16.8 C
Nicosia
Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2025 | 12:37

Τατάρ: Οι Ε/Κ θέλουν ενιαίο κράτος υπό Ελληνική κυριαρχία

Η ε/κ πλευρά θεωρούσε μια συμφωνία στη βάση ομοσπονδίας ως αφαίρεση των εγγυήσεων της Τουρκίας και απομάκρυνση των Τούρκων στρατιωτών από την Κύπρο και δεν ήθελε να μοιραστεί την ισότητα, τη διοίκηση και τον πλούτο με την τουρκική πλευρά, ισχυρίστηκε ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, στην ομιλία του πριν από την παρέλαση για την 47η επέτειο της τουρκικής εισβολής.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, πρόσθεσε ότι «ενώ η ελληνοκυπριακή πλευρά απέρριψε την πολιτική ισότητα, συνέχισε να απαιτεί επίμονα μια λύση που θα εξελιχθεί σε ένα ενιαίο κράτος υπό ελληνική κυριαρχία, με μηδενικά στρατεύματα και μηδενικές εγγυήσεις», υποστήριξε ο Τατάρ στην ομιλία του και πρόσθεσε ότι πριν τις «προεδρικές εκλογές του 2020», όταν ήταν «πρωθυπουργός» και πρόεδρος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, υποστήριζε με επιμονή τη συμπερίληψη της λύσης «δύο κρατών» στην ατζέντα και έτσι μοιράζεται σήμερα, όπως είπε, με μεγάλο ενθουσιασμό το νέο του «όραμα».

Ο ΓΓ των ΗΕ τον προσκάλεσε στη Γενεύη λέγοντας του ό,τι «αυτή τη φορά πρέπει να είναι διαφορετικά», είπε ο κ. Τατάρ υπενθυμίζοντας ότι στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη κατέθεσε για πρώτη φορά το μοντέλο λύσης που προβλέπει τη συνεργασία ανάμεσα σε δύο κράτη για επίτευξη συμφωνίας στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος.

«Αυτό πέρασε στην ιστορία ως ένα ιστορικό βήμα και ένα σημείο αναφοράς. Σε σχέση με αυτό, στέλνω τις ατέλειωτες μου ευχαριστίες στον κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας για τη δυνατή στήριξη που μας παρείχε στη σύνοδο στη Γενεύης και στις επαφές μας στο εξωτερικό».

Υποστήριξε επίσης ότι “οι ρατσιστικές και αναχρονιστικές αντιλήψεις της ελληνοκυπριακής πλευράς”, το αποτέλεσμα του Σχεδίου Ανάν και αυτά που εκτυλίχθηκαν στο Κραν Μοντανά το 2017, έχουν καταδείξει ξεκάθαρα ότι δεν είναι εφικτή η επίτευξη λύσης στη βάση ομοσπονδίας στην Κύπρο.

«Είναι αξιοσημείωτο ότι η ΕΕ, παρά το όχι των Ελληνοκυπρίων στο Σχέδιο Ανάν, προχώρησε στη μονομερή και άδικη ένταξη της ελληνοκυπριακής πλευράς στην ΕΕ και παραμένει παρατηρητής στην πολιτική απειλών και προκλήσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς η οποία εκμεταλλεύεται την πλήρη ένταξή της», είπε.

Εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια του απέναντι στην ΕΕ, η οποία όπως υποστήριξε, δεν έχει εκπληρώσει τις υποσχέσεις της για την «άρση των απάνθρωπων εμπάργκο και της απομόνωσης» απέναντι στην τουρκοκυπριακή πλευρά που είπε «ναι» στο Σχέδιο Ανάν, ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά δηλώνει ότι τάσσεται υπέρ μιας συμφωνίας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής μέσω διαπραγματεύσεων, αλλά για να μπορέσει αυτό να γίνει εφικτό αυτό, θα πρέπει, όπως είπε, να γίνει αποδεκτή η πραγματικότητα που υπάρχει εδώ και 60 χρόνια, δηλαδή η ύπαρξη δύο χωριστών κρατών.

