8.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 7:00

Τατάρ: Να έρθουν οι Ε/Κ στο Βαρώσι κάτω από το ψευδοκράτος

Όλες οι προτάσεις για το Βαρώσι στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) απορρίφθηκαν από την ε/κ πλευρά, δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ, προσθέτοντας ότι στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα δεν υπάρχει πλέον νόημα να παραμένει άλλο κλειστό.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο παράνομος Μπαϊράκ αναδημοσιεύει τη συνέντευξη που έδωσε, μιλώντας στα αγγλικά στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT World, ο Τ/κ ηγέτης, ο οποίος επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι σκοπός τους στο Βαρώσι είναι να διασφαλίσουν επιστροφή των παλιών ιδιοκτητών στις περιουσίες τους και η κίνησή τους τυγχάνει στήριξης και από Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες. Σημείωσε ότι το άνοιγμα της περιφραγμένης πόλης θα ήταν η πιο ορθή και η πιο λογική απόφαση από την άποψη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υποστηρίζοντας ότι το Βαρώσι βρίσκεται εντός των «συνόρων» του ψευδοκράτους.

«Απευθύνουμε έκκληση να επιστρέψουν οι Ελληνοκύπριοι στις περιουσίες τους, να ανοίξουν και πάλι τις επιχειρήσεις τους αν το επιθυμούν, όμως όλα αυτά θα είναι εντός των συνόρων της τδβκ», πρόσθεσε αναφερόμενος στο ψευδοκράτος.

Απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις, ο κ. Τατάρ είπε ότι υπάρχουν πάρα πολλές διαφωνίες ανάμεσα στις πλευρές λέγοντας ότι η ε/κ πλευρά δεν αποδέχεται την πολιτική ισότητα των Τ/κ.

«Όπως ξέρετε η πολιτική ισότητα είναι μία από τα θεμέλια και τις προϋποθέσεις για μια μόνιμη και βιώσιμη λύση», ανέφερε ο κ. Τατάρ λέγοντας ότι η ε/κ πλευρά απέρριψε πολλές προτάσεις λύσης στο παρελθόν, όπως το Σχέδιο Ανάν.

Υπενθυμίζοντας ότι κατέρρευσε η διαδικασία των συνομιλιών που διεξήχθη για τελευταία φορά στο Κραν Μοντάνα το 2017 με την συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων, ο Ερσίν Τατάρ υποστήριξε ότι όλοι είχαν αποδεχθεί ότι αυτή η διαδικασία ήταν η τελευταία δοκιμή για την ομοσπονδιακή λύση και ότι δεν αξιοποιήθηκε μια σημαντική ευκαιρία. Είπε επίσης ότι μετά την διακοπή των συνομιλιών, τόσο ο τέως Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί όσο και ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσαν ότι είχε καταρρεύσει η διαδικασία για ομοσπονδία.

Επανέλαβε τη θέση του ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο χωριστοί λαοί και δύο χωριστά κράτη και είπε ότι στο εξής πρέπει να επικεντρωθούν οι προσπάθειες στην λύση δύο κρατών, η οποία θα στηρίζεται στη συνεργασία στην Κύπρο.

Τα «δύο κράτη» στο νησί θα μπορούσαν να συνεργαστούν σε θέματα όπως η υγεία, δήλωσε ο κ. Τατάρ αναφέροντας ότι τις προάλλες πρότεινε στην ελληνοκυπριακή πλευρά συνεργασία και θεραπεία 100 Ελληνοκυπρίων ασθενών με κορωνοϊό στο νοσοκομείο επειγόντων περιστατικών που κτίστηκε στην κατεχόμενη Λευκωσία. Υπάρχουν πολλοί τομείς, συνέχισε, στους οποίους θα μπορούσαν να συνεργαστούν με την ελληνοκυπριακή πλευρά και ισχυρίστηκε ότι το Κυπριακό πρέπει πλέον να εξελιχθεί με αυτά τα μοντέλα συνεργασίας και να «πάρει μια σταθερή μορφή».

«Αυτό που λέω είναι πολύ ξεκάθαρο. Αν είστε ειλικρινείς και πραγματιστές, δεν υπάρχει νόημα να χαθεί άλλος χρόνος. Το χάσιμο χρόνου σημαίνει ότι ξοδεύονται άσκοπα οι ελπίδες του κόσμου», είπε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε ότι αυτό που αντιλαμβάνονται και επιθυμούν οι Ελληνοκύπριοι ως ομοσπονδιακή λύση είναι ουσιαστικά ένα κεντρικό κράτος και όχι μια διζωνική και δικοινοτική ομοσπονδία.

