Τα όσα έζησε στο παρελθόν ο τ/κ «λαός» και τα σημερινά γεγονότα στην Ουκρανία καταδεικνύουν τους λόγους για τους οποίους οι Τουρκοκύπριοι δεν μπορούν ποτέ να εγκαταλείψουν τις εγγυήσεις της Τουρκίας και την παρουσία του τουρκικού στρατού στο νησί, ανέφερε ο Ερσίν Τατάρ.
Σύμφωνα με το ΓΤΠ, σε μήνυμα με την ευκαιρία της 9ης Μαρτίου, η οποία τιμάται ως «μέρα μνήμης και πεσόντων της αντίστασης» των Τουρκοκυπρίων στην Πάφο, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι η Πάφος ήταν ανάμεσα στις περιοχές που δέχτηκαν τις πιο βαριές επιθέσεις μετά την 21η Δεκεμβρίου 1963 και ο βασικός λόγος της έναρξης των επιθέσεων που διενεργήθηκαν ανάμεσα στις 7 και 9 Μαρτίου 1964 σε χωριά της Πάφου, ήταν το γεγονός ότι οι Ελληνοκύπριοι πήραν θάρρος από το ψήφισμα που ενέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στις 4 Μαρτίου 1964 με το οποίο αναγνωριζόταν η «ελληνοκυπριακή διοίκηση», κατά την έκφρασή του, ως η μοναδική νόμιμη κυβέρνηση του νησιού.
Σύμφωνα με τον κ. Τατάρ, ενώ όλος ο κόσμος παρέμεινε θεατής σε αυτές τις επιθέσεις, μόνο η εγγυήτρια δύναμη Τουρκία κινητοποιήθηκε και προειδοποίησε με διακοίνωση ότι θα επενέβαινε αν συνεχίζονταν οι επιθέσεις. Μετά από αυτή την αποφασιστική στάση της Τουρκίας σταματούν οι ελληνοκυπριακές επιθέσεις, πρόσθεσε.
«Ενώ σήμερα το ελληνοκυπριακό-ελληνικό δίδυμο και κάποιοι κύκλοι ισχυρίζονται ότι είναι αναχρονιστικό το σύστημα εγγυήσεων του 1960 και πιέζουν για ‘μηδέν στρατό, μηδέν εγγυήσεις’, οι δραστικές και ενεργές εγγυήσεις της Τουρκίας και η παρουσία του τουρκικού στρατού στην Κύπρο είναι κόκκινη γραμμή για εμάς και δεν μπορούμε ποτέ να την εγκαταλείψουμε. Θα αγκαλιάσουμε πιο σφικτά την μητέρα πατρίδα Τουρκία και θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας. Αυτό είναι το μεγαλύτερο χρέος μας προς τον λαό μας και τους πεσόντες μας» είπε.
Ενώ σήμερα ζούμε στη δική μας πατρίδα κυρίαρχοι και ελεύθεροι κάτω από την στέγη του δικού μας «κράτους», συνέχισε, στόχος μας είναι η επίτευξη μιας λύσης προς όφελος της Κύπρου και της περιοχής. Επανέλαβε ότι δεν είναι δυνατή μια συμφωνία σε ομοσπονδιακή βάση, παραπέμποντας στην πρότασή του για λύση στην βάση της ύπαρξης δύο κυρίαρχων ίσων χωριστών κρατών ως ο μόνος δρόμος για λύση προς όφελος της Κύπρου και της περιοχής.
Έκκλησή του, κατέληξε, προς την ελληνοκυπριακή πλευρά είναι να τερματίσει τους εξοπλισμούς και τις ενέργειες που προκαλούν ένταση και να προσεγγίσει θετικά τις προτάσεις μας για διάλογο. […]»