Το βασικό του καθήκον ως «πρόεδρος», είπε, είναι να προστατεύσει το «κράτος», την κυριαρχία, τα δικαιώματα και συμφέροντα του «λαού» του, να παρεμποδίσει οποιαδήποτε διαδικασία που θα τον μετατρέψει σε μειονότητα των Ελληνοκυπρίων και να ενδυναμώσει ακόμη περισσότερο τις αδιασάλευτες σχέσεις τους με την Τουρκία.

Φυσικό αέριο

Αναφερόμενος στο θέμα των υδρογονανθράκων, ο Τ/κ ηγέτης εξέφρασε την αποφασιστικότητα τους μαζί με την «μητέρα πατρίδα» Τουρκία, να προστατεύσουν τα δικαιώματα τους ως συνιδιοκτήτες.

«Η Γαλάζια Πατρίδα, η οποία ισχυροποιεί τους δεσμούς μας με τη μητέρα παρτίδα Τουρκία, έχει πολύ σημαντική διάσταση στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων μας και στην προστασία των εθνικών μας συμφερόντων στην Ανατολική Μεσόγειο». Στη βάση της κυριαρχικής ισότητας, είπε, βρίσκεται ακόμη στο τραπέζι η πρόταση για συνεργασία «με τους γείτονες μας στο νότο για την από κοινού εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου από τους υδρογονάνθρακες που βρίσκονται στα πέριξ του νησιού».

Ευχαρίστησε τον Τούρκο Αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι που παρακολουθεί τις επενδύσεις και τα σχέδια αναβάθμισης του ψευδοκράτους, το οποίο έχει όλες τις κατάλληλες συνθήκες για να προχωρήσει στον τομέα του τουρισμού, της ανώτατης εκπαίδευσης, της επιστήμης, των υπηρεσιών ελαφριάς βιομηχανίας, και στον τομέα της γεωργίας και κτηνοτροφίας με το σχέδιο του νερού. Το νερό από την Ανατολία, πρόσθεσε, χρησιμοποιείται τόσο για σκοπούς ύδρευσης όσο και για γεωργικούς σκοπούς.

Καλώντας τις ξένες δυνάμεις και ορισμένους κύκλους στο εσωτερικό να είπε ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός» αντλεί τη μεγαλύτερη του δύναμη από την Τουρκική Δημοκρατία, ο Ερσίν Τατάρ υποστήριξε ότι κάποιοι προσπαθούν με μεγάλη επιμονή και χρησιμοποιώντας κάθε μέθοδο και τρόπο, να αποκόψουν τους δεσμούς τους από την Τουρκία.

«Το αξιοσημείωτο είναι ότι ένα μέρος αυτών των επιθέσεων και προκλήσεων οργανώνεται από βουλευτές του ΑΚΕΛ. Ο λαός μας θα πρέπει να είναι προσεκτικός και σε εγρήγορση. Και δεν πρέπει να ξεχνά ότι η συνέχιση της ύπαρξης του τουρκοκυπριακού λαού οφείλεται στη στήριξη της Τουρκίας», είπε.

Το παρελθόν

Αρχικά ο κ. Τατάρ έκανε ειδική μνεία στους ηγέτες της τ/κ κοινότητας Φαζίλ Κουτσούκ και Ραούφ Ντενκτάς, αλλά και στον Μπουλέντ Ετζεβίτ που ήταν την περίοδο της εισβολής Πρωθυπουργός της Τουρκίας και στον Ντεζμετίν Έρμπακαν που ήταν αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης την περίοδο που έγινε η τουρκική εισβολή.

