Του Μιχάλη Ψύλου
Τριάντα οκτώ χρόνια συμπληρώθηκαν χθες από την παράνομη ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του ψευδοκράτους στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρου από τον Ραούφ Ντενκτάς και η Άγκυρα όχι μόνο δεν δείχνει το παραμικρό σημάδι υποχώρησης, αλλά κλιμακώνει τις προσπάθειες διεθνούς «αναγνώρισης» της παράνομης και ψευδεπίγραφης «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου».
Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, μιλώντας την περασμένη Παρασκευή στην 8η Σύνοδο των κρατών του λεγόμενου «Τουρκικού Συμβουλίου» (Turkic Council), εξέφρασε προκλητικά την επιδίωξη η κατεχόμενη βόρεια Κύπρος να είναι «το επόμενο μέλος του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών». Ο Ερντογάν κάλεσε τους συνδαιτυμόνες του από Ουζμπεκιστάν, Αζερμπαϊτζάν, Καζακστάν, Κιργιζία και Τουρκμενιστάν -αλλά και τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν που μετείχε ως παρατηρητής- να υποστηρίξουν την άρση της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων. «Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην ανεκτίμητη υποστήριξή σας για τη χαλάρωση της απομόνωσης και του εμπάργκο που έχει επιβληθεί στους Τουρκοκύπριους», τόνισε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος. Με πρωτοβουλία του Ερντογάν μάλιστα, το «Τουρκικό Συμβούλιο» μετονομάστηκε σε «Οργανισμός Τουρκικών Κρατών», στον οποίο τα κατεχόμενα εδάφη στη βόρεια Κύπρο θα αποτελούν, όπως είπε, «αναπόσπαστο μέρος του τουρκικού κόσμου».
Μένει να φανεί βέβαια αν η επιθυμία του Ερντογάν θα γίνει πράξη, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι σαφές ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω στην επιδίωξή του για «λύση δύο κρατών» στην Κύπρο, αγνοώντας προκλητικά το διεθνές δίκαιοκαι τις αποφάσεις του ΟΗΕ.
Παν-τουρανικό όνειρο
Η πολιτική αυτή του Ερντογάν δεν μας αιφνιδιάζει, φυσικά. Εντάσσεται στο πλαίσιο των νεο-οθωμανικών φαντασιώσεων και διεκδικήσεων του Τούρκου προέδρου. Ο Τούρκος σχολιαστής Χασάν Μπατσί Γιαλτσίν γράφει στη Sabah ότι «πλέον η Τουρκία, με τη στρατιωτική και πολιτική δύναμη που διαθέτει, προσφέρει αξιοπιστία στους φίλους και φόβο στους εχθρούς. Για τον λόγο αυτό, τα άλλα τουρκικά κράτη αναπόφευκτα εκτιμούν την Τουρκία και μπορούμε να πούμε ότι, για πρώτη φορά στην ιστορία, το όνειρο της Τουρκίας για τον παν-τουρανισμό τέθηκε σε ρεαλιστική βάση».
Στο ίδιο μήκος κύματος, αλλά σε πιο αλαζονική διάσταση, ο διευθυντής της Yeni Safak, Ιμπραήμ Καραγκιούλ, γράφει ότι με το σχέδιο του Ερντογάν η Τουρκία ουσιαστικά σταμάτησε την εισβολή των σταυροφόρων του 21ου αιώνα και είναι πλέον μια «χώρα όλων των ηπείρων» με τις διεκδικήσεις, τον ισχυρό λόγο και τις μεγάλες συμφωνίες. Η Τουρκία σχεδιάζει κάτι για τον 21ο αιώνα για να ξεπλύνει τα σχέδια της «εκατονταετούς πολιορκίας». Ποιος είναι ο στόχος του Ερντογάν; Το 2023. Το έτος των προεδρικών εκλογών που θα επιδιώξει με κάθε μέσο να επανεκλεγεί και όπως φαίνεται θα επιδιώξει να το πετύχει ανεβάζοντας κατακόρυφα τις εθνικιστικές διεκδικήσεις και τις προκλήσεις. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, αλλά και τα υπόλοιπα κράτη της περιοχής, ο Τούρκος πρόεδρος δεν το κρύβει ότι θέλει να αναθεωρήσει τη Συνθήκη της Λωζάννης, που το 2023 συμπληρώνονται 100 χρόνια από την υπογραφή της. Στο πλαίσιο αυτό, ο Ερντογάν κινεί διάφορα πιόνια στη μεγάλη σκακιέρα της Μεσογείου και στο Αιγαίο φυσικά, με πρώτο «άνοιγμα» τις κραυγές για αποστρατιωτικοποίηση 16 ελληνικών νησιών. Για να ακολουθήσουν βέβαια οι ιαχές για «αμφισβητούμενα» νησιά στο Αιγαίο, που «παίζουν» από 18 έως 152, ανάλογα με το πώς θα επιχειρήσει να διαχειριστεί ο Ερντογάν το γνωστό παιγνίδι με την «καλύβα του Χότζα».
