Ο τέως Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, άναψε την σπίθα για τα «δύο κράτη» υποστήριξε ο πρώην Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, επικαλούμενος δήλωση του κ. Ακιντζί ότι στο Κραν Μοντάνα θα ήταν η τελευταία δοκιμή από τη γενιά τους για λύση ομοσπονδίας στην Κύπρο.
Σύμφωνα με το ΓΤΠ, σε συνέντευξη στη “Γενί Ντουζέν”, ο κ. Ταλάτ είπε ότι μετά το Κραν Μοντάνα ο κ. Ακιντζί αποτραβήχτηκε στο «προεδρικό» και δεν ανέλαβε καμία πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση της επίλυσης του Κυπριακού μέχρι την τριμερή συνάντηση που έγινε στο Βερολίνο.
«Το σωστό θα ήταν, αντί να εισέλθει σε καβγά με την Τουρκία, να γυρίσει τον κόσμο με τη διπλωματική στήριξη της Τουρκίας μετά την απογοήτευση στο Κραν Μοντάνα, πείθοντας την Τουρκία», ανέφερε.
Πρόσθεσε πως ο κ Ακιντζί έπρεπε να είχε πει τότε ότι: «Ήρθαμε σε αυτό το σημείο, ο Αναστασιάδης παραδέχθηκε την τελευταία στιγμή ότι ‘ο λαός μου δεν δέχεται καν να δοθεί ιατρική περίθαλψη τους Τουρκοκύπριους’. Ε Αμερική, ε Αγγλία, τι να κάνουμε; Τι θέλετε;»
Σύμφωνα με τον κ. Ταλάτ, αντί να το κάνει αυτό, ο Μουσταφά Ακιντζί άρχισε τον καβγά με την Τουρκία.
Αναφερόμενος στην πολιτική των «δύο κυρίαρχων ίσων κρατών», ο κ. Ταλάτ υπενθύμισε τη δήλωση Ακιντζί περί «τελευταίας δοκιμής από τη γενιά μας» μετά την κατάρρευση των συνομιλιών στο Κραν Μοντάνα, και πρόσθεσε ότι, στο μεταξύ, ο Τύπος αναφερόταν σε «δύο κράτη που θα ενώνονταν εντός της ΕΕ».
«Ο Ακιντζί δεν το απέρριψε αυτό». Κι αφουδεν το έκανε, πρόσθεσε, ο (τότε) Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, άρχισε να δηλώνει ότι «δεν χρειάζονται σώνει και καλά συνομιλίες για ομοσπονδία».
«Δεν είπε δεν θα συζητήσουμε ομοσπονδία. Είπε πως δεν υπάρχει μόνο η ομοσπονδία. Είπε ότι πρέπει να έρθουν στην ατζέντα και άλλες επιλογές. Όταν στις εφημερίδες γράφτηκε ότι ο Ακιντζί έχει σκέψεις όπως η ενοποίηση δύο χωριστών κρατών εντός της ΕΕ, ο Ακιντζί δεν έφερε αντίρρηση σε αυτό. Έτσι, σαν να το είχε προτείνει ο ίδιος. Δεν ξέρω ποιος το πρότεινε. Το έγραψε μόνο ο Τύπος;», διερωτήθηκε ο Ταλάτ.
Υποστήριξέ δε ότι έπειτα από λογομαχία μεταξύ Ακιντζί και Τσαβούσογλου κατά την επίσκεψη του τελευταίου στα κατεχόμενα, σκλήραναν τη θέση τους και οι δύο πλευρές, άρχισε καβγάς με την Τουρκία, και η Τουρκία άρχισε να παρεμβαίνει στα πάντα στα κατεχόμενα.
Η Τουρκία, είπε ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, υποχρεούται να αλλάξει την πολιτική της για την Κύπρο, δεν μπορεί να πάει πουθενά με την πολιτική που ακολουθεί, αποκλείεται από τον κόσμο. «Σήμερα δεν απέμεινε τίποτα κοινό της Τουρκίας με τον κόσμο», πρόσθεσε.
Εκφράζοντας την άποψη ότι οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να εξηγήσουν το πρόβλημά τους στον κόσμο, ο κ. Ταλάτ υποστήριξε ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είναι “μεγαλύτερος πολέμιος της λύσης” από τον τέως Πρόεδρο Αναστασιάδη και αυτή η κατάσταση πρέπει να αποκαλυφθεί στον κόσμο.
Για να το κάνουν αυτό, πρόσθεσε, Τουρκία και τ/κ ηγεσία πρέπει να αλλάξουν την πολιτική τους. «Είναι απαραίτητο να αρχίσουν να ακολουθούν μια πολιτική υπέρ της λύσης και να εξηγηθεί αυτό στον κόσμο. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Η Τουρκία έχει πολύ μεγαλύτερα προβλήματα με τον κόσμο. Μπορεί να είναι λίγο πιο διστακτική σε αυτό το θέμα η Τουρκία. Πρέπει να μπορέσουμε να το εξηγήσουμε εμείς αυτό στην Τουρκία», επεσήμανε.
Αναφερόμενος στη θέση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αναφορικά με τα επεισόδια στην Πύλα, ο κ. Ταλάτ είπε ότι αυτό “το κατάφερε ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου”, ο οποίος το είχε καταφέρει και στο παρελθόν, όπως ανέφερε.
«Αυτή τη στιγμή θεωρούμαστε μια κοινότητα η οποία θέτει επί τάπητος ανέφικτες απαιτήσεις με την πολιτική των δύο κρατών και της αξίζει η απομόνωση», ανέφερε, και πρόσθεσε ότι η παρούσα «κυβέρνηση» και ο Ερσίν Τατάρ δεν μπορούν να προσπαθήσουν για άρση της λεγόμενης απομόνωσης.
Σημειώνοντας ότι όλος ο κόσμος γνωρίζει πως δεν θα καταστεί δυνατή η επίτευξη λύσης στην Κύπρο χωρίς να πει ναι η Τουρκία, ο κ. Ταλάτ επεσήμανε ότι η Τουρκία είναι εγγυήτρια δύναμη και είναι απαραίτητη η υπογραφή της.
Πηγή: ΚΥΠΕ