«Η ζωή της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία ιδρύθηκε με τις συμφωνίες της Ζυρίχης και του Λονδίνου, με την ιδρυτική συνεργασία του τουρκικού και του ελληνικού λαού, διήρκεσε μόνο 3 χρόνια. Θεωρώντας την Κυπριακή Δημοκρατία ως ‘αφετηρία για την ένωση’, η ελληνοκυπριακή ηγεσία ετοίμαζε το Σχέδιο Ακρίτας, γνωστό ως σχέδιο εξόντωσης του τουρκοκυπριακού λαού, ενώ τα δικαιώματα που παραχωρήθηκαν στους Τούρκους στο Σύνταγμα καταπατήθηκαν. Ο Μακάριος δήλωσε ανοιχτά ότι ο στόχος της Ένωσης δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί προτού ολοκληρωθεί η εθνοκάθαρση του τουρκοκυπριακού λαού, (που αποτελεί την ) επέκταση του τουρκικού έθνους στην Κύπρο», ισχυρίστηκε

Το Σχέδιο Ακρίτας, είπε, που είχε ως στόχο να προσαρτήσει την Κύπρο στην Ελλάδα, άρχισε τις ένοπλες επιθέσεις εναντίον των Τουρκοκυπρίων στις 21 Δεκεμβρίου 1963.

Ο τ/κ «λαός», συνέχισε, αντιστάθηκε στις ελληνοκυπριακές -ελληνικές επιθέσεις για 11 χρόνια, θωρακίστηκε, εκδιώχθηκε από 103 χωριά, συμπιέστηκε στο 3% του νησιού, ζούσε σε σκηνές για χρόνια ως πρόσφυγας, αλλά παρά τον πόνο, δεν εγκατέλειψε ποτέ την ελπίδα για την Μητέρα Πατρίδα, δεν έχασε στιγμή από τα μάτια του τα βουνά του Ταύρου και δεν σταμάτησε να κοιτάζει προς την Ανατολία.

Αναφέρθηκε επίσης ο Τατάρ στην «σφαγή μπάνιου» που αφορούσε την οικογένεια Ιλχάν και είπε πως επηρεάστηκε πολύ ο ίδιος από αυτό το γεγονός που έγινε κατά τη διάρκεια των παιδικών του χρόνων αφού το σπίτι της οικογένειάς του ήταν κοντά στο σπίτι αυτής της οικογένειας.

Επανέλαβε ότι το ψήφισμα στις 4 Μαρτίου 1964 δημιούργησε μια ανισορροπία που αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο στη λύση αφού προβλέπει αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως τη μόνη νόμιμη κυβέρνηση της Κύπρου και πρόσθεσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία «μετατράπηκε σε ελληνικό κράτος». Πρόσθεσε ότι «το ελληνοκυπριακό-ελληνικό δίδυμο, ενθαρρυμένο από αυτήν την απόφαση, πραγματοποίησε το ένοπλο πραξικόπημα εναντίον της κυβέρνησης του Μακάριου στις 15 Ιουλίου 1974, με την υποστήριξη της στρατιωτικής χούντας στην Ελλάδα, προκειμένου να επιτύχει τον στόχο της ένωσης και προσπάθησε να προσαρτήσει το νησί στην Ελλάδα το συντομότερο δυνατό.

Υποστήριξε επίσης ότι ενώ η Αγγλία δεν ήθελε να παρέμβει κατά του πραξικοπήματος, «η Τουρκία ξεκίνησε την ειρηνευτική επιχείρηση χωρίς δισταγμό, χρησιμοποιώντας το δικαίωμά της που απορρέει από διεθνείς συμφωνίες». Είπε πως είναι αδύνατον να ξεχάσουν την χαρά που ένιωσαν το πρωί της 20ης Ιουλίου, όταν αντίκρισαν τα τουρκικά στρατεύματα και πλέον οι Τουρκοκύπριοι έχουν αρχίσει να βλέπουν το λαμπρό μέλλον, όχι το σκοτάδι.

Να σημειωθεί ότι από την εκδήλωση και την παρέλαση έλειπαν σήμερα οι ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης, Τουφάν Ερχιουρμάν του ΡΤΚ και Τζεμάλ Όζγιγιτ του ΚΚΔ, καθώς οι πρώην ηγέτες των Τ/κ, Μουσταφά Ακιντζί και Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!