Μειωμένη, σε σύγκριση με τις βουλευτικές εκλογές του 2016, ήταν η προσέλευση των ψηφοφόρων μέχρι τις 12.00 το μεσημέρι, που έκλεισαν προσωρινά οι κλάπες για διάλειμμα μιας ώρας, όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Έφορων Εκλογών Κώστας Κωνσταντίνου, ο οποίος κάλεσε «το εκλογικό Σώμα να προσέλθει, να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, ούτως ώστε να διαμορφώσει το αποτέλεσμα το οποίο θα έχουμε μετά το κλείσιμο της κάλπης».
Ο Γενικός Έφορος Εκλογών είπε ότι η ψηφοφορία διεξάγεται «με τάξη και ηρεμία, χωρίς οποιαδήποτε προβλήματα» ενώ «μερικά προβλήματα τα οποία υπάρχουν αντιμετωπίζονται εκεί που δημιουργούνται».
Ανέφερε επίσης ότι οι κάλπες και στα 1.158 εκλογικά κέντρα που λειτουργούν στην Κυπριακή Δημοκρατία και την Ελλάδα έκλεισαν προσωρινά στις 12.00 το μεσημέρι και η ψηφοφορία θα επαναρχίσει στη 1.00 μ.μ.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Γενικό Έφορο Εκλογών, μέχρι τις 12.00 το ποσοστό προσέλευσης παγκύπρια ήταν 26%, σε σύγκριση με 30% στις βουλευτικές του 2016, με 30% στις προεδρικές εκλογές του 2018 και με 19% στις Ευρωεκλογές.
Στην επαρχία Λευκωσίας, το ποσοστό ποσοστά προσέλευσης ήταν 23,4%, σε σύγκριση με 31% στις βουλευτικές εκλογές του 2016, με 34% στις Προεδρικές εκλογές του 2018, και με 24% στις Ευρωεκλογές του 2019.
Στην Επαρχία Λεμεσού ήταν 25,1%, σε σύγκριση με 30% στις βουλευτικές του 2016, με 30% στις Προεδρικές εκλογές του 2018, και με 18% στις Ευρωεκλογές του 2019.
Στην Επαρχία Αμμοχώστου ήταν 31,7%, σε σύγκριση με 28% στις βουλευτικές του 2016, με 28% στις Προεδρικές εκλογές του 2018, και με 19% στις Ευρωεκλογές του 2019.
Στην Επαρχία Λάρνακα ήταν 27,9%, σε σύγκριση με 27% στις βουλευτικές του 2016, με 29% στις Προεδρικές εκλογές του 2018, και με 21% στις Ευρωεκλογές του 2019.
Στην Επαρχία Πάφου ήταν 32,7%, σε σύγκριση με 32% στις βουλευτικές του 2016, με 33% στις Προεδρικές εκλογές του 2018, και με 21% στις Ευρωεκλογές του 2019.
Στο εξωτερικό ήταν 18,2%, σε σύγκριση με 15% στις βουλευτικές του 2016, με 18% στις Προεδρικές εκλογές του 2018, και με 17% στις Ευρωεκλογές του 2019.
Ο Γενικός Έφορος Εκλογών είπε ακόμη ότι ψήφισαν επίσης 73 εκλογείς από τους 91 που έχουν εγγραφεί στον ειδικό εκλογικό κατάλογο ως επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού, δηλαδή ποσοστό 80,2%.
Ερωτηθείς για καταγγελίες κομματικού σχηματισμού για παραβίαση της εκλογικής νομοθεσίας σε σχέση με αποστολή μηνυμάτων SMS προεκλογικού περιεχομένου και χορηγούμενες προεκλογικές διαφημίσεις στα ΜΚΔ, ο κ. Κωνσταντίνου είπε ότι «ο οποιοσδήποτε έχει στοιχεία τα οποία αφορούν επηρεασμό ψηφοφόρων θα πρέπει να απευθυνθεί στην Αστυνομία και να κάνει συγκεκριμένη καταγγελία ούτως ώστε να υπάρξει το κατάλληλο μαρτυρικό υλικό για να υπάρξει υπόθεση στο δικαστήριο».
