Η αναπομπή από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη του νόμου για τις εκποιήσεις έφερε και σύγκρουση μεταξύ ΑΚΕΛ και ΔΥΣΗ. Τα δύο κόμματα αντάλλαξαν «πυρά» το Σάββατο (26/11) με αφορμή την αναπομπή του νόμου για αναστολή των εκποιήσεων. Συγκεκριμένα, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Γιώργος Κουκουμάς, ανέφερε σε γραπτή του δήλωση ότι «ο Νίκος Αναστασιάδης εμποδίζει ξανά την προστασία των δανειοληπτών από την αυθαιρεσία των τραπεζών». Απαντώντας, ο Δημοκρατικός Συναγερμός ανέφερε ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που το ΑΚΕΛ επιβεβαιώνει την ανεύθυνη στάση του. Και δυστυχώς δεν θα είναι ούτε η τελευταία».
Η ανακοίνωση ΔΗΣΥ
Ο Δημοκρατικός Συναγερμός τοποθετήθηκε από την πρώτη στιγμή καυτηριάζοντας την ανεύθυνη στάση των κομμάτων, του ΑΚΕΛ βεβαίως συμπεριλαμβανομένου, στη Βουλή για το ζήτημα των εκποιήσεων.
Σήμερα το ΑΚΕΛ επανέρχεται και κατηγορεί τον ΔΗΣΥ που πρωτοστάτησε για ενίσχυση του θεσμού του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, για ένα δίκαιο και αποτελεσματικό πλαίσιο αφερεγγυότητας και στελέχωση της Υπηρεσίας Αφερεγγυότητας, που εφάρμοσε το Σχέδιο Εστία, και ανέστειλε την καταβολή δόσεων εν μέσω πανδημίας, ότι λειτουργεί εις βάρος των δανειοληπτών.
Δεν είναι η πρώτη φορά που το ΑΚΕΛ επιβεβαιώνει την ανεύθυνη στάση του. Και δυστυχώς δεν θα είναι ούτε η τελευταία.
Η ανακοίνωση ΑΚΕΛ
Ο Νίκος Αναστασιάδης εμποδίζει ξανά την προστασία των δανειοληπτών από την αυθαιρεσία των τραπεζών. H απόφαση Αναστασιάδη να αναπέμψει τη νομοθεσία που ψήφισε η Βουλή (πλην βεβαίως ΔΗΣΥ) επιβεβαιώνει ποιου τα συμφέροντα εξυπηρετεί σύσσωμη η συναγερμική παράταξη. Δεν είναι τυχαίο που και οι δύο υποψήφιοι του -Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκος Χριστοδουλίδης- τάχθηκαν ενάντια στην αναστολή των εκποιήσεων.
Η στοχευμένη τρίμηνη αναστολή των εκποιήσεων είναι αναγκαία ενόσω δεν επέρχεται ισορροπία στο νομοθετικό πλαίσιο που σήμερα είναι σκανδαλωδώς υπέρ των τραπεζών και σε βάρος των δανειοληπτών. Δεν φτάνει που ο ΔΗΣΥ μαζί με το ΔΗΚΟ επέβαλαν αυτό το πλαίσιο. Δεν φτάνει που χρόνια τώρα δεν δέχονται να διορθωθεί αυτό το πλαίσιο. Τώρα εμποδίζουν και το πάγωμα των εκποιήσεων που ψήφισε η Βουλή προκειμένου να προστατευθεί έστω προσωρινά μια μερίδα των δανειοληπτών. Το μόνο που δέχεται ο ΔΗΣΥ δηλαδή είναι να ξεσπιτωθεί ο κόσμος με διαδικασίες εξπρές από τις τράπεζες και τις εταιρίες διαχείρισης δανείων.
Η παραμονή Συναγερμού στην εξουσία, είτε με τον ένα ή τον άλλο υποψήφιο του ΔΗΣΥ σημαίνει νέα αποθράσυνση των μεγάλων συμφερόντων σε βάρος νοικοκυριών και μικροεπιχειρηματιών.