25.9 C
Nicosia
Κυριακή 8 Σεπτέμβριος 2024 | 2:59

Συνέδριο ΔΗΣΥ: Συγκινημένος ο Αβέρωφ, απαντήσεις Αναστασιάδη, ενωτική η Αννίτα

Σε εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί του Σαββάτου, το 17ο Συνέδριο του ΔΗΣΥ. Η κύρηξη της έναρξης των εργασιών έγινε από τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού, Χάρη Γεωργιάδη.

Συγκινημένος εμφανίστηκε ο Αβέρωφ Νεοφύτου στην αρχή της ομιλίας του στο Συνέδριο του ΔΗΣΥ. Αναφερόμενος στον πατέρα του, επεσήμανε τις συμβουλές που του έδωσε, μηνύματα τα οποία όπως είπε χαράχθηκαν βαθιά μέσα του.

Από εμένα μόνο καθαρές κουβέντες θα συνεχίσετε να ακούτε, τόνισε ο Αβέρωφ Νεοφύτου. Εδώ είμαστε για την ενότητα, είπε. «Αυτοί που μας πρόδωσαν ορκίζονταν στην ενότητα».

Αβέρωφ: Έκανα λάθη και πλήρωσα γ’ αυτά

Κάναμε λάθη και εγώ προσωπικά και η παράταξη είπε ο κ. Νεοφύτου, δηλώνοντας ωστόσο περήφανος για όσα κατάφερε ο ΔΗΣΥ. «Φορτώθηκα και φορτωθήκαμε πολλά ως παράταξη και σφάλματα τα οποία δεν ήταν δικά μας. Καταφέραμε να κρατήσουμε την παράταξη όρθια σε δύσκολους καιρούς».«Στηρίξαμε την Κυβέρνηση, αλλάξαμε την Κύπρο προς το καλύτερο».

«Δεν συρθήκαμε σε δημοφιλίες και πειράματα τα οποία άρχισαν από πολύ νωρίς να γίνονται ορατά», είπε, αφήνοντας αιχμές στον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη.

Την ίδια ώρα, μίλησε για δεύτερη προσπάθεια σε 20 χρόνια να διασπαστεί ο Συναγερμός από στέλεχος.

Εύχομαι η αποχώρηση μου από την Προεδρία να γίνει για μεγαλύτερη ενότητα και η νέα Πρόεδρος να πετύχει εκεί που δεν πέτυχα, επεσήμανε ο Αβέρωφ Νεοφύτου.  «Αννίτα θα είμαι δίπλα σου». «Νιώθω από καρδιάς να σας ζητήσω συγγνώμη αν σας πίκρανα. Δεν ήταν πρόθεση μου», σημείωσε ο κ. Νεοφύτου.

Μεταξύ άλλων ανέφερε πως, δεν θα προδώσει ποτέ τον Δημοκρατικό Συναγερμό. «Πάντα μάχιμος για την παράταξη μας. Δεν είναι η αλήθεια πιο χρυσή σαν την αλήθεια της σιωπής», κατέληξε.

Στο βήμα ο Νίκος Αναστασιάδης:

“Φίλε Αβέρωφ έπραξες το καθήκον σου με περηφάνια και εντιμότητα. Έφερες ένα αποτέλεσμα κάτω από τις δοσμένες συνθήκες.

Θα ήθελα να απαντήσω όχι για να έρθω σε αντιπαράθεσε με τον οποιοδήποτε. Γράφονται και λέγονται πολλά. Πρέπει να υπάρχει για όσους επικαλούνται την Κληριδική Σχολή σκέψης και η εμβάθυνση τι είναι αυτή, τι μας δίδαξε ο ιδρυτής.

Αυτοκριτική και αυτογνωσία αποτελούν αρετή.”

Απαντώντας για τη στάση που κράτησε στις Προεδρικές εκλογές, ξεκαθάρισε πως η μόνη υποψηφιότητα που υποστήριζε είναι ο Αβέρωφ Νοεφύτου. Κάλεσα τον κ. Χριστοδουλίδη να υποβάλει την παραίτηση του, τόνισε ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Σε όλες μου τις παρεμβάσεις στα Μέσα Ενημέρωσης ήμουν ξεκάθαρος». Ξέρετε πως έχω την αποφασιστικότητα. Αν ήμουν αντίθετος με την υποψηφιότητας Αβέρωφ Νεοφύτου, θα επέτρεπα σε υπουργό να εμπλακεί ή θα χρησιμοποιούσε τη δικαιολογία πως ο θεσμικός μας ρόλος είναι να μείνουμε μακριά της προεκλογικής.