Προειδοποιώντας ότι σε μια πιθανή ομοσπονδιακή λύση θα καταργηθεί όλο το σύστημα, οι «νόμοι» και οι προσπάθειες των Τουρκοκυπρίων κατά τα τελευταία 46 χρόνια, ο κ. Τατάρ είπε ότι οι Ελληνοκύπριοι θα χρησιμοποιήσουν την διεθνή τους αναγνώριση και το πλεονέκτημα από την ένταξη στην ΕΕ εναντίον των Τουρκοκυπρίων. Σε μια παρθενογένεση που θα υπάρξει με μια πιθανή ομοσπονδιακή λύση, χάρις στο νέο ιδρυτικό κράτος, οι Τουρκοκύπριοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να χάσουν όλα όσα απέκτησαν τόσα χρόνια, δήλωσε. «Αυτή η κατάσταση είναι απαράδεχτη για εμάς» είπε.

Ανέφερε επίσης ότι με την ενεργοποίηση των θεμελιωδών ελευθεριών που υπάρχουν στην ΕΕ σε μια ομοσπονδιακή λύση θα καταστεί αδύνατον να παραμείνουν όρθιοι οι Τουρκοκύπριοι ως χωριστή οντότητα και δεν θα μπορέσουν να προστατευθούν από τους Ελληνοκύπριους και τα άλλα έθνη της ΕΕ.

«Σε μια τέτοια περίπτωση, οι Ελληνοκύπριοι ή οι Έλληνες θα εγκαθίστανται στην βόρεια Κύπρο, θα κάνουν επενδύσεις ή θα μπορούν να αγοράζουν περιουσίες. Εμείς θα μείνουμε ανυπεράσπιστοι σε μια τέτοια κατάσταση και ο τουρκοκυπριακός λαός θα καταβροχθιστεί και θα χαθεί εκ μέρους των μεγάλων» είπε.

Ερωτηθείς για το Βαρώσι, ο κ. Τατάρ ισχυρίστηκε ότι όλα τα βήματα που θα γίνουν θα είναι εναρμονισμένα με το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ότι θα λύσουν το περιουσιακό μέσω της Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών. Επαναλαμβάνοντας τον τουρκικό ισχυρισμό ότι μέρος του Βαρωσιού ανήκει στο ΕΒΚΑΦ, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι και το ΕΒΚΑΦ θα αποταθεί στην εν λόγω Επιτροπή και θα γίνουν οι απαραίτητες έρευνες. Απευθύνοντας ξανά έκκληση στους ιδιοκτήτες των περιουσιών στο Βαρώσι να αποταθούν στην Επιτροπή, ο κ. Τατάρ υποστήριξε ότι καμία περιουσία δεν θα διανεμηθεί σε άλλους για πολιτική και οικονομική κέρδος.

«Δεν θα κινηθούμε σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο ή τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ. Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν παρατηρητήρια στην περιοχή. Δεν μας ενοχλεί καθόλου να συνεχίσουν να μένουν εδώ. Αν το επιθυμούν, μπορούν να αυξήσουν και τον αριθμό των παρατηρητών τους» ανέφερε.

Ο Ερσίν Τατάρ είπε επίσης ότι οι αποφάσεις της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας» πρέπει να γίνονται δεχτές από τον κόσμο.

Όταν ο δημοσιογράφος του υπενθύμισε την πρόσφατη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο κ. Τατάρ ανέφερε ότι προέβησαν σε ανταλλαγή απόψεων και επεσήμανε ότι έχουν διαφωνίες. Είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να διοικούν τον εαυτό τους κάτω από την στέγη του δικού τους κυρίαρχου κράτους  και έχουν το δικαίωμα να καθορίζουν μόνοι τους το μέλλον τους. Ανέφερε ότι δεν θα αποδεχθούν ποτέ να γίνουν μειονότητα κάτω από την ελληνοκυπριακή κοινότητα.

Ο κ. Τατάρ σημείωσε επίσης ότι είπε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι υπάρχουν αυτή την στιγμή δύο κράτη στο νησί και δεν υποχρεούνται να καταβάλουν προσπάθεια για ένα νέο μόρφωμα.

Αναφερόμενος στην πενταμερή διάσκεψη, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι θα είναι χρήσιμη, καθώς όλοι θα θέσουν στο τραπέζι τις απόψεις τους.

Ο κ. Τατάρ υπενθύμισε ότι σύντομα σκοπεύει να επισκεφθεί το Αζερμπαϊτζάν και πρόσθεσε ότι θα αυξήσει τις προσπάθειες αναγνώρισης της «τδβκ» διεθνώς. Σημείωσε ότι έχουν ήδη καλές σχέσεις με το Αζερμπαϊτζάν και πρόσθεσε ότι στόχος τους είναι να βελτιώσουν ακόμα πιο πολύ αυτές τις σχέσεις.

Αναφερόμενος στο θέμα των υδρογονανθράκων, ο κ. Τατάρ ισχυρίστηκε ότι μαζί με την Τουρκία θα συνεχίσουν με αποφασιστικότητα να προστατεύουν τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού «λαού» στην Ανατολική Μεσόγειο και εξέφρασε την πεποίθηση ότι σύντομα θα πάρουν αποτέλεσμα από τις προσπάθειές τους.

Πηγή: KΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!