19.8 C
Nicosia
Κυριακή 22 Σεπτέμβριος 2024 | 18:24

Στα χέρια Αναστασιάδη η έκθεση Ελεγκτή – Αναφορές για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ

Την ετήσια έκθεση του για το 2020, παρέδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης. Σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη, στην Ετήσια Έκθεση προβαίνει στον απολογισμό της χρονιάς, όπως αυτός έγινε μέσα από τις ειδικές εκθέσεις που έχουν ήδη δημοσιευθεί από την Υπηρεσία του, ενώ έθεσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το ζήτημα που προκύπτει για τις δαπάνες που αφορούν τον τομέα της υγείας.

Παρά το γεγονός ότι οι σχέσεις των δύο θεσμών έχουν περάσει μέσα από συμπληγάδες, τα τελευταία χρόνια, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης και ο Νίκος Αναστασιάδης, είχαν μια συνάντηση σε καλό κλίμα.

Παραλαμβάνοντας την έκθεση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «θα διεξέλθω της σύνοψης για να μπορώ να εντρυφήσω. Και οι συνεργάτες μου θα τη μελετήσουν. Όπως πάντοτε λαμβάνονται σοβαρότατα υπόψη οι εισηγήσεις του Γενικού Ελεγκτή, της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Θέλω να πιστεύω ότι παρουσιάζεται ή τουλάχιστον παρατηρείται μια σημαντική βελτίωση από τότε που καταγράφονται κάποιες παραβάσεις είτε διατάξεων είτε νόμων».

«Αυτό το οποίο επιδιώκουμε», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «είναι κατά το δυνατόν να ανταποκρινόμαστε λαμβάνοντας πάντα υπόψη το δημόσιο συμφέρον, να είμαστε συνεπείς με τις πρόνοιες των νόμων και όπως είπα και στο παρελθόν, πολλές φορές η καθ΄ αυτό εφαρμογή, δηλαδή η εμμονή σε απόλυτη εφαρμογή, πολλές φορές μπορεί να προκαλέσει, εφόσον ακολουθούνται οι βασικές διαδικασίες, και ζημιά».

«Όμως το πιο σημαντικό», υπέδειξε, «είναι να τηρούνται ιδιαίτερα οι βασικές αρχές, είμαστε σε μια συνεχή επικοινωνία προς τούτο, έτσι ώστε να αποφεύγονται είτε κρίσεις είτε εικόνες που δεν είναι οπωσδήποτε οι επιθυμητές. Και το πιο σημαντικό είναι ελπίζω και η Βουλή επιτέλους που έχει μπροστά της μια σειρά νομοσχεδίων για την πάταξη της διαφθοράς (να προχωρήσει)».

«Εάν εννοούμε όλοι ότι πρέπει να παταχθεί, πρέπει να υπάρξουν διαδικασίες ώστε να διασφαλίζεται η διαφάνεια, αλλά και ο τρόπος εξιχνίασης και διαπίστωσης γεγονότων που εμφανίζουν ή έχουν το στοιχείο της διαφθοράς και να μπορεί επιτέλους να γνωρίζει ο καθένας ότι και υπόλογος είναι και η διαφάνεια πρέπει να τηρείται», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης ο Γενικός Ελεγκτής, δήλωσε πως, «η ετήσια έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, είναι το έγγραφο με το οποίο η Υπηρεσία κάνει τον απολογισμό της για τον χρόνο που πέρασε. Ακριβώς αυτό το έγγραφο καταγράφει και τις ειδικές εκθέσεις που χέουν εκδοθεί και προσπάθεια μας είναι κάθε χρόνο να βελτιώνουμε και την παραγωγικότητα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και την ποιότητα των εκθέσεων ούτως ώστε να συνάδει με τα ελεγκτικά πρότυπα».

Σε σχέση με τα θέματα που συζήτησαν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, σημείωσε το θέμα του ΓΕΣΥ και των καταχρήσεων που παρατηρούνται. «Είχα την ευκαιρία να συζητήσω με τον Πρόεδρο και άλλα θέματα που θεωρώ σημαντικά, όπως για παράδειγμα των δαπανών για την υγεία και πως αυτές μπορούν να εξορθολογιστούν, έτσι ώστε οι δαπάνες αυτές που πληρώνει ο φορολογούμενος πολίτης να διατίθενται με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο ώστε να έχουμε την καλύτερη ποιότητα χωρίς καταχρήσεις. Αυτό είναι το πολύ σημαντικό.

Την ίδια ώρα ο κ. Μιχαηλίδης, εξέφρασε την πεποίθηση πως, «υπήρξε  ευήκοον ους από πλευράς του Προέδρου και πιστεύω ότι είναι ενήμερος για τα προβλήματα και έχει αντιληφθεί το πρόβλημα που υπάρχει, όπως αυτό επεξηγείται από την Υπηρεσία μας», κατέληξε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Η επόμενη μέρα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας

Έχουν γραφτεί τόσο πολλά για την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να παύσει τον Γενικό Ελεγκτή που δεν χρειάζεται εμείς να πούμε περισσότερα.  Άλλωστε, όπως...

Η παγίδευση συσκευών και τα δικά μας μέτρα

Αυτή η ιστορία με την παγίδευση συσκευών επικοινωνίας και την έκρηξη τους, που σημειώθηκε στον Λίβανο, είναι πολύ σοβαρή. Ήδη, διάφορες χώρες (με πρώτη την...

Μητσοτάκης: Στη Νέα Υόρκη για τη Γ.Σ. του ΟΗΕ – Το πρόγραμμα και οι επαφές

Στη Νέα Υόρκη μεταβαίνει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για να συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Ο πρωθυπουργός έχει συναντήσεις με τον Ταγίπ Ερντογάν, τον...

ΑΝΑΛΥΣΗ: Οι 5 κακοί οιωνοί για την παγκόσμια οικονομία

Νατάσα Στασινού • [email protected] Οι μειώσεις επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες και οι γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή κυριαρχούν στην επικαιρότητα και τις αναλύσεις...

Λίβανος: Νέα πλήγματα του Ισραήλ – Μπαράζ ρουκετών από Χεζμπολάχ

Νέα αεροπορικά πλήγματα εναντίον θέσεων της Χεζμπολάχ στον Λίβανο πραγματοποίησε ο στρατός του Ισραήλ, μία ημέρα μετά τον πολύνεκρο βομβαρδισμό στη Βηρυτό. «Ο ισραηλινός στρατός...

Ιταλία: Συνελήφθη Eλληνοαυστραλός που κατηγορείται ότι διέπραξε διπλό φόνο προ 47 ετών

Ένας 65χρονος Ελληνοαυστραλός υπήκοος, ο οποίος κατηγορείται για διπλό φόνο που διαπράχθηκε το 1977 στην Μελβούρνη, συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Ρώμης Φιουμιτσίνο. Ο 65χρονος κατηγορείται...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!