7.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 2:23

ΠτΔ: Εγγυητής κράτους-δικαίου το ανεξάρτητο, αποτελεσματικό δικαστικό σύστημα

Σε μια δημοκρατικά οργανωμένη πολιτεία, προσηλωμένη στην αρχή της διάκρισης των εξουσιών, η ύπαρξη ενός ανεξάρτητου, ισχυρού και αποτελεσματικού δικαστικού συστήματος, αποτελεί τον πρώτο και κυριότερο εγγυητή του κράτους-δικαίου και της υπεροχής του Νόμου, δήλωσε την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση του Ανώτατου Δικαστηρίου με την ευκαιρία της υλοποίησης των μεταρρυθμιστικών της δικαιοσύνης νόμων και της ορκωμοσίας των δικαστών του νεοσύστατου Εφετείου.

Η λειτουργία του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου, του Ανωτάτου Δικαστηρίου και του Εφετείου, αποτελούν σταθμό ορόσημο στην απονομή της δικαιοσύνης και σηματοδοτούν την απαρχή μιας νέας πορείας, είπε ο Πρόεδρος Χριστουλίδης στην εκδήλωση στην οποία παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, η Υπουργός Δικαιοσύνης, ο Γενικός Εισαγγελέας, και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας. Παρόντες ήταν επίσης οι πρώην Υπουργοί Δικαιοσύνης, Στέφη Δράκου, Έμιλυ Γιολίτη, και Ιωνάς Νικολάου, Βουλευτές και ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, αναφέρθηκε στην «πολύχρονη προσπάθεια που προηγήθηκε, με τις συζητήσεις και τις διαβουλεύσεις που πραγματοποιήθηκαν, για να φτάσουμε σήμερα εδώ». Ευχαρίστησε όλους αυτούς που συνέβαλαν, σημειώνοντας ότι, «ήταν μια καθοριστική, σημαντική μεταρρύθμιση της προηγούμενης Κυβέρνησης» και πρέπει να αναγνωριστεί η σημαντική δουλειά που έγινε τόσο από τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και από τους Υπουργούς Δικαιοσύνης, τη Νομική Υπηρεσία, τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο.

Είπε ακόμη, ότι, σ’ αυτούς τους ραγδαία μεταλλασσόμενους καιρούς, «που κοινωνικο-οικονομικές, πολιτικές και ιδεολογικές εξελίξεις και ανατροπές επηρεάζουν με πολλούς τρόπους την ανθρώπινη ύπαρξη ανά τον κόσμο», η απόλυτη προσήλωση στις αρχές της δικαιοσύνης, της ισότητας έναντι του νόμου και ο σεβασμός κάθε ατόμου ξεχωριστά και ειδικότερα των δικαιωμάτων του, ως μέλους του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου, προβάλλει περισσότερο από ποτέ άλλοτε, επιτακτικά, όχι μόνο ως προσδοκία, αλλά πολύ περισσότερο ως απαίτηση των πολιτών που οφείλουμε να ανταποκριθούμε».

«Μια ευνομούμενη πολιτεία δεν οφείλει μόνο να θέτει μέσω των νόμων τις βάσεις και τους κανόνες της κοινωνικής συμβίωσης και της ανάπτυξης και προστασίας των δημοκρατικών ελευθεριών των πολιτών της, αλλά έχει χρέος να προφυλάσσει και να ενισχύει τους μηχανισμούς για την απονομή πραγματικής δικαιοσύνης», είπε. Πρόσθεσε ότι, σε μια δημοκρατικά οργανωμένη πολιτεία, προσηλωμένη στην αρχή της διάκρισης των εξουσιών, η ύπαρξη ενός ανεξάρτητου, ισχυρού και αποτελεσματικού δικαστικού συστήματος, «αποτελεί τον πρώτο και κυριότερο εγγυητή του κράτους-δικαίου και της υπεροχής του Νόμου, με πολλαπλές θετικές επιπτώσεις για την Πολιτεία».

Η κυπριακή δικαιοσύνη, σημείωσε, «θωρακισμένη από το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας με ισχυρή ανεξαρτησία, είναι ο φύλακας της τήρησης του υπέρτατου Νόμου του κράτους, ο φρουρός της νομιμότητας και η αποτελεσματική ασπίδα εναντίον κάθε μορφής αυθαιρεσίας».

