Σε νομική βάση και όχι σε άλλους λόγους, στηρίχθηκε η ανάκληση των διαβατηρίων παραγόντων του ψευδοκράτους. Όπως υποστηρίζεται από πηγές κοντά στο Προεδρικό, η απόφαση για ανάκληση ή μη ανανέωση ή έκδοση διαβατηρίων σε πρόσωπα τα οποία με τις πράξεις και τις ενέργειες τους υπονομεύουν την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας κατ’ αντίθεση με τις πρόνοιες του Συντάγματος, έχει ληφθεί και στη βάση νομολογίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Όπως διευκρινίζεται από κυβερνητικής πλευράς, η νομολογία του Ανωτάτου Δικαστηρίου ξεκαθαρίζει πως το διαβατήριο είναι ένα ταξιδιωτικό έγγραφο το οποίο εκδίδεται για την παροχή προστασίας και διευκολύνσεων από τις διπλωματικές υπηρεσίες του κράτους σε ξένη χώρα. Αποτελεί περαιτέρω περιουσία του κράτους και μπορεί για εύλογη αιτία να ανακληθεί οποτεδήποτε.
Η χρήση του είναι αναγκαία στο εξωτερικό. Σκοπός του διαβατηρίου είναι η παροχή από το κράτος προξενικής προστασίας στους πολίτες του στο εξωτερικό. Στη λογική αυτή η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου θεωρείται «ως μια από τις απαντήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας στις κινήσεις της Τουρκίας για εποικισμό της Αμμοχώστου».
Αρμόδια πηγή ανέφερε ότι εντάσσεται στο πλαίσιο ενός πακέτου μέτρων που προωθεί η Κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο και να προσέλθει η Τουρκία στο τραπέζι του διαλόγου για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα η οποία θα στηρίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και στις αξίες της Ε.Ε. Προς την ίδια κατεύθυνση εντάσσεται, σύμφωνα με την ίδια πηγή, και η 5η Διακρατική Προσφυγή με την οποία αποφάσισε ότι θα προχωρήσει η Κυβέρνηση για το θέμα της Αμμοχώστου.
Κυβερνητικές πηγές διαχωρίζουν την απόφαση για ανάκληση διαβατηρίων από πρόσωπα του καθεστώτος των κατεχομένων από τους απλούς Τ/κ που έχουν διαβατήρια της Δημοκρατίας. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, η απόφασης θεωρείται ως μία κίνηση υψηλού συμβολισμού σε μία στιγμή που η τουρκική πλευρά εντείνει την προσπάθεια της για εποικισμό της Αμμοχώστου και υπονόμευσης της λύσης. Τονίζεται πως «αναδεικνύει τον καιροσκοπισμό της πολιτικής ελίτ των ΤΚ και εκθέτει στα μάτια των Τ/κ αλλά και της διεθνούς κοινότητας τις αντιφάσεις τους.
Ολόκληρο το παράνομο υπουργικό συμβούλιο κατέχει διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας και γυρίζει με αυτά τον κόσμο και προσπαθούν να πείσουν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν υπάρχει. Θυμίζουμε τις αντιδράσεις στον τ/κ τύπο και την τ/κ κοινωνία όταν αποκαλύφτηκε ότι έχουν διαβατήρια μέλη της Κυβέρνησης».
Η απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως διευκρινίζεται, δεν επηρεάζει κανένα απλό Τ/κ. «97 χιλιάδες Τ/κ συνεχίζουν να αξιοποιούν τα έγγραφα της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και όλες τις υπηρεσίες του κράτους, ως ισότιμοι Ευρωπαίοι πολίτες. Από κυβερνητικής πλευράς αναφέρονται και άλλες ενέργειες που δεν επηρεάζουν τους απλούς Τ/κ, όπως οι εμβολιασμοί κατά τη διάρκεια της πανδημίας και άλλες διευκολύνσεις που παραχωρούνται σε Τ/κ φοιτητές. «Το μέτρο αφορά μόνο εκείνους που όχι μόνο πολεμούν την ΚΔ αλλά και κλείνουν με τις πράξεις τους τον δρόμο στη λύση».