10.8 C
Nicosia
Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2025 | 7:31

Συζήτηση για επίδομα τέκνου ζητά ο ΔΗΣΥ, πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για επίδομα μονογονιού

Ο ΔΗΣΥ ζήτησε όπως αυταπάγγελτα εγγραφεί θέμα προς συζήτηση για την διερεύνηση της δυνατότητας αύξησης του επιδόματος τέκνου, ιδίως για τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, δήλωσε η Βουλευτής του κόμματος, Φωτεινή Τσιρίδου.

Σε δηλώσεις στη Βουλή η κ. Τσιρίδου πρόσθεσε ότι στις συνθήκες υψηλού πληθωρισμού και ακρίβειας, η αύξηση 5% που ανακοινώθηκε δεν είναι ικανοποιητική για τις πολυμελείς οικογένειες. Ο ΔΗΣΥ, συνέχισε, έθεσε το θέμα και κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού και ζητεί από την κυβέρνηση να μελετήσει ενδελεχώς, η αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας και η στήριξη του θεσμού της οικογένειας, αποτελούν βασικούς άξονες πολιτικής για τον ΔΗΣΥ, σημείωσε. Η υπογεννητικότητα αποτελεί ίσως την κυρίαρχη μακροπρόθεσμη πρόκληση  και απειλή για την οικονομία μας, κατέληξε η κ. Τσιρίδου.

Επίδομα μονογονιού

Πρόταση νόμου για τροποποίηση του περί παροχής επιδόματος τέκνου νόμου κατέθεσε το ΑΚΕΛ και συζητήθηκε σήμερα στην Επιτροπή Εργασίας με τον Πρόεδρο της Επιτροπής και Βουλευτή του κόμματος, Ανδρέα Καυκαλιά να εξηγεί ότι ζητούν όπως καταργηθεί ο τερματισμός της παροχής του επιδόματος μονογονιού σε περίπτωση που αυτή ή αυτός συμβιώνει με άλλο άτομο.

Η επιλογή ενός μονογονιού να συμβιώσει με άλλο άτομο δεν σημαίνει ότι αυτό το άτομο επιμερίζεται και τις ευθύνες της φροντίδας των παιδιών του μονογονιού, αφού δεν έχει καμιά νομική υποχρέωση για την φροντίδα τους, είπε σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία.

Οι αναφορές στην συζήτηση σήμερα από τον Γενικό Διευθυντή του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας ότι αρνείται να δώσει οδηγίες σε λειτουργούς να ελέγξουν εάν δύο πρόσωπα συμβιώνουν και ότι το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο συνιστά σοβαρό αναχρονισμό, καταδεικνύουν την ορθότητα της πρότασης νόμου του ΑΚΕΛ, πρόσθεσε.

Προφανώς, είπε, είναι κοινή  διαπίστωση ότι το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο παραβιάζει τα δικαιώματα στην ιδιωτική ζωή. Νομοθετική και εκτελεστική εξουσία, ανέφερε ο κ. Καυκαλιάς, συμφώνησαν να δώσουν πίστωση χρόνου στην εκτελεστική για να καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση – νομοσχέδιο μέχρι τον Μάρτιο του 2024 , ώστε να μην προκύψουν ζητήματα συνταγματικότητας, ως προς την επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού, κι εκεί θα ληφθούν τελικές αποφάσεις.

Η Πρόεδρος του Συνδέσμου μονογονεϊκών οικογενειών, Αργεντούλα Ιωάννου δήλωσε ότι συμφωνούν απολυτα με την πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ για την κατάργηση αυτής της προϋπόθεσης για την λήψη του επιδόματος και θεωρούν ότι η συμβίωση ως λόγος διακοπής του επιδόματος μονογονιού είναι αντισυνταγματική γιατί παραβιάζει το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή, υποδείξεις της ΕΕ ότι η πολιτεία δεν πρέπει να παίρνει τιμωρητικά μέτρα για την ζωή των μονογονιών κι επιπρόσθετα δεν  ενισχύει αλλά αντίθετά αντιστρατεύεται της όποιας δημογραφικής πολιτικής, ώστε να δίνονται κίνητρα στους ανθρώπους να αποκτούν νέεα παιδιά.

Η διακοπή του επιδόματος, συνέχισε, δεν συμβάλλει στην ανάγκη ενίσχυσης των φτωχών μονογονεϊκών οικογενειών, αφού οι πλείστοι μονογονιοί είναι γυναίκες και συνακόλουθα παιδιά που πλήττονται από την διακοπή του επιδόματος.

Αναμένουμε, είπε, ότι η κυβέρνηση θα επανέλθει για να βελτιώσει συνολικά την επιδοματική πολιτική για στους μονογονιούς, όπως είναι οι προεκλογικές δεσμεύσεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη, λέγοντας ότι αναφέρεται και στο ΕΕΕ και στο επιδομα μονογονιου και σημειώνοντας ότι πάγιο αίτημα του συνδέσμου, το οποίο συζήτησε και με την Υφυπουργό Πρόνοιας, είναι πως θα πρέπει να ενισχυθούν οι φτωχές μονογονεϊκές οικογένειες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!