Λίγο πριν το άνοιγμα των καλπών και η αντιπαράθεση της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση έφτασε στα ύψη.
Σε ομιλία ου το βράδυ της Πέμπτης, στη συγκέντρωση της ΝΕΔΗΣΥ, στο αρχαίο αμφιθέατρο Ιδαλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με ιδιαίτερη συγκίνηση αναφέρθηκε στη δική του πορεία στη ΝΕΔΗΣΥ και αργότερα στον ΔΗΣΥ, σημειώνοντας ότι ως αποτέλεσμα της συνετής διακυβέρνησης Γλαύκου Κληρίδη εντάχθηκε η Κύπρος στην ΕΕ, αλλά και υλοποιήθηκαν πολλά έργα επ’ ωφελεία των πολιτών.
Μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στη δεκαετία συγκυβέρνησης ΔΗΚΟ-ΑΚΕΛ, ο Πρόεδρος είπε ότι πρόκειται για μια συγκυβέρνηση της σημερινής άρνησης, του σημερινού μηδενισμού των πάντων. Μια συγκυβέρνηση ΔΗΚΟ-ΑΚΕΛ που και «χάρη της καρέκλας είχαν κατορθώσει να παραπλανήσουν τον λαό γιατί τάχα νοιάζονταν για τους νέους, γιατί τάχα είχαν έγνοια για τους αγρότες, γιατί τάχα είχαν έγνοια για τις ορεινές κοινότητες, γιατί τάχα είχαν έγνοια να λύσουν το εθνικό πρόβλημα, γιατί τάχα ήθελαν την προκοπή. Αποτέλεσμα, όπως τότε έτσι και τώρα, επαναλαμβάνουν το«όχι» για να τσιμεντώσουν όχι το «ναι», ή τις θέσεις, αλλά την άρνηση και την καταστροφή. Το μόνο μνημείο που θα θυμάται ο Κυπριακός Ελληνισμός είναι η καταστροφή του Μαρί και η χρεοκοπία της οικονομίας».
Πρόσθεσε ότι «παρακολουθώντας τις πολιτικές, όπως τις εκφράζουν σήμερα που θυμήθηκαν τους νέους, τον πολιτισμό, την πάταξη της διαφθοράς, τα όσα υπόσχονται και λένε, διερωτώμαι τι άλλαξε από το 2012 μέχρι σήμερα ώστε να ελπίζει κανείς ότι μπορούν να είναι η επιλογή του».
Σημείωσε ότι «στόχος όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας ήταν να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία, την αξιοπρέπεια, το κύρος της χώρας. Ήταν να την καταστήσουμε ένα πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή. Ήταν να δώσουμε ξανά τη χαμένη ελπίδα. Και υπενθυμίζω πως τα ρευστά διαθέσιμα του κράτους, όταν μας παρέδωσαν αυτοί που σήμερα αρνούνται τα πάντα, ήταν αρκετά για τους μισθούς ενός μηνός. Ουδείς μας δάνειζε. Η οικονομία ήταν στο επίπεδο σκουπιδιών. Είχαν μετατρέψει την οικονομία του τόπου ή τον τόπο σε σκουπιδότοπο. Αυτά ήταν τα κατορθώματα αυτών που υπόσχονται ότι θα ξαναφέρουν τάχα, ποια άραγε; Τα σκάνδαλα της Δρομολαξιάς; Του Μιλόσεβιτς; Της πλωτής μονάδας;»
Σημείωσε ότι «δεν δέχομαι να μου υποδεικνύουν ότι ένα πρόγραμμα που εκπονήθηκε ή που εφαρμόστηκε επί των ημερών τους, ως αποτέλεσμα αδυναμιών ή και κενών, υπήρξε όντως αντικείμενο κατάχρησης από κάποιους.
Αυτοί οι κάποιοι θα οδηγηθούν στα δικαστήρια. Και δεν έχουμε κάτι για να ανησυχήσουμε. Μπορεί να καλλιεργούν για ένα ολόκληρο χρόνο μέσα από τη λασπολογία, ένα κλίμα που δημιούργησε αμφιβολίες. Όμως, αυτοί που ρίχνουν λάσπη να ξέρουν πως οι πρώτοι που θα υποστούν τις συνέπειες και θα είναι αγνώριστοι είναι οι ίδιοι».
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε ότι δεν θέλει να εισέλθει «σε ένα τοξικό κλίμα που έχει καλλιεργηθεί».
