17.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 12:22

Συνταγματική εκτροπή χρεώνει στον Γενικό Ελεγκτή ο Γενικός Εισαγγελέας

Συνταγματική εκτροπή χρεώνει στον Γενικό Ελεγκτή ο Γενικός Εισαγγελέας, ο οποίος εμφανίστηκε σφόδρα ενοχλημένος με τις απανωτές δημόσιες τοποθετήσεις και εναντίον της Νομικής Υπηρεσίας, με την Ελεγκτική να προσπαθεί να χαμηλώσει τους τόνους, σε μια ακόμη θεσμική κρίση που ταλανίζει τον τόπο το τελευταίο διάστημα.

Κατά τον Γιώργο Σαββίδη, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης επιδιώκει να μειώνει, να εκφοβίζει και να αποδομεί όχι μόνο τον ίδιο, αλλά τους πάντες. Ο Γενικός Εισαγγελέας εξήγησε λεπτομερώς γιατί επιμένει στη γνωμοδότησή του για την έρευνα σχετικά με τις πολιτογραφήσεις, ενώ η συνέχεια στην πρωτοφανή σύγκρουση θεσμών δόθηκε με γραπτή απάντηση του Γενικού Ελεγκτή.

Μιλώντας έξω από τα δόντια, αλλά πάντα μέσα από γραπτό κείμενο, ο κ. Σαββίδης κατηγόρησε ευθέως τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη για προσπάθεια εκφοβισμού, υπόσκαψης και αποδόμησης τόσο του ιδίου όσο και της ερευνητικής επιτροπής που διόρισε για τις πολιτογραφήσεις.

Αφορμή για το ξέσπασμα του Γενικού Εισαγγελέα, έδωσε η ενέργεια του Γενικού Ελεγκτή αφενός να δηλώσει προκαταβολικά πως δεν είναι υποχρεωμένος να συμμορφωθεί με την νομική του συμβουλή, και αφετέρου να συνεχίσει, κατά τον Γιώργο Σαββίδη, να καλεί σε απειθαρχία και την διοίκηση στην προκειμένη περίπτωση τον Υπουργό Εσωτερικών, κάτι που όπως υπέδειξε αποτελεί απαράδεκτη εκτροπή.

Αφού υπέδειξε, με νόημα πως διαφορετική ήταν η συμπεριφορά του κου Μιχαηλίδη, έναντι του προκατόχου του, ο Γενικός Εισαγγελέας, ανέφερε μεν, ότι θα επιδιώξει να συναντηθεί μαζί του, σχολίασε και τα περί αντικειμενικότητας και σύγκρουσης συμφερόντων, καθώς η επιτροπή που διόρισε θα ελέγξει και την περίοδο που υπήρξε μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου.

Εξηγώντας τέλος γιατί η γιατί η Ερευνητική Επιτροπή είναι το μόνο κατάλληλο όργανο για την διεξαγωγή της συγκεκριμένης έρευνας, ο κ. Σαββίδης επέμεινε πως είναι το πλησιέστερο σε δικαστική διαδικασία όπως ζήτησε η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ σε αντίθεση με την Ελεγκτική Υπηρεσία έχει εντολή να εξετάσει όλους τους φακέλους, μπορεί να κλητεύσεις μάρτυρες και να επιβάλει την παρουσίαση ενώπιον της ατόμων και εγγράφων από τον δημόσιο αλλά και τον ιδιωτικό τομέα, έχει απεριόριστο εύρος εξέτασης θεμάτων και μπορεί να εξετάσει τυχόν παραβιάσεις και από ιδιώτες.

Χαμηλώνει τους τόνους

Άμεση ήταν απάντηση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Αν και με σαφή διάθεση να ρίξει τους τόνους της αντιπαράθεσης, η οποία όπως όλα δείχνουν θα οδηγηθεί μοιραία στο Ανώτατο Δικαστήριο, η Υπηρεσία επέμεινε στην βασική της θέση, ότι η γνωμάτευση του Γ. Εισαγγελέα πλήττει δύο εκ των θεμελιωδών πυλώνων ανεξαρτησίας των Ανωτάτων Ελεγκτικών Ιδρυμάτων. Τη ελευθερία να αποφασίζει το περιεχόμενο και τον χρόνο ετοιμασίας, έκδοσης και δημοσιοποίησης των εκθέσεων ελέγχου και την χωρίς περιορισμούς πρόσβαση στην πληροφόρηση.

«Η μόνη μας διαφωνία με τον Γενικό Εισαγγελέα είναι στη θέση του πως, αφ’ ης στιγμής διοριστεί μία Ερευνητική Επιτροπή, τότε η εκτελεστική εξουσία οφείλει να μην παραδίδει στην Υπηρεσία μας στοιχεία για τη διεξαγωγή ελέγχου, ή/και ότι, καθ’ ων χρόνο διεξάγεται έρευνα από μία Ερευνητική Επιτροπή, αναστέλλεται η εκ του Συντάγματος εξουσία του Γενικού Ελεγκτή να διεξαγάγει τους δικούς του ελέγχους», αναφέρει σε ανακοίνωση της η Ελεγκτική Υπηρεσία.

