Σειρά από προτάσεις παρουσίασε σε συγκέντρωση υποστηρικτών του στη Λευκωσία ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Αβέρωφ Νεοφύτου, κάνοντας λόγο και για αναθεώρηση του Συντάγματος. Μεταξύ άλλων, προτείνει την εκλογή βοηθού Προέδρου από το ίδιο ψηφοδέλτιο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ αναφέρθηκε και στη λειτουργία του Ανώτατου Δικαστηρίου και του θεσμού του Ανώτατου Επιτρόπου Διαφάνειας και Λογοδοσίας.
Κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ο κ. Νεοφύτου ανέπτυξε πτυχές της πολιτικής του πρότασης, στο πλαίσιο της οποίας εντάσσεται και η προτεινόμενα αναθεώρηση του συντάγματος, με σκοπό αυτό «να ανταποκρίνεται στη νέα εποχή», χωρίς όμως να διαγράφει «το δικοινοτικό του χαρακτήρα και τα δικαιώματα της τουρκοκυπριακής κοινότητας». Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι με την αναθεώρηση αυτή θα εκλέγεται βοηθός Προέδρου στο ίδιο ψηφοδέλτιο με τον Πρόεδρο και θα έχει την ευθύνη της εποπτείας της εσωτερικής διακυβέρνησης.
Πρότεινε, ακόμα, ότι οποιοσδήποτε θεσμικός, ανεξάρτητος αξιωματούχος, αλλά και οι δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου, πριν τον επίσημο διορισμό θα λαμβάνουν τη σύμφωνη γνώμη είτε της βουλής είτε ειδικού θεσμοθετημένου σώματος. Εξάλλου, όπως είπε, η συνταγματική αλλαγή που θα εισάγει τον θεσμό του Ανώτατου Επιτρόπου Διαφάνειας και Λογοδοσίας, με ευθύνη να ενισχύει τους θεσμούς που σχετίζονται με διαφάνεια και λογοδοσία.
Αναφερόμενος στους χειρισμούς στο εθνικό πρόβλημα, πρότεινε όπως τα θέματα της ενέργειας και ασφάλειας, που είναι τα ζητούμενα της Ευρώπης σήμερα, όπως είπε, να αξιοποιηθούν στην υπόθεση του Κυπριακού. «ΝΑΤΟ και φυσικό αέριο τα δυνατά χαρτιά μας να σπάσουμε το αδιέξοδο», είπε χαρακτηριστικά. Όσο για το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης, επεσήμανε ως λύση την αυστηρή επιτήρηση της πράσινης γραμμής και τις διμερείς συμφωνίες με στόχο την επιστροφή των παράτυπων μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους.
Στη συνέχεια, επισημαίνοντας τις δυσχερείς συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην οικονομία και στην πολιτική, μετά την πανδημία, τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να προφυλάξει την Κύπρο από την καταιγίδα που ξεσπά».
Παρουσιάζοντας σειρά προτάσεων στην κατεύθυνση αυτή, έκανε λόγο για «γενναία φορολογική μεταρρύθμιση με λιγότερους φόρους και περισσότερη ανάπτυξη, καταβολή εφάπαξ ποσού για κάθε παιδί από την ημέρα έκδοσης του πιστοποιητικού γεννήσεως, ενίσχυση της επιδότησης των διδάκτρων και της σίτισης σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, δημιουργία βρεφονηπιακών σταθμών από την τοπική αυτοδιοίκηση και τις μεγάλες επιχειρήσεις με διευρυμένο ωράριο εντός ή πολύ κοντά στους χώρους εργασίας, επέκταση του θεσμού του ολοήμερου σχολείου, παραγωγή κοινωνικής στέγης και στέγης με προσιτό ενοίκιο για τους νέους, νέους συνοικισμούς για τους πρόσφυγες μας σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα με τη μέθοδο της αντιπαροχής», καθώς και επιβεβλημένη ψηφιοποίηση όλων των επαφών του πολίτη με το κράτος σε λιγότερο από δύο χρόνια.
«Η εμπειρία μας, η ικανότητά μας να λύνουμε προβλήματα, η αποτελεσματικότητά μας σε πραγματικές συνθήκες, η αξιοπιστία μας, η αξιοπιστία των ανθρώπων και των κομμάτων που μας υποστηρίζουν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νεοφύτου και πρόσθεσε ότι «οι αλλαγές δεν θα έρθουν από τις παλιές πρακτικές και νοοτροπίες, όποιο προσωπείο κι αν φορέσουν».
Τέλος, εξέφρασε ετοιμότητα για δημόσια παρουσίαση θέσεων τον Οκτώβριο, με την «προϋπόθεση όλοι οι συνυποψήφιοί μου να είναι παρόντες, να μην αποφεύγουν τον διάλογο και την αντιπαράθεση θέσεων, να μη φυγομαχούν», όπως είπε.