Αυτό που θέλω είναι σεβασμό στον τέως Πρόεδρο του ΔΗΣΥ και στήριξη στη νέα Πρόεδρο. Δεν μας χωρίζει τίποτα με τον Αβέρωφ, αντίθετα μας ενώνουν αγώνες 30 χρόνων.

“Από σήμερα κλάδος ελαίας προς όλους να σταματήσουν οι αλληλοκατηγορίες”.

 

Ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Αβέρωφ Νεοφύτου θα απευθυνθούν για πρώτη φορά μετά τις προεδρικές εκλογές στο συναγερμικό ακροατήριο. Οι δυο τους, αποτελούν και το σημείο αναφοράς του σημερινού συνεδρίου του Δημοκρατικού Συναγερμού, καθώς η γραμμή που θα επιλέξουν να ακολουθήσουν, όσον αφορά το περιεχόμενο της ομιλίας τους, θα καθορίσει ενδεχομένως και τους τόνους στους οποίους θα κινηθεί το συνέδριο. Οι δυο τους είναι γνωστό ότι πλέον δεν διατηρούν και τις καλύτερες σχέσεις μετά τα όσα μεσολάβησαν μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακής των προεδρικών εκλογών. 

 

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υπάρχει πρόθεση για να ανέβουν οι τόνοι καθώς ο στόχος είναι το κόμμα να σταματήσει να διολισθαίνει στον κατήφορο της εσωστρέφειας. Το χρονικό διάστημα που ακολουθήσε από τις προεδρικές εκλογές μέχρι και σήμερα, αλλά και το γεγονός ότι το κόμμα έχει από τις 12 Μαρτίου νέα ηγεσία, συνέτεινε στο να εκτονωθεί το κλίμα. Από την άλλη βέβαια, σίγουρα στο πλαίσιο της αποτίμησης του εκλογικού αποτελέσματος, δεν μπορεί να αποφευχθεί η κριτική. Έχει όμως ιδιαίτερη σημασία, ο τρόπος και το λεκτικό που θα χρησιμοποιηθεί.

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

LIVE: Η ομιλία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην 88η ΔΕΘ, στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης».   Ακολουθούν σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού: Βρίσκομαι στη Θεσσαλονίκη για 6η...

Ερντογάν: «Ισλαμική συμμαχία» ως αντίβαρο στο Ισραήλ

Τη δημιουργία μιας συμμαχίας ζήτησε από τις μουσουλμανικές χώρες ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για να αντιμετωπίσουν «την αυξανόμενη απειλή του επεκτατισμού» του...

35 μικρές επιχειρήσεις στην πρωτοβουλία της Πρώτης Κυρίας “Πάμε Τρίοδος”

Με την παρουσία συνολικά 35 μικρών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή, πραγματοποιείται σήμερα στους κήπους της προεδρικής κατοικίας στο Τρόοδος, από τις έντεκα...

Ο Πορτογάλος Pizzi στον ΑΠΟΕΛ

O ΑΠΟΕΛ ανακοίνωσε το νέο μεταγραφικό του απόκτημα, τον Pizzi. Η ανακοίνωση της ομάδας Η εταιρεία ΑΠΟΕΛ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ (ΔΗΜΟΣΙΑ) ΛΤΔ ανακοινώνει την έναρξη της συνεργασίας...

Γιλμάζ: Η Τουρκία θα συνεχίζει να υποστηρίζει την ανάπτυξη ψευδοκράτους

Η Τουρκία θα συνεχίζει να υποστηρίζει την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της «τδβκ» - όπως χαρακτήρισε το ψευδοκράτος - ανέφερε ο Τούρκος αντιπρόεδρος Τζεβντέτ...

Κανονικά η συνεδρία του Συνοδικού Δικαστήριο τη Δευτέρα

Κανονικά θα διεξαχθεί η συνεδρία του Συνοδικού Δικαστήριο τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου και δεν υπάρχει πρόθεση αναβολής, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Χριστάκης Ευσταθίου, εκπρόσωπος της...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!