Την αντίδραση του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ προκάλεσε η ανακοίνωση της κυβέρνησης για την εγκαθίδρυση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, με τα δύο μεγάλα κόμματα να εκφράζουν την δυσαρέσκεια τους για το γεγονός, όπως τονίζουν, ότι οι εισηγήσεις τους δεν υιοθετήθηκαν.
Ο Δημοκρατικός Συναγερμός σημειώνει πως δεν είναι αντίθετος επί της αρχής με τη δημιουργία ενός ΣΕΑ, τονίζοντας ωστόσο ότι οι εισηγήσεις, τις οποίες είχαν αποστείλει «γραπτώς και τεκμηριωμένα, δεν έχουν υιοθετηθεί και σίγουρα για ένα τέτοιο μείζον και ουσιαστικό ζήτημα θα ήταν προτιμότερο να υπήρχε μεγαλύτερη συλλογικότητα».
Παρόλα ταύτα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα μελετήσει ενδελεχώς την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και θα τοποθετηθεί υπεύθυνα.
Από την πλευρά του το κόμμα της Αριστεράς σημειώνει πως «ο ΠτΔ αποφάσισε ότι δεν θα συζητήσει τις απόψεις που έχει θέσει το ΑΚΕΛ επί της ιδέας για σύσταση ΣΕΑ», αναφέροντας ότι αυτή η στάση της κυβέρνησης «δεν συνάδει με το πνεύμα διακυβέρνησης που είχε υποσχεθεί προεκλογικά, ούτε με τη συλλογικότητα που απαιτείται από την πολιτική ηγεσία μιας ημικατεχόμενης χώρας».
Επισημαίνει πως το ΑΚΕΛ υπέβαλε γραπτώς τα σχόλια και τις παρατηρήσεις του για το θέμα, όπως είχε ζητήσει από τα κόμματα ο Πρόεδρος. Εκφράζει την άποψη ότι προκύπτουν συνταγματικά, πολιτικά και πρακτικά ζητήματα με τη σύσταση του εν λόγω οργάνου.
Σημειώνει πως με την συγκεκριμένη πρόταση, το ΣΕΑ δεν θα είναι απλώς συμβουλευτικό όργανο ενώ αναφέρει πως «παράλληλα υποβαθμίζεται ο ρόλος του Εθνικού Συμβουλίου και εν πολλοίς υποκαθίσταται με ένα όργανο από διορισμένους από την κυβέρνηση αξιωματούχους. Όλα αυτά θα έπρεπε, εκτιμούμε, να συζητηθούν στο επίπεδο του Εθνικού Συμβουλίου».
Καταληκτικά το ΑΚΕΛ αναφέρει πως μετά και τη χθεσινή ανακοίνωση ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης προφανώς αποφάσισε να προχωρήσει χωρίς καμιά διαβούλευση. «Πέραν των ενστάσεών μας επί της ουσίας της πρότασης, αυτή η στάση της κυβέρνησης προφανώς δεν συνάδει με το πνεύμα διακυβέρνησης που είχε υποσχεθεί προεκλογικά, ούτε με τη συλλογικότητα που απαιτείται από την πολιτική ηγεσία μιας ημικατεχόμενης χώρας».