17.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 13:38

ΠτΒ: Όχημα ταχείας οικονομικοκοινωνικής και πολιτισμικής ανάπτυξης η Βουλή

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ταυτίστηκε με την τραγική περιπέτεια του τόπου και των ανθρώπων του, αποτελώντας ταυτόχρονα όχημα ταχείας οικονομικοκοινωνικής και πολιτισμικής ανάπτυξης και εντάσσοντας τη χώρα στον χάρτη της παγκόσμιας πολιτικής γεωγραφίας, είπε σε χαιρετισμό του, σε διαδικτυακό συνέδριο με τίτλο «Ο Θεσμός της Βουλής των Αντιπροσώπων (1960 -2020)», ο Πρόεδρος της Βουλής Αδάμος Αδάμου.

Ανακοίνωση της βουλής αναφέρει ότι, στον χαιρετισμό του στο σημερινό συνέδριο, ο κ. Αδάμου ανάφερε ακόμα ότι «Τα προβλήματα που αντιμετωπίστηκαν πολλά όσα και οι προκλήσεις. Προβλήματα και προκλήσεις που σήμερα μεταβάλλονται ιλιγγιωδώς σ’ έναν κόσμο που αλλάζει διαρκώς με τις προτεραιότητές του ενίοτε να ανακατατάσσονται, λόγω απρόβλεπτων καταστάσεων και ιδιαζουσών συνθηκών, σ’ έναν κόσμο, επιτρέψτε μου ακόμα να πω, γεμάτο αμφισβήτηση, και όχι ίσως αδίκως, για θεσμούς, αρχές και αξίες που ανέδειξε η ανθρωπότητα διαμέσου των αιώνων, σ’ έναν κόσμο που η ιδιότητα του πολίτη συχνά απεμπολείται και οι πολιτικοί αποδοκιμάζονται».

«Σ’ ένα τέτοιο κάδρο προφανώς ζοφερό καλούμαστε να διαμορφώσουμε μια συνθήκη προόδου, ευημερίας, ελευθερίας και να ανταποκριθούμε στις επιτακτικές ανθρώπινες ανάγκες και αξιώσεις που θέτει ενώπιόν μας το δύσκολο παρόν», είπε συνεχίζοντας ο κ. Αδάμου και πρόσθεσε ότι, μέσα σε αυτό το πλαίσιο η σύζευξη επιστημονικού και πολιτικού λόγου αποτελεί αναμφισβήτητα το ισχυρότερο θεμέλιο για την πραγμάτωση της εννοίας της ιδεατής πολιτείας, πρωταρχικό υποκείμενο της οποίας αποτελεί όχι βεβαίως ο πολιτικός αλλά ο πολίτης.

Αναφερόμενος στο πρώτο, διαδικτυακό, συνέδριο που διοργανώνουν από κοινού η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης εξήντα χρόνων λειτουργίας του κυπριακού κοινοβουλίου είπε ότι το συνέδριο πραγματοποιείται μέσα σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και σ’ ένα νέο παγκόσμιο κοινωνικό περιβάλλον που δημιουργήθηκε συνεπεία αυτού, με όλες τις διαφαινόμενες, οικονομικές και άλλες, επιπτώσεις.

«Εξήντα μόλις χρόνια κοινοβουλευτικού βίου αριθμεί η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία, περνώντας μέσα από Συμπληγάδες Πέτρες, τα γεγονότα του ’63 και τη συνταγματική κρίση που ακολούθησε, την τουρκική εισβολή του ’74, την κατοχή, την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, κατάφερε, με βάση τη μέχρι σήμερα εν ισχύ αρχή της σωτηρίας του λαού την οποία όρισε ως υπέρτατο νόμο ο Κικέρων, να συνεχίσει τη λειτουργία της ως κράτος με διεθνή αναγνώριση, πλήρες μέλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και, από το 2004 και μετά, της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε καταλήγοντας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!