7.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 2:15

Πρώτη συνάντηση Προέδρου Χριστοδουλίδη με Γνωμοδοτικό Συμβούλιο

Την πρώτη του συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη είχαν ο Πρόεδρος και τα μέλη του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου μετά τη σύσταση του από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Παράλληλα ο Πρόεδρος του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Γιώργος Αρέστης ανέφερε ότι την ερχόμενη Δευτέρα στις 14:00 ο Πρόεδρος και τα μέλη του Συμβουλίου για να συζητήσουν θέματα που αφορούν τη λειτουργία του, ώστε να τα συζητήσουν στη συνέχεια εκ νέου με τον Πρόεδρο.

Ο κ. Αρέστης ανέφερε ότι στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ανταλλάχθηκαν απόψεις για το πως θα πρέπει να λυθούν κάποια πρακτικά θέματα προτού το γνωμοδοτικό συμβούλιο είναι έτοιμο να λειτουργήσει.

Σημείωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τους είπε πως μόλις είναι έτοιμοι θα προχωρήσει στην ανάθεση μέσω του αρμόδιου Υπουργού για κάθε συμβούλιο ημικρατικού οργανισμού, όπως προνοεί ο νόμος και η πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Απαντώντας σε ερώτηση είπε, ότι υπάρχει πρόνοια στο νόμο του 1988 ότι ο κάθε νεοεκλεγής Πρόεδρος έχει το δικαίωμα να ζητήσει την παραίτηση των διοικητικών Συμβουλίων μέχρι το τέλος του χρόνου, ωστόσο ανέφερε ότι δεν γνωρίζει αν έχει πρόθεση να το πράξει ο Πρόεδρος και αν θα το κάνει και για τα 11 Συμβούλια.

Ερωτηθείς κατά πόσο ο διορισμός του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου δίνει τέλος σε πρακτικές του παρελθόντος με κομματικούς διορισμούς σε ΔΣ ημικρατικών, ανέφερε ότι αυτή ήταν η πρόθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας ο οποίος ευελπιστεί ότι μέσα από τη λειτουργία του Συμβουλίου αυτά τα πράγματα θα καταργηθούν.

«Για αυτό νομίζω ότι κάποιοι έχουν ενοχληθεί από αυτή την πρόθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας», ανέφερε.

Σε ερώτηση κατά πόσο οι προτάσεις του γνωμοδοτικού Συμβουλίου θα είναι δεσμευτικές, ο κ. Αρέστης είπε ότι πρέπει να υπάρχει σεβασμός τόσο προς το νόμο όσο και προς το Σύνταγμα και δεν πρέπει να καταργούνται οι εξουσίες του Υπουργικού Συμβουλίου.

Σημείωσε ότι για την κάθε κενή θέση υποβάλλονται τρεις υποψηφιότητες στον αρμόδιο Υπουργό για κάθε ημικρατικό οργανισμό, ο οποίος θα είναι ο μεσάζων στο Υπουργικό Συμβούλιο. Από αυτές τις τρεις υποψηφιότητες, πρόσθεσε, το Υπουργικό θα επιλέξει τη μια τόσο για τους προέδρους, όσο και για τους αντιπροέδρους και τα μέλη των ημικρατικών οργανισμών. Σημείωσε ότι σε πολύ εξαιρετικές περιπτώσεις με βάση την πρόταση μπορεί το Υπουργικό Συμβούλιο να μην επιλέξει έναν από αυτούς που προτείνονται. Ωστόσο ανέφερε ότι θα πρέπει η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τους λόγους που δεν επέλεξε έναν από αυτούς, να αιτιολογείται και να δημοσιεύεται.

«Επομένως υπάρχει διαφάνεια», σημείωσε.

