία μεταξύ της Κύπρου και όλων των γειτονικών χωρών έχει μεγάλη σημασία. Δεδομένης της σημαντικής αύξησης των μεταναστευτικών ροών προς το νησί μας, η συνεργασία μας καθίσταται όλο και πιο κρίσιμη» είπε και πρόσθεσε πως «αντιμετωπίζουμε περιστατικά Έρευνας και Διάσωσης σχεδόν σε καθημερινή βάση για άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο».
Από την πλευρά του ο Υπουργός Μεταφορών Αλέξης Βαφεάδης καλωσόρισε τους συμμετέχοντες στην άσκηση, αναφέρθηκε στην πρώτη του επίσκεψη στο Κέντρο τον περασμένο Μάρτιο και στην «υπερηφάνεια» που ένοιωσε, γιατί όπως εξήγησε, συνειδητοποίησε τη σημασία του έργου που επιτελείται στο ΚΣΕΔ και της αποστολής που εκτελεί καθημερινά το προσωπικό.
Πρόσθεσε ότι με τον Υπουργό Αμυνας «στηρίζουμε το Κέντρο και το προσωπικό και προσφέρεται όλη η απαραίτητη χρηματοδότηση για να καταφέρουν να προμηθευτούν υποδομές και εξοπλισμό και όλους τους πόρους που χρειάζονται για να μπορέσουν να κάνουν τη δουλειά τους και να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους. Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε το Κέντρο, διότι βλέποντας τα αποτελέσματα που μας παρουσιάζουν, αντιλαμβανόμαστε πόσο ουσιαστική και σημαντική είναι η εργασία που κάνουν και εξακολουθούν να κάνουν».
Ταυτόχρονα ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες για την παρουσία τους στο Κέντρο και για το γεγονός ότι «μοιραστήκατε εμπειρίες, μοιραστήκατε βέλτιστες πρακτικές και ουσιαστικά δώσατε τη δυνατότητα στους ανθρώπους που ασκούν τα καθήκοντά τους εδώ, να κάνουν καλύτερη δουλειά στο προσεχές μέλλον. Μέσω αυτής της άσκησης θα μπορέσουμε να ευαισθητοποιήσουμε και μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε περιφερειακά ζητήματα και επίσης να δώσουμε την ευκαιρία να προωθήσουμε αυτές τις βέλτιστες πρακτικές, αλλά την ίδια ώρα να προβούμε σε κάποιες συστάσεις και βελτιώσεις».
Όλα αυτά, ανέφερε ο Υπουργός Μεταφορών «εντάσσονται στο πλαίσιο της κοινής μας προσπάθειας να γίνουμε καλύτεροι σε αυτό που κάνουμε, κάτι που με κάνει ιδιαίτερα περήφανο».
Σημειώνεται ότι η συνάντηση της Ομάδας Ερευνας και Διάσωσης πραγματοποιείται για 2η φορά στην Κύπρο, με στόχο την εναρμόνιση όλων των μελών της Ομάδας με τις διαδικασίες οργάνωσης και εκτέλεσης επιχειρήσεων Ε-Δ σύμφωνα με τα πρότυπα του ICAO.
Παράλληλα στο ΚΣΕΔ πραγματοποιείται σήμερα 5 και αύριο 6 Οκτωβρίου σε συνεργασία με το περιφερειακό γραφείο του ICAO, εργαστήρι σχετικό με την Ε-Δ, το οποίο περιλαμβάνει παρουσιάσεις από ομιλητές με εξειδίκευση σε θέματα που αφορούν στην Αεροπορική Ε-Δ.
Την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί άσκηση, το σενάριο της οποίας αφορά σε αντιμετώπιση αεροπορικού ατυχήματος στην ξηρά, πλησίον του αεροδρομίου Λάρνακας, του οποίου η διαχείριση θα απαιτεί την εφαρμογή του Ε.Ε.Σ «ΤΕΥΚΡΟΣ», με ταυτόχρονη κινητοποίηση δυνάμεων εντός και εκτός αεροδρομίου.
Στο εργαστήρι συμμετέχουν εκπρόσωποι από 34 χώρες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής καθώς και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών όπως ICAO, EUROCONTROL, EUSPA, COSPAS – SARSAT, SAR International.
Εξάλλου στο πλαίσιο διοργάνωσης του Εργαστηρίου Ε-Δ, το ΚΣΕΔ, σε συνεργασία με τη διαχειρίστρια εταιρεία των Αεροδρομίων HERMES Airports και τις αεροπορικές εταιρείες TUS Airways και Cyprus Airways, οργάνωσε άσκηση στις αφίξεις του Αεροδρομίου Λάρνακας για δοκιμή των διαδικασιών που εφαρμόζονται προς ενημέρωση και πρώτη υποστήριξη των συγγενών των επιβατών πτήσης εμπλεκόμενης σε αεροπορικό ατύχημα.
Σημειώνεται ότι στην υλοποίηση του εργαστηρίου αλλά και των δύο ασκήσεων, συμμετείχαν επίσης η Εθνική Φρουρά, η Αστυνομία, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η Πολιτική Αεροπορία, οι νοσηλευτικές Υπηρεσίες και η Υπηρεσία Ασθενοφόρων του ΟΚΥπΥ, το Τμήμα Δασών, η Πολιτική Άμυνα και εθελοντικών ομάδων.