Οι σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο από ότι ποτέ πριν, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο, Σάμι Ρέβελ, επισημαίνοντας πως «το πιο σημαντικό πράγμα που έχουμε κάνει είναι να δημιουργήσουμε ένα δεσμό μεταξύ της μελλοντικής γενιάς του Ισραήλ και της μελλοντικής γενιάς της Κύπρου».
Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, κ. Ρέβελ, του οποίου η θητεία στο νησί ολοκληρώνεται αυτό το μήνα έπειτα από τριάμισι χρόνια, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην πολύ σημαντική συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών στους τομείς της ασφάλειας, της Ενέργειας, στην ανταπόκριση σε επείγουσας φύσεως περιστατικά, στην καινοτομία, την επιχειρηματικότητα, την υγεία, τον πολιτισμό. Μας μίλησε μάλιστα και στα ελληνικά, τα οποία έμαθε κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο νησί, ενώ ερωτηθείς αν η Κύπρος είναι ένας από τους πιο στενούς συμμάχους του Ισραήλ απάντησε μονολεκτικά και με βεβαιότητα: «Ναι».
Κληθείς να πει πως ο ίδιος έχει βιώσει την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Πρέσβης του Ισραήλ στη Λευκωσία, πως η νέα ισραηλινή Κυβέρνηση βλέπει αυτές τις σχέσεις και σε ποιους τομείς μπορεί να αναπτυχθούν περαιτέρω, ο κ. Ρέβελ ανέφερε πως οι σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο από ότι ποτέ πριν.
«Υπάρχουν πολύ στενές σχέσεις μεταξύ των αρχηγών των κρατών, μεταξύ του Πρωθυπουργού Μπένετ και του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, και μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών Γιαϊρ Λαπίντ και Νίκου Χριστοδουλίδη, καθώς επίσης και μεταξύ πολλών άλλων Υπουργών», ανέφερε.
Υπάρχουν επίσης, πρόσθεσε, πολύ σημαντικά έργα, πολύ σημαντική συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, της ανταπόκρισης σε επείγοντα περιστατικά, οικονομικά προγράμματα καθώς και πολιτιστικές ανταλλαγές.
«Είδαμε πρόσφατα όταν ξέσπασε η πυρκαγιά στην Κύπρο πόσο γρήγορα το Ισραήλ προσέτρεξε για να προσφέρει επείγουσα βοήθεια στην Κύπρο, όπως και η Κύπρος έκανε στο παρελθόν. Σήμερα εργαζόμαστε μαζί πολύ στενά και μπορώ να πω ότι είμαι πολύ χαρούμενος που υπήρξα Ισραηλινός Πρέσβης στην Κύπρο σε μια στιγμή κατά την οποία οι σχέσεις αναβαθμίστηκαν στο υψηλότερο επίπεδο», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς για τη συνεργασία Ισραήλ και Κύπρου σε ότι αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, ο απερχόμενος Πρέσβης του Ισραήλ σημείωσε πως ιστορικά το Ισραήλ και η Κύπρος έχουν πολύ στενούς δεσμούς στον ιατρικό τομέα που πάνε πίσω δεκάδες χρόνια και που έχουν πραγματικά αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια.
«Όταν ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού αμέσως δημιουργήσαμε μια σημαντική συνεργασία μεταξύ των χωρών, πρώτα και κύρια μια ανοικτή τηλεφωνική γραμμή μεταξύ των γιατρών για ανταλλαγή πληροφοριών, για να μάθουν για αυτή τη νέα πρόκληση. Επίσης για την προμήθεια φαρμακευτικών ειδών πραγματοποιήσαμε πολύ μεγάλες επιχειρήσεις καθώς και για την εκκένωση ασθενών που χρειάζονταν επείγουσα μεταφορά με αεροπορικό ασθενοφόρο», ανέφερε.
Εξέφρασε την πεποίθηση πως αυτή η κοινή προσπάθεια, ειδικά σήμερα που βλέπουμε ότι η πανδημία συνεχίζεται, είναι εξόχως σημαντική τόσο για το Ισραήλ όσο και για την Κύπρο.
Σε ερώτηση για τις προοπτικές της τριμερούς συνεργασίας Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδας καθώς και για τη στήριξη της οποίας αυτή τυγχάνει από τις ΗΠΑ, ο κ. Ρέβελ είπε πως «ζούμε σε μια περιοχή που αντιμετωπίζει πολλές και πολύ μεγάλες προκλήσεις. Έχουμε καθεστώτα που προωθούν τον εξτρεμισμό, την τρομοκρατία».
Ανέφερε πως ιρανικό καθεστώς σήμερα “αναπτύσσει πυρηνικά όπλα, πυραύλους, εξάγοντας την τρομοκρατία” και πως υπάρχουν τεράστιες προκλήσεις.
«Ο συνεταιρισμός που έχει δημιουργηθεί με αυτή την τριμερή είναι πολύ σημαντικός για την αντιμετώπιση των περιφερειακών προκλήσεων γιατί με τη συνεργασία ανάμεσα στο Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα παρέχουμε ένα πυλώνα σταθερότητας», είπε.
Υπογράμμισε πως «αυτή δεν στέφεται εναντίον κανενός αλλά είναι για να δοθεί ένα άλλο πρότυπο για την περιοχή μας, ένα πρότυπο συνεργασίας σε επείγοντα θέματα, θέματα ενέργειας, καθώς επίσης στην καινοτομία και πολλούς άλλους σημαντικούς τομείς και αυτό είναι πολύ σημαντικό για τη σταθερότητα, για την ευημερία αυτής της περιοχής».
Ο κ. Ρέβελ είπε πως «η στήριξη των ΗΠΑ σε αυτό είναι εξαιρετικά σημαντική, ενισχύει τη συνεργασία μας».
Επίσης, πρόσθεσε, «σήμερα έχουμε κάτι που είναι καλοδεχούμενο: όλο και περισσότερη συνεργασία με τους εταίρους μας στην ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Αραβικές χώρες που είναι εταίροι μας στην ειρήνη, που συμμετέχουν σε ορισμένες από τις συναντήσεις μας όπως για παράδειγμα στην Πάφο τον Απρίλη του 2021 με τα ΗΑΕ, και αυτή η συνεργασία ανάμεσα στις τρεις χώρες, με τις ΗΠΑ και τους εταίρους μας στην ειρήνη πιστεύω ότι θα συμβάλει σημαντικά στο μέλλον αυτής της περιοχής».
Ερωτηθείς για τις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης της συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ και ανάμεσα στις χώρες της περιοχής γενικότερα, ο Ισραηλινός διπλωμάτης είπε πως «οι πηγές φυσικού αερίου που έχουν ανακαλυφθεί στις ΑΟΖ του Ισραήλ και της Κύπρου αποτελούν μια πολύ σημαντική ευκαιρία για τις χώρες μας, μια οικονομική ευκαιρία αλλά επίσης και μια σημαντική οικονομική ευκαιρία για τη συνεργασία μας».
«Έχουμε ήδη ξεκινήσει διάφορα σημαντικά έργα όπως για παράδειγμα τον αγωγό EastMed για την προμήθεια της Ευρώπης με αέριο. Επίσης το ηλεκτρικό καλώδιο, τη διασύνδεση των ηλεκτρικών δικτύων του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας και από εκεί στην Ευρώπη. Αυτά είναι πράγματα πολύ σημαντικά για τις χώρες μας και πιστεύω, βλέποντας προς τα μπρος, προς το μέλλον, ότι θα αναπτύξουμε ακόμη περισσότερη συνεργασία στον τομέα της ανανεώσιμης ενέργειας. Βλέπουμε τι συμβαίνει σήμερα με το περιβάλλον και η ανανεώσιμη ενέργεια αποτελεί την νούμερο ένα προτεραιότητά μας», επεσήμανε.
Ερωτηθείς για τη στάση του Ισραήλ έναντι των τουρκικών κινήσεων στην Αμμόχωστο και τη γενικότερα την τουρκική στάση στο Κυπριακό καθώς και για την κατασκευή βάσης για drones στα κατεχόμενα, ο κ. Ρεβέλ είπε πως η ισραηλινή Κυβέρνηση έχει ήδη εκδώσει μια ξεκάθαρη δήλωση τον Ιούλιο εκφράζοντας βαθιά ανησυχία για τις πρόσφατες τουρκικές δηλώσεις και κινήσεις σε σχέση με το καθεστώς των Βαρωσίων, εκφράζοντας επίσης πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη στην Κύπρο.
Κατ’ ακρίβεια ο Υπουργός Εξωτερικών Γιαίρ Λαπίντ εξέφρασε ξεκάθαρα αυτή την αλληλεγγύη κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη, όπως το έκανα και εγώ κατά τη διάρκεια της θητείας μου στην Κύπρο, είπε.
Κληθείς να αξιολογήσει τη στάση της Κύπρου σε σχέση με το ζήτημα της Μέσης Ανατολής, ο κ. Ρέβελ είπε πως «στη Μέση Ανατολή έχουμε σήμερα μια πρόκληση και μια ευκαιρία».
«Έχουμε μια πρόκληση γιατί δυστυχώς βλέπουμε ακόμη μέρη όπου υπάρχει αστάθεια που χρησιμοποιούνται από εξτρεμιστικά καθεστώτα για ανάπτυξη του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας. Έτσι πιστεύω ότι η συνεργασία μας με την Κύπρο από αυτή την άποψη είναι πολύ σημαντική», ανέφερε.
Ωστόσο, πρόσθεσε, επίσης επικεντρωνόμαστε ολοένα και περισσότερο στην ευκαιρία. «Σήμερα στη Μέση Ανατολή έχουμε τις Συμφωνίες του Αβραάμ (Abraham Accords) που υποστηρίζουν τόσο πολύ οι ΗΠΑ. Έχουμε επίσης τώρα νέες συμφωνίες με τα ΗΑΕ, το Μπαχρέιν, το Μαρόκο και άλλους και ασφαλώς έχουμε τους εταίρους μας για την ειρήνη, την Αίγυπτο και την Ιορδανία και μαζί με την Κύπρο και την Ελλάδα δημιουργούμε ολοένα και περισσότερα φόρουμ όπου μπορούμε να συνεργαστούμε».
«Θεωρώ ότι ένα πολύ σημαντικό παράδειγμα είναι το Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου που μας φέρνει κοντά σε αυτό το θέμα. Και έχω την πεποίθηση πως στο μέλλον θα έχουμε ολοένα και περισσότερα φόρουμ συνεργασίας μεταξύ μας που θα αλλάξουν το πρότυπο για τη Μέση Ανατολή», ανέφερε.
Ερωτηθείς ποιες είναι οι πιο ζωντανές και έντονες στιγμές που βίωσε ως Πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο, ο κ. Ρέβελ είπε πως αυτές είναι πολλές.
«Ασφαλώς οι υψηλού επιπέδου συναντήσεις, αλλά πρέπει να πω και φιλικές στιγμές», ανέφερε, και σημείωσε ως παράδειγμα τη συναυλία ελληνικής μουσικής με τον Ισραηλινό τραγουδιστή, Shlomi Saranga, και τη Στέλλα Γεωργιάδου που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο με εκατοντάδες κόσμου στο κοινό, κάποιους Υπουργούς και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους, αλλά και απλούς ανθρώπους. Υπενθύμισε εξάλλου πως πέρσι είχαμε τους εορτασμούς για τα 60 χρόνια διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου.
«Σε προσωπικό επίπεδο απόλαυσα πάρα πολύ τις επισκέψεις της οικογένειάς μου στην Κύπρο. Μόλις πρόσφατα με επισκέφθηκε η πρώτη εγγονή μου και πρέπει να πω ότι τώρα έχει μια κούκλα που μιλά και της μαθαίνει την ελληνική γλώσσα», ανέφερε.
Ο κ. Ρέβελ είπε πως «το πιο σημαντικό πράγμα που έχουμε κάνει είναι να δημιουργήσουμε ένα δεσμό μεταξύ της μελλοντικής γενιάς του Ισραήλ και της μελλοντικής γενιάς της Κύπρου, ιδιαίτερα την οικοδόμηση μιας γέφυρας σε ό,τι αφορά την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα».
Ανέφερε πως «μια στιγμή που ήταν εξαιρετικά σημαντικά ήταν όταν συνάντησα δεκάδες Κύπριους που εκπαιδεύτηκαν στην καινοτομία από Ισραηλινούς ειδικούς και αυτό σίγουρα εμπνέει τη μελλοντική γενιά να επιλύσει προκλήσεις σε σχέση με την κλιματική αλλαγή, τα θέματα του νερού, τα ζητήματα υγείας και πολλά άλλα θέματα που είναι σημαντικά για το μέλλον μας. Αυτή η γέφυρα καινοτομίας αποτελεί έμπνευση για τις μελλοντικές γενιές», πρόσθεσε.
Κληθείς να πει τι τον ώθησε να μάθει την ελληνική γλώσσα, ο κ. Ρέβελ απάντησε στα ελληνικά πως «είμαι πολύ περήφανος για τις εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου. Το πιο σημαντικό από όλα είναι η φιλία ανάμεσά μας. Καθ` όλη τη διάρκεια της θητείας μου στην Κύπρο επισκέπτομαι χωριά, πόλεις, τα βουνά, απολαμβάνω την τοπική κουζίνα και ως Πρέσβης συναντώ τον Πρόεδρο, Υπουργούς, Δημάρχους, Βουλευτές, επιχειρηματίες, αλλά και πολλούς απλούς πολίτες. Παντού συναντώ φίλους όπου πάω σε όλη την Κύπρο και ήθελα να μιλώ με τους φίλους μας στα ελληνικά. Νομίζω είναι σημαντικό παρόλο που είναι δύσκολη γλώσσα».
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