Αναφερόμενος στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είναι το πρόγραμμα που εκπόνησε η Ευρώπη για τους νέους του Αύριο, που θέλει ένα κράτος να νοιάζεται για τη νεολαία του, να ενδιαφέρεται για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, να ενδιαφέρεται για την πράσινη οικονομία, να ενδιαφέρεται για την καινοτομία και την έρευνα, να ενδιαφέρεται για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, να ενδιαφέρεται για ένα μοντέλο οικονομίας που θα δώσει την ευκαιρία σε όλους τους νέους να έχουν ελπίδα, να μπορούν να προκόψουν και να πάνε μπροστά. Αυτό είναι το εθνικό σχέδιο που καταθέσαμε. Αυτό είναι το σχέδιο που αναλύουμε κάθε μέρα, αυτές είναι οι προτάσεις μας. Για τους νέους».
Πρόσθεσε ότι «δεν πρέπει να υπάρχουν χρώματα μεταξύ των νέων και δεν πρέπει να χωρίζουν οι ιδεολογίες στις οποίες είναι ελεύθερος ο καθένας να πιστεύει.
Πρέπει να μας ενώνει όλους η αποφασιστικότητα να μετατρέψουμε σε έργα τα όσα προγραμματίζουμε. Και αυτός είναι ο στόχος μας. Αυτή είναι η υπόσχεση που σήμερα σας δίνω».
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «πέραν από την προκοπή του λαού, η έγνοια μας είναι η προκοπή της πατρίδας μας. Για αυτήν αγωνίζομαι, για αυτή θα αγωνιστώ. Και να είστε βέβαιοι ότι επιδίωξη μας είναι μια και μόνο: Πέραν από τον εκσυγχρονισμό των ελεγχόμενων από την Κυβέρνηση περιοχών, είναι το να επανενώσουμε τον τόπο και να τον μετατρέψουμε σε μια κρατική δομή που θα είναι εξίσου σύγχρονη όπως και τα υπόλοιπα των ευρωπαϊκών κρατών.
Δεν ζητούμε τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο από όσα δικαιούνται οι υπόλοιποι των Ευρωπαίων πολιτών. Αυτό διεκδικούμε και για τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους. Αρκεί να καταστήσουμε αυτή τη χώρα ανεξάρτητη και απόλυτα κυρίαρχη, μη ελεγχόμενη από τους όποιους εγγυητές και εγγυήτριες δυνάμεις, μακριά από την παρουσία του όποιου κατοχικού στρατού. Αυτό που θέλουμε είναι, όπως έχουμε μετατραπεί σε πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή, έτσι να παραμείνουμε. Να μην είμαστε ούτε η βάση για τις όποιες επιδιώξεις της Τουρκίας ούτε η χώρα που θα ζει κάτω από ένα καθεστώς είτε διχοτόμησης είτε των τετελεσμένων που έχει δημιουργήσει η τουρκική εισβολή».
Τέλος, απευθυνόμενους στους νέους, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι ακούγοντας τους «έχω συνειδητοποιήσει πόσο πιο πολύ χρωστώ ακόμα μέχρι τη λήξη της θητείας μου στους νέους. Υπάρχει αρκετός χρόνος, μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και ο σχετικός σχεδιασμός. Ένα να ξέρετε: Πως θα εργαστούμε και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε έτσι ώστε να νιώθετε τη σιγουριά και τη βεβαιότητα του Αύριο. Αυτό που με νοιάζει είναι το αύριο, είστε εσείς, είναι η νεολαία μας, που θα δημιουργήσει που θα δώσει προοπτική, που αξίζει αυτά που ζητάτε και πρέπει να συνεχίσετε να τα ζητάτε».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΝΤΡΟΥ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ
Απάντηση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη έδωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.
Συγκεκριμένα σε ανάρτηση του στο twitter ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, ανέφερε, «Εκτός εαυτού. Και μαζί του βουλιάζει και ο ίδιος ο θεσμός του Προέδρου».
Νωρίτερα ο Πρόεδρος σε ομιλία του στη συγκέντρωση της ΝΕΔΗΣΥ αναφέρθηκε για την συγκυβέρνηση ΔΗΚΟ-ΑΚΕΛ λέγοντας χαρακτηριστικά «Το μόνο μνημείο που θα θυμάται ο Κυπριακός Ελληνισμός είναι η καταστροφή του Μαρί και η χρεοκοπία της οικονομίας».