Σάρκα και οστά παίρνει η συμφωνία για την κατάργηση θεωρήσεων για κατόχους διπλωματικών, ειδικών και υπηρεσιακών διαβατηρίων, που υπογράφηκε κατά το πρόσφατο ταξίδι του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, στο Μπαχρέιν.
Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε στην τελευταία του συνεδρία τη συμφωνία που υπογράφηκε, η οποία μεταξύ άλλων προνοεί τα εξής: α) Οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας που κατέχουν διπλωματικά και υπηρεσιακά διαβατήρια θα μπορούν να εισέρχονται χωρίς θεώρηση διαβατηρίου στο Βασίλειο του Μπαχρέιν για περίοδο μέχρι 90 ημέρες ανά εξάμηνο, β) Οι πολίτες του Βασιλείου του Μπαχρέιν που κατέχουν διπλωματικά και ειδικά διαβατήρια θα μπορούν να εισέρχονται χωρίς θεώρηση διαβατηρίου στην Κυπριακή Δημοκρατία για περίοδο μέχρι 90 ημέρες ανά εξάμηνο, γ) Έκαστο κράτος διατηρεί το δικαίωμα άρνησης εισόδου ή παραμονής στην επικράτειά του στους πολίτες του άλλου Κράτους που κατέχουν τα υπό αναφορά διαβατήρια για λόγους κρατικής ασφάλειας, δημόσιας τάξης και δημόσιας υγείας.
Η Συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ για πέντε χρόνια και θα ανανεώνεται αυτόματα για διαδοχικές περιόδους των πέντε ετών, εκτός εάν το ένα κράτος γνωστοποιήσει στο άλλο την επιθυμία του να τερματίσει τη Συμφωνία.
Η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας και Υπουργών στο Μπαχρέιν πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα, στο πλαίσιο της απόφασης της Κυβέρνησης για ανάπτυξη του πλέγματος διμερών σχέσεων με τις χώρες του Αραβικού Κόλπου. Κατά την επίσκεψη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συνάντηση με τον Βασιλιά του Μπαχρέιν, Hamad bin Isa Khalifa, με τον οποίο παρακάθισαν σε διευρυμένες συνομιλίες, επικεφαλής των αντιπροσωπειών των δύο χωρών. Στο πλαίσιο της επίσκεψης υπογράφηκε επίσης Μνημόνιο Συναντίληψης Οικονομικής και Τεχνικής Συνεργασίας.
Όπως τονίζεται από πλευράς Λευκωσίας, η Κυβέρνηση θεωρεί την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων με το Μπαχρέιν ιδιαίτερα σημαντική, αφού αναβαθμίζει την πολυμερή προσέγγιση στην εξωτερική πολιτική της Κύπρου.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε, στο πλαίσιο των συνομιλιών, για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Συζητήθηκαν επίσης οι διμερείς σχέσεις κυρίως σε ζητήματα που άπτονται του εμπορίου, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της γεωργίας, της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, του τουρισμού και της αεροπορικής σύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών και οι σχέσεις ΕΕ – Μπαχρέιν.
Συζητήθηκε, ακόμη, η πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας για την κλιματική αλλαγή που επηρεάζει ιδιαίτερα και τις χώρες της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απηύθυνε πρόσκληση στον Βασιλιά του Μπαχρέιν να επισκεφθεί την Κύπρο.