Η Κύπρος στο στόχαστρο
Αυτή που θα αντιμετωπίσει το αμέσως επόμενο διάστημα τις προκλητικές διεκδικήσεις του Ερντογάν θα είναι αναμφίβολα η Κυπριακή Δημοκρατία. «Από τα Δαρδανέλια στο Αιγαίο έως τα νερά της Κύπρου, στις ακτές της Λιβύης, στο λιμάνι του Μογκαντίσου, μέχρι τους ουρανοξύστες του Κατάρ εστιάζεται πλέον το θαλάσσιο όραμα της Άγκυρας», όπως γράφει ο Ιταλός δημοσιογράφος και συγγραφέας Λορέντσο Βίτα στο βιβλίο του που κυκλοφόρησε πρόσφατα με τίτλο: «Το Τουρκικό κύμα. Η αφύπνιση της Άγκυρας στη Μεσόγειο». Άλλωστε, το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας», που προσπαθεί να εφαρμόσει επίμονα ο Ερντογάν στη θαλάσσια περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, την Κύπρο έχει στο επίκεντρο. Η προκλητική του θέση για «δύο κράτη» στην Κύπρο είναι απλώς το πρώτο σημαντικό κομμάτι του παζλ για την αλλαγή της γεωγραφίας στην περιοχή!
Όπως γράφει το ιταλικό περιοδικό γεωπολιτικής, «Limes», η πολιτική αυτή δεν είναι μόνο του Ερντογάν, αλλά έχει τις ρίζες της στον Κεμάλ Ατατούρκ. «Μη βγάλετε ποτέ την Κύπρο από το μυαλό σας, γιατί αυτό το νησί είναι σημαντικό για εμάς». Με αυτά τα λόγια, ο Κεμάλ Ατατούρκ, στη δεκαετία του ‘30, έδειξε στους στρατιωτικούς του την κατεύθυνση που θα πρέπει να ακολουθήσει η σύγχρονη Τουρκία. «Η γεωπολιτική εντολή του Ατατούρκ, που καλλιεργείται από τον Ερντογάν, αλλά και τους αντιπάλους του στο εσωτερικό της Τουρκίας, είναι να καταλάβει η Άγκυρα ολόκληρη την Κύπρο» αναφέρει η ιταλική επιθεώρηση. Σημειώνει μάλιστα ότι «ακόμη κι αν δεν υπήρχε ούτε ένας μουσουλμάνος Τούρκος στην Κύπρο, η Τουρκία θα εμπλεκόταν στο κυπριακό ζήτημα. Δεν θα μπορούσε να μείνει αδιάφορη σε ένα νησί στην καρδιά του ζωτικού της χώρου».
Η «Limes» υπενθυμίζει μάλιστα ότι ο Κεμάλ Ατατούρκ στις 27 Σεπτεμβρίου 1932, με την ευκαιρία της συνάντησης στο παλάτι Ντολμάμπαχτσε με τον μετέπειτα Αμερικανό αρχιστράτηγο στον πόλεμο του Ειρηνικού, Ντάγκλας Μακάρθουρ, είχε πει: «Αν μείνω αρκετόκαιρό, θα προσαρτήσω το Κιρκούκ, τη Μοσούλη, τη Σουλεϊμανίγια (Ιρακινό Κουρδιστάν), την Κύπρο, τα νησιά του Αιγαίου και τη δυτική Θράκη, συμπεριλαμβανομένης της Θεσσαλονίκης, στα τουρκικά εδάφη»! Ο Ατατούρκ έδωσε το «σύνθημα» και ο Ερντογάν προσπαθεί να το εφαρμόσει…
Kαι η Τροία …τουρκική
Ο Τούρκος πρόεδρος δεν δίστασε να «καταλάβει» ακόμη και την …Τροία. Σε ομιλία του στα Δαρδανέλια είπε ότι «η Τροία είναι Ανατολία… είναι σύμβολο ενός παρελθόντος που μας αντιπροσωπεύει, όπως όλοι οι λαοί που έζησαν στην Ανατολία» είπε ο Τούρκος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «ο Τρωικός Πόλεμος και η καταστροφή της Τροίας στην Ιλιάδα του Ομήρου περιγράφουν έναν αγώνα του οποίου τα ίχνη συνεχίζονται μέχρι σήμερα».
ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr