Με ένα έγγραφο στο οποίο καταγράφονται οι θέσεις της Λευκωσίας για το σχέδιο δράσης της Ανατολικής Μεσογείου για το μεταναστευτικό μεταβαίνει την ερχόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες για συζητήσεις με αρμοδίους της ΕΕ ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, όπως ο ίδιος δήλωσε έπειτα από συνάντηση που είχε το πρωί με την Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Πρόεδρο της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, καθώς και Βουλευτές του κόμματος.
Το μεταναστευτικό ήταν ένα από τα θέματα που τέθηκαν στη συνάντηση, κατά την οποία έγινε επίσης συζήτηση για το σχέδιο ΚτίΖΩ, καθώς και για κάποιες τροποποιήσεις που θα προωθηθούν στη Βουλή σε σχέση με τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Για το μεταναστευτικό, ο κ. Ιωάννου ανέφερε στις δηλώσεις του πως «επενδύουμε πολλά στο σχέδιο δράσης της Ανατολικής Μεσογείου», που συμφώνησε ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νικος Αναστασιάδης, τον Φεβρουάριο, «που στην ουσία είναι ενέργειες που στόχο έχουν να μειωθούν οι παράνομες ροές μέσω των κατεχομένων από την Τουρκία».
«Εμείς επειδή καιγόμαστε για αυτό το θέμα είχαμε ενημερώσει ότι θα ετοιμάσουμε έναν έγγραφο με τις δικές μας θέσεις που θεωρούμε ότι πρέπει να συμπεριληφθούν σε αυτό το σχέδιο. Ετοιμάστηκε αυτό το έγγραφο. Θα έχω και συνάντηση το απόγευμα με τον Υπουργό Εξωτερικών για να το οριστικοποιήσουμε και βάσει αυτού του εγγράφου θα πάω την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες να επιχειρηματολογήσω υπέρ των θέσεων μας και επιπλέον και χρονικά να προχωρήσει το σχέδιο δράσης διότι πιεζόμαστε και χρονικά», ανέφερε ο ΥΠΕΣ.
Άρα, πρόσθεσε, «εμείς πάμε για να θέσουμε τις θέσεις μας αλλά και να τονίσουμε την ανάγκη επίσπευσης της ολοκλήρωσης του σχεδίου δράσης».
Απαντώντας σε ερώτηση, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε πως στο έγγραφο που ετοιμάστηκε υπάρχουν αρκετά πράγματα συγκεκριμένα στα οποία ωστόσο δεν θέλησε να αναφερθεί πριν αυτά μεταφερθούν στους αρμόδιους στις Βρυξέλλες.
Ανέφερε πως κατά τη συνάντηση με την κ. Δημητρίου ενημέρωσε για το μεταναστευτικό και πως προχωρούμε με το σχέδιο δράσης της Ανατολικής Μεσογείου και τις θέσεις της Κύπρου που θα δοθούν την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.
Από την πλευρά της η κ. Δημητρίου είπε πως ενημέρωσε τον Υπουργό ότι ο ΔΗΣΥ θα στείλει επιστολή ενημέρωσης και προς τους αρχηγούς του ΕΛΚ, τη μεγάλη οικογένεια στη οποία ανήκει ο ΔΗΣΥ, ειδικότερα για αυτό το ζήτημα «συνειδητοποιώντας ακριβώς τις σοβαρές και ανησυχητικές διαστάσεις που καταλαμβάνει».
«Με ένα ακριβώς τρόπο ενισχυτικό να προωθήσουμε τη σύμπραξη, τη στήριξη και την ενιαία πολιτική που θέλουμε ακριβώς να δρομολογηθεί από πλευράς των Βρυξελλών», σημείωσε η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.
Στις δηλώσεις του ο κ. Ιωάννου χαρακτήρισε τη συνάντηση με την Πρόεδρο του ΔΗΣΥ εποικοδομητική, σημειώνοντας πως προσβλέπει να συνεχίσουν και στο μέλλον τη συνεργασία αυτή.
Ανέφερε πως «προσβλέπουμε σε συνεργασία με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα και μέσα στα πλαίσια αυτά διευθετήσαμε τη σημερινή συνάντηση».
Ο κ. Ιωάννου είπε ακόμη πως ενημέρωσε την κ. Δημητρίου και Βουλευτές του ΔΗΣΥ για το σχέδιο ΚτίΖΩ, το σχέδιο χορηγιών για τους προσφυγικούς συνοικισμούς.
Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδιαφέρον από τον κόσμο για το σχέδιο αυτό ο Υπουργός Εσωτερικών σημείωσε πως «είναι οι πρώτες μέρες, συνεχίζουμε την ενημέρωση. Σήμερα θα πάμε στα Λατσιά να ενημερώσουμε τους κατοίκους. Κάναμε και μια ουσιαστική αλλαγή χτες την οποία ανακοινώνουμε σήμερα που στην ουσία θα δίνεται ένα χρονικό περιθώριο μέχρι και έξι μήνες στους ένοικους αλλά με δική τους ευθύνη αν κρίνεται κατεδαφιστέα η πολυκατοικία ούτως ώστε να έχουν το περιθώριο να προβούν στις διευθετήσεις για το που θα μείνουν», πρόσθεσε.
