9.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 | 20:39

Σε αυτορρύθμιση του πόθεν έσχες τους προχωρούν Εισαγγελέας και Βοηθός

Για την απόφαση τους να προχωρήσουν με αυτορρύθμιση του πόθεν έσχες τους, κατά τον ίδιο τρόπο με τους δικαστές, ενημέρωσαν σήμερα την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας.

Συγκεκριμένα, σε επιστολή που υπογράφει ο βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Σάββας Αγγελίδης και διαβάστηκε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, στο πλαίσιο της συνέχισης της συζήτησης των προτάσεων νόμου για ρύθμιση του πόθεν έσχες του ΠτΔ, υπουργών, βουλευτών και ορισμένων δημόσια εκτεθειμένων προσώπων και αξιωματούχων, σημειώνεται ότι η Νομική Υπηρεσία έχει αποφασίσει όπως προωθήσει διαδικασία «αυτορρύθμισης» του πόθεν έσχες του Γενικού και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, κατά τον ίδιο τρόπο όπως και οι δικαστές, καθώς υπηρετούν με τους ίδιους όρους που υπηρετούν και οι δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Μάλιστα στην επιστολή, ξεκαθαρίζεται ότι η δήλωση περιουσιακών στοιχείων τους δεν θα δημοσιοποιείται, κατά τον ίδιο τρόπο όπως συμβαίνει και με τις δηλώσεις των δικαστών, καθώς ο Γενικός και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας διαφοροποιούνται από τα πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα, αφού υπηρετούν ένα ανεξάρτητο θεσμό μακριά από οποιαδήποτε πολιτική επιρροή.

Ο κ. Σαββίδης υποστηρίζει ότι η δημοσιοποίηση των προσωπικών τους δεδομένων, υπό τη μορφή περιουσιακών στοιχείων, δεν θα εξυπηρετούσε τη διαφάνεια, αλλά αντίθετα θα τους υπέβαλλε σε άσκοπη και αδικαιολόγητη υποχρέωση να εκτίθενται στη δημοσιότητα και θα τους υποχρέωνε σε δημόσιο διάλογο προς αποκατάσταση της αλήθειας, ώστε να αντιμετωπίσουν κακόπιστα αναληθή σχόλια και τη δημιουργία της οποιασδήποτε εσφαλμένης και παραπλανητικής εικόνας.

Περαιτέρω, αναφέρεται πως η δημοσιοποίηση των στοιχείων αυτών θα παραβίαζε τα συνταγματικά εχέγγυα ανεξαρτησίας και αυτονομίας του Γενικού και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα.

Αναφέρεται επίσης, ότι πριν την λήψη της σχετικής απόφασης, είχε προηγηθεί συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, Δημήτρη Δημητρίου, αναφορικά με το ζήτημα, όπου στο τραπέζι του διαλόγου τέθηκε και η επιλογή της «αυτορρύθμισης» του πόθεν έσχες του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας.

Σημειώνεται ότι για την λήψη της σχετικής απόφασης, ρόλο διαδραμάτισαν η αξιολόγηση της Κύπρου από την επιτροπή GRECO,  στην οποία περιλαμβάνονται συστάσεις σε σχέση με την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων («Πόθεν ‘Εσχες») αλλά μόνο για τα μέλη του Κοινοβουλίου, καθώς και η απαίτηση της κοινωνίας για έλεγχο των προσώπων που κατέχουν δημόσιο αξίωμα.

Ο κ. Αγγελίδης επισημαίνει ότι στο πλαίσιο αυτό, θα υποβάλλεται Δήλωση των περιουσιακών στοιχείων του Γενικού και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, των συζύγων τους και των ανηλίκων τέκνων τους, με τα ίδια ακριβώς στοιχεία που ζητούνται από τους δικαστές, στον Πρόεδρο του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου, ο οποίος έχει ενημερώσει τον Γενικό Εισαγγελέα ότι αποδέχεται και θα τηρεί ειδικό αρχείο προς τον σκοπό αυτό, όπως αυτό των δικαστών.

Ειδικότερα, θα υποβάλλεται Δήλωση κατά την ανάληψη των καθηκόντων τους και επικαιροποιημένη δήλωση ανά τριετία, καθώς επίσης και τελική κατά την αφυπηρέτηση ή παραίτηση τους από το αξίωμα.

Ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου, κατά ανάλογο τρόπο της ρύθμισης για τους Δικαστές, θα ασκεί έλεγχο κατά πόσο υπάρχει συμμόρφωση προς την υποχρέωση υποβολής της Δήλωσης και δύναται να ζητεί διευκρινίσεις αναφορικά με τη Δήλωση.

Αψιμαχίες για το ανέλεγκτο

Η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας, Ελένη Κουζουπή τόνισε πως είναι σοβαρό και ουσιαστικό βήμα, η απόφαση για αυτορρύθμιση του πόθεν έσχες του Γενικού και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, σημειώνοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα είναι στην ίδια γραμμή με τους δικαστές.

Η αναφορά προκάλεσε την αντίδραση του κ. Δημητρίου, ο οποίος ζήτησε να μην «τραβούν από τα μαλλιά» ένα άρθρο του Συντάγματος το οποίο αναφέρεται στα μισθολογικά δεδομένα.

Η κ. Χαραλαμπίδου, τόνισε ότι οι άρχοντες της Δικαιοσύνης πρέπει να υπάγονται στον νόμο και να επιζητούν έλεγχο και όχι να είναι υπεράνω.

Δήλωσε περαιτέρω, πως δεν μπορούν οι εισαγγελείς να θέτουν θέμα αξιοπρέπειας, όταν ένας που υπηρέτησε, καταδικάστηκε και πήγε φυλακή.

Απαντώντας η κ. Κουζουπή δήλωσε ότι δεν μπορούν να τοποθετούνται οι ανεξάρτητοι αξιωματούχοι ανάμεσα σε πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα.

Διίστανται οι απόψεις βουλευτών

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου παραδέχθηκε πως είχε συζητηθεί το ενδεχόμενο αυτορρύθμισης της δήλωση πόθεν έσχες των δύο αξιωματούχων, ενώ δήλωσε ότι η σχετική πρόθεση αποτελεί ένα μεγάλο βήμα μπροστά, «σε σχέση με το τίποτα» που ισχύει σήμερα.

Ο κ. Δημητρίου τόνισε ότι παρότι τον ίδιο το ικανοποιεί η απόφαση των δύο αξιωματούχων, εντούτοις, δεν μπορεί να δεσμεύσει οποιονδήποτε συνάδελφό του, είτε εντός του ΔΗΣΥ είτε από τα άλλα κόμματα ότι θα το κάνουν αποδεκτό.

Από την πλευρά της η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου σε ιδιαίτερα έντονο ύφος  δήλωσε ότι η σχετική ρύθμιση δεν την βρίσκει σύμφωνη, υποδεικνύοντας ότι η διαφάνεια δεν είναι θέμα αξιοπρέπειας.

«Αξιοπρέπεια έχουμε κι εμείς, μάλιστα εκλελεγμένοι και όχι διορισμένοι», υπογράμμισε, αναφερόμενη στο γεγονός πως τα στοιχεία των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων δημοσιοποιούνται.

Υπογράμμισε ότι «δεν το θεωρώ βήμα, αλλά εξεύρεση παράθυρου και διεξόδου για να μην υπαχθούν στον νόμο», σημειώνοντας ότι πλέον η κοινωνία απαιτεί διαφάνεια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!