Η Πολιτεία τίμησε σήμερα όσους έδωσαν τη ζωή τους στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 1974, ανήμερα της 48ης μαύρης επετείου που άνοιξε τις κερκόπορτες στον τουρκικό Αττίλα, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη να τονίζει πως όσοι αντιστρατεύονται τη Δημοκρατία «οδηγούν τη χώρα στα έσχατα».
Στις δηλώσεις του στο κοιμητήριο Κωνσταντίνου και Ελένης, όπου τελέστη το μνημόσυνο για όσους έπεσαν κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μίλησε για ένα διττό καθήκον.
«Ένα καθήκον το οποίο επιβάλλει την απόδοση τιμής σε όσους έδωσαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι τη Δημοκρατία ενάντια στην παρανομία και ένα δεύτερο καθήκον να ενθυμούμαστε ότι όσοι αντιστρατεύονται τη Δημοκρατία οδηγούν τη χώρα στα έσχατα που μέχρι σήμερα αντιμετωπίζουμε και, μιλώντας για έσχατα, μιλώ και για εσχάτη προδοσία βεβαίως, διότι αυτό που συνέβη στις 15 Ιουλίου δεν ήταν παρά μια οργανωμένη εναντίον της Δημοκρατίας ενέργεια της χούντας των Αθηνών με όσους εκ των Κυπρίων συνέργησαν ή συνεργάστηκαν», είπε.
Σε ερώτηση αν 48 χρόνια μετά η Κύπρος έχει αντλήσει τα διδάγματα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως θεωρεί ότι «έχει πλέον εμπεδωθεί η Δημοκρατία, δεν παρατηρούνται βίαιες αντιδράσεις όπως το παρελθόν. «Υπάρχουν οι διαφωνίες πολλές φορές μπορεί να είναι έντονες αλλά δεν χαρακτηρίζονται από ασέβεια προς τη Δημοκρατία», συμπλήρωσε.
Τον επιμνημόσυνο λόγο, παρουσία της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας, εκφώνησε ο Χρίστος Ιακώβου διευθυντής ΚΥΚΕΜ, σημειώνοντας πως «μνημονεύοντας τους νεκρούς του πραξικοπήματος και ευλαβικώς υποκλινόμενοι στη θυσία τους τιμούμε την ελευθερία, την πολιτική και την εθνική μας αξιοπρέπεια, τιμούμε τη Δημοκρατία, η οποία ας μη ξεχνούμε ότι χωρίς πραξικόπημα δεν θα υπήρχε η εισβολή».
Όπως είπε, οι ημέρες του προδοτικού πραξικοπήματος και της εισβολής πρέπει να αποτελέσουν ημέρες προβληματισμού και εθνικής περισυλλογής «όχι μόνο για το τι έγινε και το τι δέον γενέσθαι με την αποφυγή των λαθών που οδήγησαν στην καταστροφή και στην ημικατοχή της πατρίδας μας».
Ο κ. Ιακώβου ανέφερε πως «με πλήρη συνείδηση της τρέχουσας πραγματικότητας που διέρχεται η πατρίδας μας τέτοια μνημόσυνα πέραν της συλλογικής μας μνήμης και της ευθύνης απόδοσης των δεουσών τιμών στους θυσιασθέντες κατά το πραξικόπημα και κατά την επέλαση του Αττίλα, προσφέρονται περισσότερο για άντληση διδαγμάτων και περισυλλογή».
«Προβληματισμούς και περισυλλογή για τα λάθη μας που οδήγησαν στην τουρκική εισβολή και προβληματισμό για τα λάθη της διπλωματικής επιλύσεως του προβλήματος με αποτέλεσμα να συνεχίζεται μέχρι σήμερα, 48 χρόνια μετά, η κατοχή του 37%, της πατρίδας μας, γιατί λαός που δεν διδάσκεται από τα λάθη του είναι καταδικασμένος να τα ξαναζήσει», πρόσθεσε.
«Δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες», συνέχισε, «σταθερός και μόνιμος στόχος της Τουρκίας είναι η νομιμοποίηση της κατοχής με βάση τα μέχρι δεδομένα, το περιεχόμενο των τουρκικών προτάσεων και της συνολική συμπεριφορά της Τουρκίας και της τ/κ ηγεσίας δεν μπορεί στη βάση ρεαλιστικής εκτίμησης να διατυπωθεί οποιαδήποτε αισιοδοξία σήμερα για λύση».
«Ευρισκόμενοι έναντι μιας άκρως αναθεωρητικής και επιθετικής Τουρκίας, προβάλλει αδηρίτως όσο ποτέ η ανάγκη διαρκούς υπενθύμισης της πολιτικής αξίας της εθνικής συμφιλίωσης ως παράγοντος εθνικής ισχύος και προϋπόθεσης εθνικής ανάκαμψης», είπε.
Κατέληξε λέγοντας πως «η εθνική συμφιλίωση δεν αναιρεί και δεν διαγράφει αλλά ούτε αλλοιώνει τις τεράστιες ευθύνες της προδοσίας του 1974, δημιουργεί όμως το αναγκαίο και αποδεκτό πολιτικό πλαίσιο ομοψυχίας και εθνικής ενότητος μέσα στο οποίο ο αγώνας μας ενάντια στην κατοχή και για την απελευθέρωση της πατρίδας μας μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματικός».
Μετά το μνημόσυνο τελέστηκε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των πεσόντων και θυμάτων του πραξικοπήματος στο κοιμητήριο Κωνσταντίνου και Ελένης, Μεταξύ άλλων στεφάνια καταθέσαν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, στεφάνι κατατέθηκε εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’. Στεφάνια κατέθεσαν επίσης η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, ο Διοικητής της ΕΛΔΥΚ, ο αρχηγός της Αστυνομίας, νυν και πρώην αξιωματούχοι, αρχηγοί και εκπρόσωποι κομμάτων, σωματεία και οργανώσεις, καθώς και συγγενείς των πεσόντων και θυμάτων του πραξικοπήματος.
Στη μνήμη όσων έχασαν τη ζωή τους στο πραξικόπημα τηρήθηκε μονόλεπτη σιγή, ενώ η τελετή έκλεισε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
Σε άλλο χώρο του κοιμητηρίου τελέστηκε τρισάγιο στο μνημείο των καταδρομέων και εθνοφρουρών που πέθαναν «σε διατεταγμένη υπηρεσία» κατά το πραξικόπημα. Εκ μέρους της κυβέρνησης παρέστη η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Στέφη Δράκου, η οποία κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας. Στεφάνι κατέθεσε επίσης ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και οι βουλευτές του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης και Σωτήρης Ιωάννου, καθώς και συγγενείς θανούντων.