9.8 C
Nicosia
Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2025 | 0:50

Συνάντηση ΠτΔ – Βασιλιά Μπαχρέιν και υπογραφή Συμφωνίας και Μνημονίου

Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και οι εξελίξεις στο Κυπριακό, ζητήματα που άπτονται του εμπορίου, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της γεωργίας, της αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής και οι σχέσεις ΕΕ-Μπαχρέιν, συζητήθηκαν στην συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον Βασιλιά της χώρας, Hamad bin Isa Khalifa, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στο Μπαχρέιν.

Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι υπεγράφησαν Συμφωνία και Μνημόνιο Συνεργασίας ανάμεσα σε Κύπρο και Μπαχρέιν.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη μία μετά το μεσημέρι στο Παλάτι Gudhaibiya, Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Βασιλιάς του Μπαχρέιν παρακάθισαν σε συνομιλίες επικεφαλής των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Ανάμεσα στα θέματα που απασχόλησαν τις διευρυμένες συνομιλίες, όπως αναφέρεται, ήταν η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και οι εξελίξεις στο Κυπριακό, οι διμερείς σχέσεις κυρίως σε ζητήματα που άπτονται του εμπορίου, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της γεωργίας, της αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής, του τουρισμού και της αεροπορικής σύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών και οι σχέσεις ΕΕ-Μπαχρέιν.

Συζητήθηκε, επίσης, η πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας για την Κλιματική Αλλαγή που επηρεάζει ιδιαίτερα και τις χώρες της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και ζητήματα που αφορούν την αμοιβαία στήριξη των δύο χωρών σε διεθνή φόρα.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απηύθυνε πρόσκληση στον Βασιλιά του Μπαχρέιν να επισκεφθεί την Κύπρο.

Συμφωνία και Μνημόνιο Συνεργασίας

Μετά τις συνομιλίες, αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση, υπεγράφησαν Συμφωνία και Μνημόνιο Συνεργασίας ανάμεσα σε Κύπρο και Μπαχρέιν.

Όπως αναφέρεται, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Υπουργός Εξωτερικών του Μπαχρέιν Δρ Abdullatif bin Rashid Alzayani υπέγραψαν Συμφωνία μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης του Βασιλείου του Μπαχρέιν για την κατάργηση θεωρήσεων επί διπλωματικών, ειδικών και υπηρεσιακών διαβατηρίων.

«Η Συμφωνία αποσκοπεί στην ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων Κύπρου – Μπαχρέιν και μέσω αυτής επιδιώκεται η διευκόλυνση των μετακινήσεων των υπηκόων τους που κατέχουν διπλωματικά, ειδικά ή υπηρεσιακά διαβατήρια», σημειώνεται.

Προνοεί ότι οι υπήκοοι οποιουδήποτε εκ των Συμβαλλομένων Μερών, οι οποίοι κατέχουν έγκυρα διπλωματικά, ειδικά ή υπηρεσιακά διαβατήρια απαλλάσσονται από τις απαιτήσεις θεώρησης εισόδου, εξόδου, διέλευσης και παραμονής στην επικράτεια του άλλου Συμβαλλόμενου Μέρους για μέγιστο χρονικό διάστημα 90 ημερών κατά τη διάρκεια των 180 επόμενων ημερών από την ημερομηνία της πρώτης εισόδου τους, νοουμένου ότι δεν θα αναλάβουν εργασιακά καθήκοντα, είτε αυτοαπασχόλησης είτε ιδιωτικής δραστηριότητας εντός της επικράτειας του άλλου Συμβαλλόμενου Μέρους.

Προνοεί επίσης, ότι οι υπήκοοι οποιουδήποτε εκ των Συμβαλλομένων Μερών, οι οποίοι κατέχουν εθνικά διπλωματικά ή ειδικά / υπηρεσιακά διαβατήρια και είναι μέλη διπλωματικής ή προξενικής αποστολής, δύνανται να εισέλθουν χωρίς θεώρηση στην επικράτεια του άλλου κράτους και να παραμείνουν σε αυτή για τη διάρκεια της θητείας τους.

Το Μνημόνιο Συναντίληψης για Οικονομική και Τεχνική Συνεργασία υπεγράφη από την Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Νατάσα Πειλίδου και εκ μέρους του Μπαχρέιν από τον Υπουργό Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας Shaikh Salman Bin Khalifa Al-Khalifa.

Σκοπό έχει, όπως αναφέρεται, την ενίσχυση των φιλικών σχέσεων και την ανάπτυξη οικονομικής και τεχνικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στη βάση της ισότητας και του αμοιβαίου οφέλους, στους τομείς της βιομηχανίας, της οικοδομικής βιομηχανίας, της γεωργίας, των μεταφορών, των τηλεπικοινωνιών, των δραστηριοτήτων στον τομέα των υδρογονανθράκων, της εκπαίδευσης, της επιστημονικής έρευνας, της τεχνολογίας, του τουρισμού, των επενδύσεων, των οικονομικών υπηρεσιών και της παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών.

Προς τον σκοπό αυτό προνοεί επίσης, ανάμεσα σε άλλα, την ενθάρρυνση εξειδικευμένων οργανισμών, εταιρειών και φυσικών προσώπων να διερευνήσουν τις πιθανότητες συνεργασίας για την υλοποίηση και χρηματοδότηση έργων, καθώς και την ενθάρρυνση οικονομικής συνεργασίας για προώθηση κοινών έργων στα δύο κράτη.

Προνοεί ακόμη την παροχή κάθε δυνατής υποστήριξης στις επιχειρηματικές κοινότητες, καθώς και την ανταλλαγή εμπειρογνωμόνων, επιστημόνων, τεχνικών, φοιτητών και εκπαιδευόμενων σε σχετικούς τομείς.

Μετά την υπογραφή της Συμφωνίας και του Μνημονίου Συναντίληψης, ο Βασιλιάς του Μπαχρέιν παρέθεσε επίσημο γεύμα προς τιμή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σημειώνεται ότι από κυπριακής πλευράς στις συνομιλίες παρακάθισαν οι Υπουργοί Εξωτερικών, Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, ο Υφυπουργός Τουρισμού, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και υπηρεσιακοί παράγοντες.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!