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης εξέφρασε την πίστη, σημειώνοντας ότι θεωρεί ότι εκφράζει τα αισθήματα πολλών, ότι η Κυπριακή Δικαιοσύνη, «παρά τη γενικότερη απαξίωση της κοινωνίας προς τους θεσμούς, και είναι κάτι που πρέπει να προβληματίσει όλους μας, χαίρει της εμπιστοσύνης του λαού, και δικαίως, γιατί έχει καθιερωθεί στη συνείδηση του πολίτη ως ο εγκυρότερος υπερασπιστής των δικαιωμάτων του και η ασφαλέστερη ασπίδα των δικαίων του». Επεσήμανε ότι, στην ανάπτυξη αυτής της εμπιστοσύνης που απολαμβάνει η Δικαιοσύνη από την κυπριακή κοινωνία, «συνέβαλε και η μεγάλη εκτίμηση και αναγνώριση και στήριξη των άλλων δύο κρατικών εξουσιών προς τη Δικαιοσύνη».

Ως Πολιτεία, πρόσθεσε, «είναι χρέος μας να οικοδομήσουμε ένα σύστημα δικαιοσύνης που θα διευκολύνει την εκτέλεση της αποστολής όλων όσοι υπηρετούν τον νόμο» και που θα εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, θα  λειτουργεί προς όφελος των πολιτών και δεν θα αμφισβητείται από την κοινωνία.

Σημείωσε ότι, σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των δικαστηρίων, η πολιτική της Κυβέρνησης στοχεύει στην περαιτέρω ενίσχυση, πάντα σε στενή συνεργασία με το Ανώτατο Δικαστήριο, όλων συνολικά των παραγόντων που σχετίζονται και μπορούν να συμβάλουν στην ομαλή και απρόσκοπτη απονομή της Δικαιοσύνης, με απόλυτο σεβασμό στη συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία και αυτονομία της. Σε αυτά περιλαμβάνονται νομοθετικές αλλαγές και ρυθμίσεις, με στόχο την αναδιάρθρωση δικαιοδοσιών, την απλοποίηση διαδικασιών, την εξοικονόμηση του δικαστικού χρόνου και την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης, στο επίπεδο κυρίως της πρωτόδικης δικαιοδοσίας, είπε.

Την ίδια στιγμή, στόχος είναι η ανάπτυξη και βελτίωση στον τομέα των υποδομών και των κτιριακών εγκαταστάσεων, της στελέχωσης και των τεχνολογικών διευκολύνσεων, «που θα συμβάλουν στα ψηλά επίπεδα απονομής της δικαιοσύνης, που απολαμβάνουμε στη χώρα μας», σημείωσε.

Η κάλυψη των στεγαστικών αναγκών της Δικαστικής Εξουσίας, με στόχο τη δημιουργία σύγχρονων συνθηκών, στο πλαίσιο των οποίων να απονέμεται η Δικαιοσύνη, κατέχει ιδιαίτερη θέση στο Γενικό Κτιριακό Αναπτυξιακό έργο της Κυβέρνησης, πρόσθεσε.

«Στόχος και φιλοδοξία μας είναι, πριν την ολοκλήρωση της θητείας της Κυβέρνησης, να έχουμε ολοκληρώσει ή τροχοδρομήσει τη λύση όλων ανεξαίρετα των στεγαστικών προβλημάτων της Δικαστικής Εξουσίας», ανέφερε.

Απευθυνόμενος στους Δικαστές του νεοσύστατου Εφετείου, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι, θα ασκήσουν τα καθήκοντά τους, «κατά τρόπο που να διαφυλάσσεται η αυστηρή τήρηση του Συντάγματος και των δημοκρατικών διαδικασιών».

Συγχαίροντάς τους, τους ευχήθηκε κάθε επιτυχία στην επιτέλεση των καθηκόντων τους και τους διαβεβαίωσε ότι η Πολιτεία θα συνεπικουρεί, ως αρωγός και συμπαραστάτης, το πολυσύνθετο έργο που καλείται να φέρει εις πέρας η δικαστική εξουσία.

Στο δικό του χαιρετισμό, ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Αντώνης Λιάτσος, είπε, μεταξύ άλλων, ότι η ψήφιση των μεταρρυθμιστικών της Δικαιοσύνης Νόμων από τη Βουλή ήταν το αποτέλεσμα μιας μακρόχρονης και επίμοχθης προσπάθειας που άρχισε το 2016 με πρωτοβουλία του Ανώτατου Δικαστηρίου και είχε ως στόχο την αντιμετώπιση των καθυστερήσεων στη διεκπεραίωση των υποθέσεων, πολιτικής, κυρίως, δικαιοδοσίας.