Είπε επίσης για να απλοποιηθούν οι διαδικασίες και να είναι πρακτικά εφαρμόσιμο πλέον η επιδότηση θα γίνεται βάσει του διαμερίσματος που κατέχει κάποιος τώρα και το εγκαταλείπει σε περίπτωση κατεδάφισης. Εάν πχ, εξήγησε, κάποιος μένει σε ένα διαμέρισμα τριών υπνοδωματίων αυτή τη στιγμή, ανεξάρτητα με το που θα επιλέξει να μείνει τα επόμενα δυο χρόνια σε περίπτωση κατεδάφισης – είτε στους δικούς του αν είναι ηλικιωμένος, είτε να ενοικιάσει μονάρι ή δυάρι – θα παίρνει επιδότηση τα 800 ευρώ που είναι για το διαμέρισμα που έχει αυτή τη στιγμή και θα πρέπει να κατεδαφιστεί.
«Αυτό ήταν και στις εισηγήσεις που προέκυψαν μέσα από τις ενημερώσεις που έχουμε και αυτό θα βοηθήσει την πρακτική εφαρμογή αλλά θα βοηθήσει και οικονομικά τον κόσμο αυτόν», σημείωσε ο κ. Ιωάννου.
Ακόμη ανέφερε πως ενημέρωσε για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, σημειώνοντας πως «την ερχόμενη εβδομάδα με την έναρξη των εργασιών της Βουλής θα πάρουμε κάποιες τροποποιήσεις που στόχο έχουν να διορθώσουν κάποιες δυσλειτουργίες που υπάρχουν στο προτεινόμενο νομοσχέδιο».
Ερωτηθείς σε σχέση με τις τροποποιήσεις, ο κ. Ιωάννου είπε πως οι περισσότερες αλλαγές είναι αλλαγές που έχουν σχέση με τον τρόπο λειτουργίας. «Για ουσιαστικές αλλαγές που αφορούν τον αριθμό των αντιδημάρχων όπως επίσης και ένα θέμα που τέθηκε με την εκλογή του επαρχιακού ανταλλάξαμε απόψεις, περιμένω να δω και τις απόψεις των άλλων κομμάτων, και έχω ζητήσει και μια συνάντηση με έναν εκπρόσωπο από τα κόμματα την ερχόμενη Δευτέρα, ούτως ώστε αυτές τις αλλαγές να τις συζητήσουμε για να υπάρχει μια συναίνεση ούτως ώστε την Πέμπτη να προχωρήσουμε με τη συζήτηση στη Βουλή», πρόσθεσε.
Υπογράμμισε πως «δεν θα αλλάξουμε τη φιλοσοφία της τοπικής αυτοδιοίκησης, δηλαδή να αλλάξουμε είτε προτεινόμενα δημαρχία, είτε συμπλέγματα. Στη φιλοσοφία δεν πρόκειται να κάνουμε οποιανδήποτε αλλαγή. Οι αλλαγές έχουν σχέση με επιμέρους θέματα που θα βοηθήσουν τη λειτουργία στην πρακτική εφαρμογή», ανέφερε.
Η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ στις δηλώσεις της ανέφερε πως είχαν μια εποικοδομητική συνάντηση. «Έχουμε συζητήσει για τις πολιτικές τις οποίες θέλουμε να δούμε να εφαρμόζονται. Πολιτικές τις οποίες ως ΔΗΣΥ προωθήσαμε, ως κυβέρνηση του ΔΗΣΥ, και τώρα θέλουμε να εφαρμοστούν με επιτυχία», είπε.
Για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης επεσήμανε πως κάποιες διαδικαστικές αλλαγές θα συζητηθούν στη Βουλή των Αντιπροσώπων «και το συντομότερο δυνατόν θα πρέπει αφού έχουμε και ένα χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των εκλογών του χρόνου να εφαρμοστεί αυτή η τόσο σημαντική μεταρρύθμιση που αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση».
Για σχέδιο ΚτίΖΩ, η κ. Δημητρίου είπε ως «το θεωρούμε πολύ σημαντικό και θα πρέπει και αυτό να εφαρμοστεί».
«Θα είμαστε σε επαφή. Θα είμαστε σε συνεργασία. Στόχος είναι να προχωρήσουμε απρόσκοπτα, να υλοποιήσουμε αυτές τις πολιτικές που με πολύ κόπο καταφέραμε να δρομολογήσουμε και να εφαρμοστούν επιτυχώς», κατέληξε η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.
Πηγή: ΚΥΠΕ