Σε ερώτηση κατά πόσο σταματά ο ρόλος τους στην επιλογή, ή κατά πόσο μπορούν να εξετάσουν φαινόμενα διαφθοράς από μέλη ΔΣ ημικρατικών οργανισμών, ο κ. Αρέστης είπε ότι δεν έχουν τέτοια αρμοδιότητα και ότι οι εξουσίες του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου είναι καθορισμένες και με βάση την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου αλλά και με βάση το νόμο. Οι εξουσίες αυτές, είπε, είναι εξουσίες υποβοήθησης του Υπουργικού Συμβουλίου και προετοιμασίας της λειτουργίας του στην επιλογή των μελών των ΔΣ.

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Την άμεση λειτουργία του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου επιθυμεί ο Πρόεδρος

Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους μετά τη σύσκεψη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης είπε, μεταξύ άλλων, ότι η συζήτηση που διεξήχθη κατά τη σύσκεψη ήταν πολύ εποικοδομητική, σημειώνοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θεωρεί ότι είναι πολύ σημαντικό το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν τις εργασίες του.

Πρόσθεσε ότι την ερχόμενη Δευτέρα, το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο θα συγκληθεί για πρώτη φορά, για συζήτηση πρακτικών των θεμάτων που αφορούν τη λειτουργία του.

Είπε ακόμη ότι με τη λειτουργία του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου θα γίνονται οι επιλογές για διορισμούς, αρχικά στους 11 ημικρατικούς οργανισμούς μέσα από μια ανοικτή πρόσκληση ενδιαφέροντος όπου όποιος θεωρεί ότι μπορεί να προσφέρει έργο θα μπορεί να υποβάλει αίτηση και να αξιολογηθεί στη βάση αξιοκρατικών κριτηρίων.

Πρόσθεσε ότι η λειτουργία του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου θα συμβάλει στην προαγωγή της αξιοκρατίας, κάτι που και η κοινωνία ζητά και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ιεραρχεί πολύ ψηλά στις προτεραιότητες του.

Ερωτηθείς αν θα υπάρξουν αλλαγές στα Διοικητικά Συμβούλιο των ημικρατικών οργανισμών πριν από τη λήξη της θητείας τους, ο Εκπρόσωπος είπε ότι δεν έχει ακόμα αποφασίσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Αναφέροντας ότι κάτι τέτοιο είναι στη συνταγματική του εξουσία, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι αυτό που προέχει είναι να αξιοποιηθεί αυτός ο χρόνος ώστε το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο να είναι έτοιμο το συντομότερο δυνατό.

Σε ερώτηση για την τοποθέτηση του κ. Αρέστη ότι υπήρξαν αντιδράσεις από κόμματα, ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι είναι γνωστές οι διαδικασίες που ακολουθούνταν διαχρονικά ως προς τους διορισμούς στου ημικρατικούς οργανισμούς ή η αντίληψη που ενδεχομένως η κοινωνία να είχε για αυτές τις επιλογές.

Πρόσθεσε ότι αυτό που έχει σημασία, είναι ότι μέσα από την υλοποίηση ακόμα ενός πολύ σημαντικού άξονα του προγράμματος διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, οι πολίτες που κατέχουν τα ακαδημαϊκά και επαγγελματικά προσόντα συναφή στον κάθε οργανισμό, μέσα από μια καθαρή, ανοικτή, διαδικασία πλέον θα μπορούν να συμμετέχουν σε αυτούς τους οργανισμούς.

Είπε, τέλος, ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι τα ΔΣ των ημικρατικών οργανισμών να γίνουν ακόμη πιο παραγωγικά και να συμβάλουν στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου.

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο υπάρχουν αποτελεσματικοί μηχανισμοί ελέγχου της εξουσίας των μελών του ΔΣ, ο κ. Λετυμπιώτης ανέφερε τα μέλη των ΔΣ των Ημικρατικών χαρακτηρίζονται και ως Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα με ό,τι αυτό συνεπάγεται με βάση την κείμενη νομοθεσία. Πρόσθεσε ότι τα ζητήματα αυτά άπτονται του αποτελεσματικού ελέγχου τα οποία αν κριθεί ότι πρέπει να ενισχυθούν «βεβαίως και θα ενισχυθούν».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!