Ο διαχωρισμός του υφιστάμενου, Ανώτατου Δικαστηρίου, σε Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, και Ανώτατο, η πρώτη μεγάλη τομή των μεταρρυθμιστικών Νόμων, ενώ η εγκαθίδρυση του νέου δικαστικού οργάνου, του Εφετείου, ως δευτεροβάθμιου δικαστηρίου είναι η δεύτερη μεγάλη τομή, είπε.  Το Εφετείο, σημείωσε, θα στελεχώνεται από 16 Δικαστές οι οποίοι, στο σύνολό τους δεν είχαν σε προηγούμενο στάδιο την ευκαιρία να ασκήσουν δευτεροβάθμια δικαιοδοσία ούτε την εμπειρία της οργάνωσης και λειτουργίας τέτοιου δικαστηρίου, αλλά έχουν όλα τα εχέγγυα να ανταποκριθούν στο βάρος που τους ανατίθεται, και να συμβάλουν καθοριστικά στην επίτευξη των βασικών στόχων της μεταρρύθμισης.

Κάνοντας αναφορά στην πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων, ο κ Λιάτσος είπε ότι η μεταρρύθμιση σε ό,τι αφορά τα Δικαστήρια πρωτόδικης δικαιοδοσίας «έχει προ πολλού αρχίσει». Η ετοιμασία νέων Κανονισμών Πολιτικής Δικονομίας, οι οποίοι θα τεθούν σε πλήρη εφαρμογή από τον Σεπτέμβριο, η αύξηση των θέσεων Επαρχιακών Δικαστών, η δημιουργία νέων Δικαστηρίων ειδικής δικαιοδοσίας, η έγκριση ήδη νέων κανονισμών που αφορούν εκδίκαση καθυστερημένων υποθέσεων των ετών 2014-2018, τα νέα προγράμματα εργασίας των Επαρχιακών Δικαστηρίων, με έμφαση στην γρηγορότερη εκδίκαση των πιο παλιών υποθέσεων και η αναμενόμενη ολοκλήρωση της προσπάθειας εκδίκασης μικροδιαφορών με πιο συνοπτικές διαδικασίες, συνιστούν μέρος του πλέγματος των μεταρρυθμιστικών δεδομένων, που καλύπτουν ήδη τον πρώτο βαθμό δικαιοδοσίας, είπε.

Ο κ. Λιάτσος ανέφερε ότι τα νέα δεδομένα που οι πρωτόγνωρες για το χώρο της δικαιοσύνης στη χώρα νομοθετικές ρυθμίσεις δημιουργούν, αλλά και «μας φέρνουν αντιμέτωπους με τεράστιες προκλήσεις», με τελικό στόχο την πλήρη αναμόρφωση του δικαστικού συστήματος. Προς την κατεύθυνση αυτή, σημείωσε, είναι αναγκαία η συνεχής στήριξη της Πολιτείας, προσθέτοντας πως δεν έχει καμιά αμφιβολία για την πολύτιμη συνδρομή, τόσο του Προέδρου Χριστοδουλίδη, όσο και της Υπουργού Δικαιοσύνης. Κλείνοντας, ανέφερε ότι «μας βαραίνει πλέον η ευθύνη, ως ατομικό και συλλογικό χρέος, επίτευξης των στόχων του όλου μεταρρυθμιστικού έργου», προσθέτοντας ότι είναι «αυτονόητη οφειλή στην πατρίδα μας, αλλά και στον κάθε πολίτη ξεχωριστά».

Στο τέλος της εκδήλωσης έγινε η ορκωμοσία της Προέδρου του Εφετείου, Ρέας Λιμνατίτου και των Δικαστών, Αλέξανδρου Παναγιώτου, Σταύρου Σταύρου,  Δημήτρη Ι. Κίτσιου,  Χαράλαμπου Χαραλάμπους, Μιχάλη Αμπίζα, Αντώνη Κονή, Στέλλας Χριστοδουλίδου-Μέσσιου, Μαρίνας Παπαδοπούλου, Γιώτας Κυριακίδου, Μιράντας Τουμαζή, Αγνής Ευσταθίου-Νικολετοπούλου, Γιώργου Σεραφείμ, Ιφιγένειας Στυλιανίδου, Μιχάλη Πική και Δημήτρη Λυσάνδρου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!