Δεν υπάρχει προετοιμασία για μια τριμερή συνάντηση στην Νέα Υόρκη και ούτε αναμένει ότι θα έχει συνάντηση εκεί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ.
Στην συνέντευξή του χθες βράδυ στον παράνομο «Μπαϊράκ» και σε τρεις δημοσιογράφους ο κ. Ταταρ επανέλαβε τις θέσεις του στο Κυπριακό και το θέμα του φυσικού αερίου. Για την επίσκεψή του στην Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, το δεύτερο μισό του Σεπτεμβρίου, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι θα είναι μια επίσκεψη 3 – 4 ημερών. Δεν θεωρεί, είπε, ότι εν μέσω προεκλογικής περιόδου (ΣΣ: των Προεδρικών εκλογών στη Δημοκρατία) «ο Αναστασιάδης θα συναντηθεί με εμένα», ενώ για το ενδεχόμενο μιας τριμερούς συνάντησης μεταξύ του ιδίου, του Προέδρου Αναστασιάδη και του ΓΓ του ΟΗΕ απάντησε ότι δεν έχει τέτοια πληροφόρηση και πως «δεν έμεινε και πολύς καιρός, δεν άκουσα να γίνεται μια τέτοια προεργασία».
Σε ερώτηση για τις σχέσεις με το Αζερμπαϊτζάν, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι πριν 15 ημέρες στα κατεχόμενα ήρθε μια αποστολή υψηλόβαθμων γυναικών, ατόμων που είναι υπεύθυνα για έργα στο προεδρικό του Προέδρου της χώρας. ‘Όταν συνάντησε, πρόσθεσε, τον Αζέρο Πρόεδρο στην Τουρκία, στο πλαίσιο της έναρξης των Ισλαμικών Αγώνων Αλληλεγγύης, ο κ. Αλίεφ του είπε πως παρακολουθεί όλες τις επαφές που γίνονται μεταξύ των «δύο χωρών». ‘Εγω στέλνω’, του ανέφερε ο κ. Αλίεφ ανέφερε ο κ. Τατάρ, προσθέτοντας «Ινσιαλαχ μια μέρα θα γίνει απευθείας πτήση από το Αζερμπαϊτζάν. Εάν εξαρτιόταν από αυτό θα ξεκινούσαν αύριο το πρωί. Εάν δοθεί τέτοια εντολή (για απευθείας πτήσεις στο ψευδοκράτος), κάποιος θα βγει και θα πει ότι ΄θα έχουμε πρόβλημα στον εθνικό εναέριο χώρο μας’»».
Κληθείς να σχολιάσει την δήλωση του Rishi Sunak στην Βρετανία, πρώην Υπουργού Άμυνας και υποψήφιου για την προεδρία του κόμματος των Συντηρητικών ότι στην Κύπρο υπάρχει τουρκική εισβολή και ο ίδιος στηρίζει μια ομοσπονδιακή λύση, ο Ερσίν Τατάρ απάντησε: «Επειδή έκανε αυτή τη δήλωση θα χάσει. Δεν γνωρίζει τί έγινε στην Κύπρο. Εάν ήξερε δεν θα μιλούσε έτσι. Δεν γνωρίζει το Κυπριακό. Ούτε και οι σύμβουλοί του το γνωρίζουν. Είτε μας αναγνωρίζουν, είτε όχι, εμείς είμαστε ένα διαφορετικό κράτος. Η Τουρκία μας αναγνωρίζει, τέλος».
Ερωτηθείς εάν λόγω του πολέμου Ουκρανίας – Ρωσίας, αλλάζουν και οι ισορροπίες στην ανατολική Μεσόγειο, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι μετά τις συμφωνίες που η Τουρκία έχει κάνει με το ψευδοκράτος και την Λιβύη, «ο χάρτης τώρα έχει αλλάξει εντελώς». «Από την άλλη υπάρχει και η προσέγγιση της Τουρκίας με το Ισραήλ τώρα. Η τδβκ με τον έναν ή τον άλλο τρόπο είναι στο κέντρο αυτών των εξελίξεων», ανέφερε, εννοώντας το ψευδοκράτος.
Επαναλαμβάνοντας την θέση του για την κυριαρχική ισότητα, είπε ότι η πολιτική που ακολουθεί είναι αυτή που απαιτείται γιατί ο αγώνας που έχει φτάσει στο σήμερα, «είναι αγώνας κυριαρχίας. Η νέα μας πολιτική είναι στη βάση της κυριαρχικής ισότητας. Η ομοσπονδία πλέον δεν μπορεί να συζητηθεί, ούτε και να γίνει αποδεκτή. Εδώ και δύο χρόνια έχουμε πετύχει πάρα πολλά. Πριν απ’ όλα αλλάξαμε την πολιτική μας και με αυτήν θα πορευθούμε από δω και πέρα. Ο αγώνας μας είναι ιερός».
Για το θέμα των υδρογονανθράκων, ο κ. Τατάρ είπε ότι «οι αναζητήσεις (έρευνες) μας στη γαλάζια πατρίδα θα πρέπει να τύχουν εκμετάλλευσης με συνεργασία των δύο κρατών και κοινές επιτροπές μεταξύ των δύο λαών», αναφερόμενος στην Κυπριακή Δημοκρατία και το ψευδοκράτος.
Από το 2011, είπε, έχουν κάνει ως ψευδοκράτος διάφορες συμφωνίες με την Τουρκία. «Στο τεμάχιο 6 υπάρχει μια εργασία. Εκεί, στο ίδιο μέρος, έχει δικαίωμα και η Τουρκία και η ε/κ πλευρά, έχουμε κι εμείς δικαιώματα. Αν δεν σχεδιάσουμε όλες αυτές τις διαδικασίες, αν δεν προσπαθήσουμε να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας, θα χαθεί ολόκληρη η γαλάζια πατρίδα. Υπάρχει μεγάλος πλούτος στην περιοχή, η δουλειά θα συνεχιστεί σε αυτό το σημείο. Υπάρχει και μια προσέγγιση Τουρκίας-Ισραήλ, και είμαστε σε αυτή την εξίσωση, είμαστε ξεχωριστό κράτος είτε μας αναγνωρίζουν, είτε όχι».
Να σημειωθεί ότι ο Ερσίν Τατάρ προέβη χθες σε δηλώσεις και στο τ/κ «πρακτορείο ειδήσεων» με παρόμοιες θέσεις.