“Πόλεμος” ξέσπασε μεταξύ ΔΥΣΗ και ΑΚΕΛ για το κατώτατο μισθό. Μια μέρα μετά την ανακοίνωση της νέας ρύθμισης και τα δύο κόμματα αντάλλαξαν βολές επικρίνοντας το ένα το άλλο.
Οι ανακοινώσεις τους έχουν ως εξής:
ΑΚΕΛ
“Η χθεσινή απόφαση για τον Εθνικό Κατώτατο Μισθό, κάθε άλλο παρά ως μεταρρύθμιση μπορεί να χαρακτηριστεί”, αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΑΚΕΛ σχετικά με τη θέσπιση του κατώτατου μισθού.
“Η κυβέρνηση με την απόφαση της αντί να ρυθμίζει, νομιμοποιεί την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Διαβρώνει τις συλλογικές συμβάσεις, αντί να τις θωρακίζει. Θεσμοθετεί τη φθηνή εργασία και αφήνει απροστάτευτους μια μεγάλη μερίδα εργαζομένων – ιδιαίτερα νέων – που δεν απολαμβάνουν σήμερα αξιοπρεπείς μισθούς και στοιχειώδη δικαιώματα”, αναφέρει η ανακοίνωση.
Παράλληλα του ΑΚΕΛ κατηγορεί τον ΔΗΣΥ πως, “ούτε καν μια επιτήδεια ουδετερότητα δεν μπόρεσαν να διατηρήσουν οι κυβερνώντες στα αιτήματα των εργαζομένων, παίρνοντας για άλλη μια φορά ξεκάθαρη θέση υπέρ των κακών εργοδοτικών πρακτικών”.
“Θα χρυσώσουν άραγε το χάπι της ακρίβειας με αύξηση 16 ευρώ μετά από 11 ολόκληρα χρόνια;”
“Οι προσδοκίες και τα αιτήματα των εργαζομένων δεν μπορούν να συναντηθούν με την παρούσα διακυβέρνηση, αλλά μόνο σε μια προοδευτική κυβέρνηση που θα θέτει τις ανάγκες τους στο προσκήνιο”, καταλήγει η ανακοίνωση.
Ο ΔΗΣΥ
«Είναι απορίας άξιο το ότι η ΠΕΟ αντιδρά σήμερα για τα 940 ευρώ, τη στιγμή που υπέγραφε συλλογικές συμβάσεις για 750 ευρώ για περισσότερες των 40 ωρών εργασίας», είναι η απάντηση του ΔΗΣΥ στις επικρίσεις του ΑΚΕΛ για τον Κατώτατο Μισθό.
Όπως αναφέρει το ΔΗΣΥ η θεσμοθέτηση κατώτατου μισθού αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την κοινωνία και τους εργαζόμενους. «Ιδιαίτερα για χιλιάδες νέους και άλλους εργαζομένους που θα δουν τα εισοδήματα τους να αυξάνονται».
Προστίθεται, συνεχίζει η ανακοίνωση, σε μια σειρά από άλλα μέτρα όπως η αύξηση της άδειας μητρότητας, η καθιέρωση της άδειας πατρότητας, η αύξηση των συντάξεων, η καθιέρωση της σύνταξης χηρείας στους άντρες, «που αποδεικνύουν στην πράξη την κοινωνική ευαισθησία του Δημοκρατικού Συναγερμού και της κυβέρνησης Αναστασιάδη».
Σε σχέση με τις αντιδράσεις του ΑΚΕΛ και της ΠΕΟ, σημειώνει το κόμμα του Δημοκρατικού Συναγερμού, «ότι η κ. Σωτηρούλλα Χαραλάμπους διετέλεσε και Υπουργός Εργασίας στην διακυβέρνηση του ΑΚΕΛ». «Σε εκείνα τα πέτρινα χρόνια, ούτε ως σκέψη μπορούσε να τεθεί η καθιέρωση του κατώτατου μισθού, με την ανεργία στο 16%. Και είναι απορίας άξιο το ότι η ΠΕΟ αντιδρά σήμερα για τα 940 ευρώ, τη στιγμή που υπέγραφε συλλογικές συμβάσεις για 750 ευρώ για περισσότερες των 40 ωρών εργασίας».
Καταλήγοντας ο ΔΗΣΥ επισημαίνει πως, ο κατώτατος μισθός είναι άλλη μια κατάκτηση για το κοινωνικό κράτος στον τόπο. «Ένα καλό βήμα για τη βελτίωση της καθημερινότητας χιλιάδων συμπολιτών μας. Δεν είναι το τέλος του δρόμου, είναι η αρχή».