7.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 1:13

Στέφανος: Ανάγκη για πρωτοβουλίες για επανέναρξη συνομιλιών

Είναι αδήριτη ανάγκη ν’ αναλάβουμε συγκεκριμένες και στοχευμένες πρωτοβουλίες ώστε να σπάσουμε το αδιέξοδο και να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, διαφυλάσσοντας τις συγκλίσεις και διαπραγματευόμενοι επί του πλαισίου Γκουτέρες, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Συστήνεται Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας – Ενημέρωσε τους αρχηγούς ο ΠτΔ

«Ρώτησα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εάν με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων εννοεί αυτό το πράγμα και μου απάντησε θετικά». Εάν αυτή είναι η θέση του Προέδρου Χριστοδουλίδη και της κυβέρνησης, είπε ο κ. Στεφάνου, «εμείς το καλωσορίζουμε γιατί αυτή είναι η δική μας αντίληψη. Αυτή ήταν και η θέση για μερικά χρόνια του ΓΓ των ΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας σχετικά με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

Συμφωνούν, συνέχισε, με την άποψη πως για να δημιουργηθεί η δυναμική ώστε η τουρκική πλευρά γενικότερα, να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, θα πρέπει να εντοπίσουμε εκείνα τα πεδία που μπορούν να απελευθερώσουν κοινά ενδιαφέροντα και κίνητρα για την Τουρκία να επανέλθει στις συνομιλίες. «Η προσέγγιση του Προέδρου είναι ότι αυτό πεδίο είναι τα ευρωτουρκικά. Εμείς εξακολουθούμε να θεωρούμε ότι το πεδίο εκείνο που μπορεί πραγματικά ν’ απελευθερώσει κίνητρα είναι τα ενεργειακά, ένας τομέας που ο ρόλος του έχει ενισχυθεί και εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία».

Με αυτό το σκεπτικό, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι επανακατάθεσε την πρόταση του ΑΚΕΛ που είχε κάνει προ τριετίας με σκοπό να συζητηθεί γιατί πιστεύει ότι «εδώ μπορούν να υπάρξουν πραγματικά δυνατότητες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων».

Ερωτηθείς εάν ζήτησε διευκρινήσεις από τον ΠτΔ για τη θέσπιση του Ανωτάτου Συμβουλίου Διακυβερνητικής Συνεργασίας με την Ελλάδα, με το οποίο το ΑΚΕΛ διαφώνησε, ο Στέφανος Στεφάνου διευκρίνισε ότι το κόμμα του δεν διαφώνησε με τη δημιουργία αυτού του θεσμού, αλλά με τη δήλωση του ΠτΔ για κοινές συνεδρίες ανά τακτά διαστήματα των Υπουργικών Συμβουλίων Κύπρου και Ελλάδας, στην παρουσία του Προέδρου και του Πρωθυπουργού. Θεωρούν, συνέχισε, ότι ισχύει αυτό που την επόμενη ημέρα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε, ότι συμφωνήθηκε πως ανάλογα με το θέμα να γίνονται συνεννοήσεις των αρμόδιων Υπουργών.

Είναι φυσικό να υπάρχει αυτό γιατί η Ελλάδα είναι το βασικό μας στήριγμα, πρέπει να υπάρχει στενή συνεργασία και συντονισμός για κοινού ενδιαφέροντος ζητήματα, πρόσθεσε. «Από κει και πέρα πρέπει να είναι διακριτός ο ρόλος και η παρουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως ανεξάρτητο, δικοινοτικό κράτος για να μην δίνουμε αφορμές, το οποιοδήποτε εργαλείο στην Τουρκία να παρερμηνεύσει τις θέσεις μας και να εμφανίζει την θέση της, όπως την διατυπώνει από το 1964, ότι δεν υπάρχει Κυπριακή Δημοκρατία και αυτό που ονομάζεται Κυπριακή Δημοκρατία τυγχάνει εκμετάλλευσης από πλευράς Ελλήνων, πράγμα που δεν είναι σωστό».

Ερωτηθείς για την πρόταση του ΑΚΕΛ για τα ενεργειακά, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε πως θα την συζητήσουν και μέσω του Εθνικού Συμβουλίου θα δοθεί σε όλα τα μέλη του σώματος για να συζητηθεί. «Είναι κάτι που είχαμε συζητήσει και από τον προηγούμενο Πρόεδρο και που δυστυχώς δεν έγινε», δήλωσε.

Βλέπουμε όμως μπροστά και όχι πίσω, είπε, προσθέτοντας ότι θεωρούν πως πρέπει να γίνει μια σοβαρή συζήτηση γιατί ο στόχος είναι να βρούμε τρόπους να σπάσουμε το αδιέξοδο και να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.

Ο κ. Στεφάνου δήλωσε επίσης ότι η κατάσταση στο Κυπριακό είναι πραγματικά απελπιστική, έχουμε το μακροβιότερο αδιέξοδο, το μακροβιότερο διαπραγματευτικό κενό που υπήρξε ποτέ, με την ε/κ πλευρά να θεωρείται από τον διεθνή παράγοντα συνυπεύθυνη στο αδιέξοδο και την ίδια ώρα η Τουρκία εκμεταλλεύεται την κατάσταση για να δημιουργεί νέα κατοχικά τετελεσμένα, όπως είπε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!