Ανέφερε ότι «ο Γενικός Έφορος Εκλογών έχει εκδώσει κατ΄ επανάληψη ανακοινώσεις με τις οποίες διευκρινίζει ότι μετά το κλείσιμο της προεκλογικής περιόδου, η ώρα 12.00 τα μεσάνυκτα της Παρασκευής, απαγορεύεται η οποιαδήποτε εκλογική δραστηριότητα».
Είπε ακόμη ότι «ανάλογες αναφορές έχουν γίνει από πάρα πολλούς άλλους εκλογικούς συνδυασμούς και είναι θέματα που αφορούν μεμονωμένες περιπτώσεις και έχει ενημερωθεί η Επίτροπος Προσωπικών Δεδομένων και θα τύχουν διερεύνησης από τις αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Ερωτηθείς πόσες καταγγελίες έχει ενώπιον του, ο κ. Κωνσταντίνου είπε ότι δεν είναι αρμοδιότητα του να ελέγχει τα SMS τα οποία «αποστέλλουν οι οποιοιδήποτε κακώς αποστέλλουν» και πρόσθεσε ότι «αυτά παραπέμπονται στην Αστυνομία και οι καταγγελίες θα πρέπει να γίνουν στην Αστυνομία».
«Με βάση την εκλογική νομοθεσία, δεν κάνει κανείς δηλώσεις που αφορούν την εκλογική διαδικασία εκτός από τον Γενικό Έφορος Εκλογής», σημείωσε.
Ανέφερε επίσης ότι «υπήρξαν καταγγελίες ότι υπήρξαν μεμονωμένες περιπτώσεις κάποιων αναρτήσεων σε κάποια σημεία» και «δόθηκαν οδηγίες στις επαρχιακές διοικήσεις να υπάρξουν συνεργία στην ύπαιθρο όπου ήταν και η μεγαλύτερη δυσκολία».
Απαντώντας σε ερώτηση για την συμμετοχή, ο κ. Κωνσταντίνου είπε ότι η συμμετοχή είναι κάπως χαμηλότερη τώρα, ενώ η ώρα 10 το πρωί ήταν στο ίδιο ποσοστό με την προηγούμενη εκλογική διαδικασία.
«Έχω ενημερωθεί ότι η ώρα 12 υπήρξε κάποια πιο έντονη παρουσία των ψηφοφόρων στα εκλογικά κέντρα και δόθηκαν οδηγίες στους προεδρεύονται όσοι ήταν στα εκλογικά κέντρα να τους δοθεί η ευκαιρία να ψηφίσουν άσχετα αν δεν προλάβουν μέχρι τις 12 το μεσημέρι», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς αν έχουν εντοπιστεί παραβιάσεις της νομοθεσίας από επιτελεία ή υποψηφίους σε σχέση με διαφημίσεις στα ΜΚΔ, ο κ. Κωνσταντίνου είπε ότι «δόθηκαν οδηγίες στο ΓΤΠ να παρακολουθεί το θέμα», προσθέτοντας ότι «είναι πάρα πολλά μεμονωμένες οι περιπτώσεις».
«Η δυνατότητα παρέμβασης στα ΜΚΔ και στις πλατφόρμες δεν είναι μεγάλη, υπάρχουν δυσκολίες με την έννοια ότι πολλά από αυτά λειτουργούν από το εξωτερικό», πρόσθεσε.
Κληθείς να αναφέρει αν οι εργοδότες θα πρέπει να παρέχουν διευκολύνσεις στους εργαζόμενους σήμερα Κυριακή, ο κ. Κωνσταντίνου είπε ότι «το δικαίωμα της ψήφους είναι απεριόριστο και για αυτό τον σκοπό κάναμε και τον ειδικό εκλογικό κατάλογο για να δοθεί το δικαίωμα στους συμπολίτες μας που τους περιορίζει το διάταγμα του Υπουργού Υγείας λόγω του ότι έχουν διαγνωστεί θετικοί στον κορωνοϊό».
«Κατά ανάλογο τρόπο κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει οποιονδήποτε εκλογέα από το να ασκήσει το δικαίωμα του», ανέφερε και πρόσθεσε πως «θα πρέπει όλοι οι εργοδότες οι οποίοι έχουν άτομα που είναι εγγεγραμμένα στον εκλογικό κατάλογο, να τους διευκολύνουν ούτως ώστε αν το επιθυμούν να παραστούν στα εκλογικά κέντρα και να ασκήσουν το δικαίωμα ψήφου».
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