Η Ελεγκτική Υπηρεσία, αν και σέβεται τη θέση αυτή του Γενικού Εισαγγελέα, δεν συμφωνεί με αυτήν, αφού θέτει το έργο και τις εξουσίες της Ερευνητικής Επιτροπής (που πηγάζουν από νόμο) υπεράνω του έργου και των εξουσιών της Ελεγκτικής Υπηρεσίας (που πηγάζουν από το Σύνταγμα).

Το έργο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και της Ερευνητικής Επιτροπής μπορεί να είναι συμπληρωματικά και να γίνονται χωρίς κανένα πρόβλημα παράλληλα και ταυτόχρονα, σημειώνει στην ανακοίνωση της η Ελεγκτική Υπηρεσία, αφήνοντας και αυτή ανοιχτό το ενδεχόμενο μίας κατ’ ιδίαν συνάντησης μεταξύ των δύο ανεξάρτητων κρατικών αξιωματούχων, κάτι που όπως επισημαίνεται εισηγήθηκε γραπτώς από τις 5 Οκτωβρίου ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης.

Τα σημεία που έθιξε ο Γενικός Ελεγκτής στην ανακοίνωση του

1.Είναι το πλησιέστερο σε δικαστική διαδικασία όπως ζήτησε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

2. Έχει εντολή να εξετάσει όλους τους φακέλους πολιτογραφήσεων και όχι επιλεκτικής αξιολόγησης μερικών δεκάδων φακέλων που επιθυμεί να εξετάσει η Ελεγκτική Υπηρεσία.

3.Μπορεί να κλητεύσει μάρτυρες, να επιβάλει παρουσίαση ενώπιον της ατόμων και εγγράφων από οπουδήποτε, δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα.

4. Έχει απεριόριστο εύρος εξέτασης θεμάτων.

5.Μπορεί να ελέγξει / εξετάσει και τυχόν παραβιάσεις από ιδιώτες.

Αντιδράσεις και συστρατεύσεις κομμάτων

Δεν έπεισε ο Γενικός Εισαγγελέας, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ. Τα δυο κόμματα της αντιπολίτευσης με ανακοινώσεις τους μετά την συνέντευξη τύπου που παρέθεσε ο Γιώργος Σαββίδης, εξακολουθούν να μιλούν για πρωτοφανή και θεσμικά αδόκιμη επίθεση κατά του Γενικού Ελεγκτή και να κατηγορούν την Κυβέρνηση για προσπάθεια συγκάλυψης σκανδάλων.

Το ΑΚΕΛ επισημαίνει ότι « ο Γενικός Εισαγγελέας πρέπει να είναι διπλά προσεκτικός όταν προβαίνει σε τοποθετήσεις δεδομένου ότι είναι και ο ίδιος ελεγχόμενος στην υπόθεση των χρυσών διαβατηρίων, αφού ήταν μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου της κυβέρνησης Αναστασιάδη που ενέκρινε τις πολιτογραφήσεις.»

Από την πλευρά του το ΔΗΚΟ πως «ο κύριος Σαββίδης έλαβε μέρος στις αποφάσεις που ουσιαστικά οδήγησαν την Κύπρο στο «σκαμνί» του κατηγορουμένου. Το ζήτημα είναι πολιτικό και η έκταση της προσπάθειας συσκότισης, δείχνει ότι τα όσα αποκαλύφθηκαν είναι μόνο η «κορυφή του παγόβουνου».

Κατά την συνέντευξη Τύπου, ο Γενικός Εισαγγελέας είχε αναφερθεί στο διορισμό της ερευνητικής επιτροπής και στις οδηγίες που έδωσε, απαντώντας εκ των προτέρων στην κριτική που του ασκούν τα κόμματα.

Συγκεκριμένα ο κ. Σαββίδης σημείωσε πως «προκειμένου να μην εξαιρέσω τους 13 μήνες που ήμουν εγώ στο Υπουργικό Συμβούλιο, επέλεξα να διορίσω την ερευνητική επιτροπή να ελέγξει όλη την περίοδο. Και έκανα σαφές στην επιτροπή ότι περιμένω να κάνουν την δουλειά τους.»

Και το Κίνημα Οικολόγων με ανακοίνωση στηρίζει το δικαίωμα, βάσει καθηκόντων και εξουσίας, του Γενικού Ελεγκτή, να διεξάγει έλεγχο στις κυβερνητικές διαδικασίες.

Στο πλευρό του Γενικού Εισαγγελέα, μόνο ο Δημοκρατικός Συναγερμός.

Συγκεκριμένα ο ΔΗΣΥ σημειώνει πως « συμφωνούμε απόλυτα με τη θέση ότι απαιτείται μεθοδικός χειρισμός και ευρύτερος σχεδιασμός και όχι κινήσεις εντυπωσιασμού. Ως Δημοκρατικός Συναγερμός στηρίζουμε τον Γενικό Εισαγγελέα στο έργο του και καλούμε όλους να πράξουν το ίδιο.»

O Γενικός Εισαγγελέας δεν τοποθετήθηκε στο νέο κύκλο κριτικής που του άσκησαν ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ.

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!